Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Στον αστερισμό της σαρδέλας η Λέσβος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στον αστερισμό της σαρδέλας βρίσκεται αυτήν την περίοδο η Λέσβος, που για άλλο ένα καλοκαίρι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τροφοδοσία μεγάλων ψαραγορών, στέλνοντας χιλιάδες φελιζόλ με ψάρια. Από την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Πειραιά, αλλά και εδώ στο Βόρειο Αιγαίο στη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο, η σαρδέλα που αλιεύεται στα ανοιχτά της Λέσβου γεμίζει τα τελάρα των ιχθυοπωλείων και τα πιάτα των καταναλωτών. Η ποσότητα που εξάγεται προέρχεται από την ανοιχτή θάλασσα και δεν είναι μόνο η σαρδέλα, αλλά και ο γαύρος και ο κολιός. 

Ολονύχτιος αγώνας των ψαράδων στη θάλασσα να απλώσουν τα δίχτυα και να τα μαζέψουν

Η ελάχιστη ποσότητα που αλιεύεται αυτήν την περίοδο και εξάγεται από τη Λέσβο είναι 3,5 τόνοι ψαριών αυτών των ειδών ημερησίως, αλλά και πολύ πιο μεγάλες ποσότητες καθώς 1.800 φελιζόλ «έφυγαν» μέσα σε δύο μέρες από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό για τα μεγάλα λιμάνια που προαναφέραμε. Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Μυτιλήνης αποτελεί έναν φορέα συσπείρωσης των ψαράδων της μέσης και της παράκτιας αλιείας, ώστε να υπάρχει μία ενιαία τιμή διάθεσης στα ιχθυοπωλεία, με στόχο το συμφέρον του αλιέα και όχι ο κλάδος να λειτουργεί κατακερματισμένος και αποσπασματικά, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση τα εισοδήματα των ψαράδων θα ήταν χαμηλότερα.

Τα δίχτυα μαζεύονται γεμάτα

Οι ποσότητες που παράγονται και εξάγονται αφορούν τα σκάφη της μέσης αλιείας, δηλαδή τα γρι-γρι, αλλά και τις μηχανότρατες που ψαρεύουν στα ανοιχτά αναχωρώντας το απόγευμα από τα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια για να επιστρέψουν τα ξημερώματα με γεμάτα τα τελάρα, δουλεύοντας όλη τη νύχτα ρίχνοντας τα δίχτυα και μαζεύοντάς τα γεμάτα ψάρια. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο (ο οποίος αυτό το διάστημα είναι προεδρεύων στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό της Μυτιλήνης) Μιχάλη Καραντώνη «έχουμε άφθονο ψάρι αυτή την περίοδο άριστης ποιότητας γι’ αυτό έχουμε μεγάλη ζήτηση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στα γειτονικά νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτό φυσικά επηρεάζει και την τιμή για τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να ψωνίζουν από τα ψαράδικα τη σαρδέλα σε πραγματικά χαμηλές τιμές, ενώ παίρνουμε και ένα μεροκάματο εμείς οι ψαράδες».

Τα ψάρια βγαίνουν από το δίχτυ με μεγάλες απόχες για να συνεχιστεί και το επόμενο στάδιο

Οι τιμές στη σαρδέλα φτάνουν μέχρι τα 6 ευρώ στην αγορά ανάλογα την περίοδο και το προϊόν. Για παράδειγμα η σαρδέλα Καλλονής που αλιεύεται στον Κόλπο Καλλονής ουσιαστικά διατίθεται για ιδιοκατανάλωση σε όλη τη Λέσβο στα ιχθυοπωλεία για τους καταναλωτές, αλλά στις ταβέρνες έχει υψηλότερη τιμή. Γενικά όμως ο κολιός, ο γαύρος και η σαρδέλα κυμαίνονται στα 4, 5 και 6 ευρώ το κιλό, που είναι υψηλότερες τιμές αυτές που αναφέρουμε στην αγορά, καθώς ανάλογα με την ψαριά και την κίνηση που έχει ένα ιχθυοπωλείο οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν.

 

Η σαρδέλα Καλλονής

Η σαρδέλα της Καλλονής είναι ένα κεφάλαιο που δεν απασχολεί τόσο εξαγωγικά όσο η σαρδέλα που αλιεύεται στα ανοιχτά νερά της Λέσβου, μια και το προϊόν του κόλπου αποτελεί έναν ξεχωριστό μεζέ για τους ντόπιους και τους επισκέπτες, που κατά κύριο λόγο το δοκιμάζουν επισκεπτόμενοι τη Λέσβο ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τη δυνατότητα που τους δίνει η κονσερβοποιία από τα αλίπαστα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Ελλάδα κυκλοφορούν συσκευασίες που παραπλανούν τους καταναλωτές, όπως «σαρδέλα η Καλλονή» που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή της Καλλονής και γι’ αυτό η παρούσα Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τους αλιευτικούς Συλλόγους οδεύει για την κατοχύρωση του προϊόντος ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, μία διαδικασία που μέχρι να φτάσει στο τέλος της είναι χρονοβόρα. 

Ωστόσο από τη στιγμή που θα εκδοθούν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί κανένα προϊόν σαρδέλας εντός ευρωπαϊκών συνόρων σε συσκευασία που να γράφει «Καλλονή» αν δεν προέρχεται από τον κόλπο Καλλονής.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img