- Με ελάχιστους γιατρούς και υπαλλήλους έχει απομείνει το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να μην απευθύνονται σ’ αυτό οι ασθενείς
- Σαν να μην έφταναν οι μετακινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, άλλοι 5 υπάλληλοι παίρνουν το δρόμο για το Βοστάνειο
Δεν έχει τέλος ο κατήφορος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας στη Λέσβο, καθώς σαν να μην φτάνει η υποστελέχωση των μονάδων έχουμε και φαινόμενα περαιτέρω αποδυνάμωσης από μετακινήσεις προσωπικού στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ενδεικτική είναι και η τελευταία απόφαση για τη μετακίνηση δυο παρασκευαστριών από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, καθώς επίσης και δύο διοικητικών υπαλλήλων και ενός υπαλλήλου γενικών καθηκόντων. Με άλλα λόγια 5 υπάλληλοι του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης μετακινούνται στο Βοστάνειο για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, όπως γράφει η σχετική απόφαση που έχει αναρτηθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο νοσοκομείο μετακινείται προσωπικό από το Κέντρο Υγείας για να καλύψει τις ανάγκες, καλύπτοντας ωστόσο και ανάγκες μονάδων που απειλήθηκαν με λουκέτο, όπως το Κέντρο Υγείας Άντισσας. Είναι ενδεικτικό ότι με προηγούμενες αποφάσεις έχουν μετακινηθεί τρεις νοσηλεύτριες και δύο μαίες στο νοσοκομείο.
Την ώρα που ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χθες δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας ώστε να αποφορτίζονται τα Επείγοντα Περιστατικά των νοσοκομείων, στην παραμεθόριο περιοχή μας ισχύει το ακριβώς αντίστροφο, καθώς ό,τι προσωπικό είχε το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έχει μετακινηθεί στο Βοστάνειο ή έχει αποχωρήσει λόγω των πιεστικών συνθηκών εργασίας.
Η υποβάθμιση της μονάδας
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα μπαίνοντας πλέον κανείς στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης να βλέπει άδειους διαδρόμους καθώς το προσωπικό που έχει απομείνει είναι ελάχιστο. Σε αυτό έχει συμβάλει και η μετακίνηση γιατρών από τη μονάδα στο παρελθόν, καθώς μετακινήθηκαν στο νοσοκομείο παθολόγος, καρδιολόγος και παιδίατρος. Οι μόνες ιατρικές ειδικότητες που υπάρχουν σήμερα στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας είναι του γενικού ιατρού, που ταυτόχρονα είναι και συντονιστής της μονάδας, ο κ. Δημήτρης Μεσσάρης, πνευμονολόγου, οδοντιάτρου, ορθοπεδικού, μικροβιολόγου και κυτταρολόγου. Από αυτό το προσωπικό γίνονται βάρδιες και στο νοσοκομείο, καθώς ο Συντονιστής της μονάδας κάνει εφημερίες στο Βοστάνειο, που σημαίνει πως όταν δεν έχει ρεπό καλύπτει την συνταγογράφηση και εποπτεύει τον αγροτικό γιατρό που εκτελεί εφημερία στα Επείγοντα.
Κατεβάζει ρολά το βιοχημικό
Εδώ να σημειωθεί ότι και το βιοχημικό τμήμα έχει σχεδόν κατεβάσει ρολά λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, με συνέπεια να μην μπορούν μέχρι νεοτέρας να γίνονται οι συνταγογραφούμενες εξετάσεις σε ασθενείς που απευθύνονται στη μονάδα, καθώς δεν εξασφαλίστηκε από άλλη μονάδα έστω μια ποσότητα αντιδραστηρίων για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και αναμένεται να γίνει νέα προμήθεια.
Παροπλισμένα βρίσκονται και τα ακτινολογικά μηχανήματα, ο υπέρηχος, το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας και ο μαστογράφος. Πρόκειται για το μαστογράφο στον οποίο είχε σπεύσει σε προηγούμενη επίσκεψή του στη Μυτιλήνη να φωτογραφηθεί ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, ωστόσο το μηχάνημα χωρίς ακτινολόγο παραμένει σε αχρηστία, ενώ θα μπορούσε να κάνει σωτήριες διαγνωστικές εξετάσεις για τις γυναίκες.
Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς ότι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης αποτελεί μια μονάδα με μηχανήματα και άδειους τοίχους ιατρείων χωρίς προσωπικό για να τα λειτουργήσουν και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
Και εδώ βρίσκεται και η απάντηση γιατί από το 2022, το Δεκέμβριο, καταργήθηκε η 24ωρη εφημερία, δηλαδή η μονάδα λειτουργεί μέχρι τις 9 το βράδυ και όχι όλο το 24ωρο, ενώ μέσα στο 2024 καταργήθηκε η λειτουργία της και τα Σάββατα που ήταν από το πρωί μέχρι τις 15:00. Αυτό έγινε για να κατευθυνθεί προσωπικό προς ενίσχυση του νοσοκομείου και άλλων δομών του ΕΣΥ, αφήνοντας το Κέντρο Υγείας στην πρωτεύουσα του νησιού μας να λειτουργεί πενθήμερο Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μέχρι τις 9:00 το βράδυ, εκτός αργιών, ενώ είναι αμφίβολο αν από τις επόμενες μέρες θα μπορούν την απογευματινή λειτουργία να την καλύπτουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια, μετά τη μετακίνηση των δύο παρασκευαστριών στο νοσοκομείο.
Η Ελένη Μακρή
Την ώρα που το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης είναι ένα κτίριο χωρίς προσωπικό και χωρίς περιθαλπόμενους, καθώς ελάχιστοι είναι πλέον και οι πολίτες που απευθύνονται στη μονάδα εφόσον το αντικείμενό της έχει περιοριστεί, η πρόεδρος της μονάδας, Ελένη Μακρή, στην οποία απευθύνθηκαν χθες τα Νέα της Λέσβου δήλωσε αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι «πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να ενισχύσει τις μονάδες και σε ό,τι με αφορά θεωρώ ότι η όποια ανακατανομή προσωπικού εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Αν λοιπόν οι δύο παρασκευάστριες μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα στο νοσοκομείο, εγώ θα έλεγα γιατί να μην μετακινηθούν;».