- «Θα μείνουμε ξεκρέμαστοι», δηλώνει ο Ν. Σπανός
“Λουκέτο” σε όλους τους Δήμους της χώρας αποφάσισε να βάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων την επόμενη Παρασκευή, 21 Μαρτίου, προκηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία, με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων που απασχολούνται εδώ και χρόνια στις Κοινωνικές δομές μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για 2.500 εργαζόμενους πανελλαδικά και πάνω από 100 στη Λέσβο που αισθάνονται όμηροι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφού με τη λήξη τους θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν. Μάλιστα, ενώ υποτίθεται ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες έως το 2027, τις τελευταίες ημέρες διέρρευσαν πληροφορίες που λένε ότι ενδέχεται να διακοπούν νωρίτερα, αφήνοντας “στον αέρα” τους ωφελούμενους μαζί με τους συμβασιούχους.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου πραγματοποίησε συνάντηση με τους συμβασιούχους την Τρίτη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ και να συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης προκειμένου οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός, ο οποίος δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” πως «ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων και στεκόμαστε στο πλευρό τους γιατί προσφέρουν σημαντικό έργο εδώ και πολλά χρόνια. Σε εκείνους βασίζεται η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, των Κέντρων Κοινότητας, των Κοινωνικών Φαρμακείων, Παντοπωλείων, κλπ. αφού, ως γνωστόν, το μόνιμο προσωπικό μας είναι ελάχιστο. Δυστυχώς όμως, δεν είναι στο χέρι μας η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου».
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων υποστηρίζει ότι «η εργασιακή ανασφάλεια, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που τα προβλήματα χρηματοδότησης είναι υπαρκτά και ρεαλιστικά δεν μπορεί να διαιωνίζεται ή να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία. Οι εργαζόμενοι ΕΣΠΑ αποτελούν μέρος της “ραχοκοκαλιάς” των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μονιμοποίηση των εργαζομένων ΕΣΠΑ είναι αίτημα επίκαιρο και επιτακτικό που διασφαλίζει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Κοινωνικών Υπηρεσιών».
Εκτός από την 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 21 του μηνός, η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε να στηρίξει ενεργά και να καλύψει συνδικαλιστικά την απόφαση του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, που αποφάσισε 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα με αιτήματα τη χρηματοδότηση των δομών ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ και τη μονιμοποίηση των δομών αυτών.
Την ίδια ώρα, οι συμβασιούχοι θέτουν το ζήτημα της μη αναγνώρισης της ειδικότητας ΠΕ/ΤΕ Συμβούλων Απασχόλησης – Επαγγελματικών Συμβούλων – Σταδιοδρομίας – Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ως αυτοτελούς και διακριτής ειδικότητας στο ΠΔ 85/2022 και την μη ισοτιμία τους στην αμοιβή των αναρρωτικών αδειών, παρ’ ότι απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στα Κέντρα Κοινότητας (Κεντρική Δομή, Παραρτήματα Ρομά, Κέντρα Ένταξης Μεταναστών και Κινητές τους Μονάδες), στις Δομές Αστέγων (Υπνωτήρια και Ανοικτά Κέντρα Ημέρας) και στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Παροχή Συσσιτίου) εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως τονίζουν, το θέμα αυτό χρήζει άμεσης επίλυσης, τόσο για τους 2.500 περίπου συμβασιούχους, όσο και για τους ίδιους τους Δήμους. Για το μεν πρώτο ζήτημα – αναγνώριση της ειδικότητας ΠΕ/ΤΕ Συμβούλων Απασχόλησης-Επαγγελματικών Συμβούλων-Σταδιοδρομίας-Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ως αυτοτελούς και διακριτής ειδικότητας στο ΠΔ 85/2022 – ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί (Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), εάν προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να εντάξει την ειδικότητα των ΠΕ/ΤΕ Συμβούλων Απασχόλησης – Επαγγελματικών Συμβούλων – Σταδιοδρομίας – Επαγγελματικού Προσανατολισμού ως αυτοτελή και διακριτή ειδικότητα, «διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση αυτών των επαγγελματιών στο Δημόσιο», για το δε δεύτερο – ισοτιμία στις αναρρωτικές άδειες – «πώς σκοπεύουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) να αποκαταστήσουν το συγκεκριμένο έλλειμμα θεσμικού πλαισίου, ώστε οι συμβασιούχοι (ΙΔΟΧ) εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Δομές Αστέγων) που απασχολούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στους ΟΤΑ, να απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς, αναφορικά με τις αναρρωτικές άδειες, λόγω ασθενείας, που λαμβάνουν, όπως οι μόνιμοι και οι ΙΔΑΧ συνάδελφοί τους».