Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση των κρουσμάτων

47 νέες μολύνσεις του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την περιοχή μας σε σύνολο 6.801 κρουσμάτων στην επικράτεια. Αυτό που φαίνεται τόσο την Τετάρτη όσο και χθες Πέμπτη είναι μία σταδιακή αποκλιμάκωση, αν και είναι πρόωρο να κάνει κανείς μία τέτοια εκτίμηση αν δεν περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα, κατά την οποία να έχουμε περαιτέρω έστω και μικρή μείωση των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα σε επίπεδο που αρχίζει να προκαλεί ανησυχία βρίσκονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς έχουμε φτάσει τους 20 ασθενείς που νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 17 σε θαλάμους στο Λοιμωδών και της Α’ Παθολογικής Κλινικής και οι τρεις διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με αυτόν τον αριθμό των ασθενών το νοσοκομείο ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα, όταν όμως αυξηθεί περαιτέρω και χρειαστεί να μετατραπούν σε Covid, κρεβάτια και της Β’ παθολογικής Κλινικής θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο του διοικητή Γιώργου Καμπούρη για περαιτέρω αναδιάρθρωση και το νοσηλευτικό ίδρυμα θα αρχίσει να πιέζεται, εκτός από το σκέλος των υγειονομικών απαιτήσεων και ως προς τους χώρους.

 

Οι εμβολιασμοί 

Παρήγορο είναι το γεγονός της στροφής ενός σημαντικού ποσοστού ατόμων που δεν ήταν μέχρι τώρα εμβολιασμένα και τώρα σπεύδουν να κλείσουν τα ραντεβού τους τόσο στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όσο και στα Κέντρα Υγείας, καθώς για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας της Καλλονής βρίσκεται ένα βήμα πριν προσθέσει και απογευματινή βάρδια για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εμβολιασμών, ενώ ιδιαίτερη είναι η ζήτηση εμβολίων και στο νοσοκομείο.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τόσο η έκρηξη των κρουσμάτων όσο και τα μέτρα με την απαίτηση τεστ για να κάνει ο κάθε ανεμβολίαστος τις συναλλαγές του και να έχει πρόσβαση στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους εξωτερικούς χώρους καθώς και στην αγορά, έχουν θορυβήσει την κοινωνία. Αυτό αναγκάζει πολλούς που απέφευγαν μέχρι τώρα να κάνουν τον εμβολιασμό τους να το ξανασκεφτούν για να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού τους.   

 

Υποχώρηση κρουσμάτων και στα σχολεία 

Αισθητά λιγότερα είναι τα θετικά κρούσματα σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Λέσβου, που δηλώθηκαν χθες στις αρμόδιες διευθύνσεις. Πιο συγκεκριμένα, θετικά στον κορονοϊό διαπιστώθηκαν 4 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου, 4 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου και 2 στο Δημοτικό Σχολείου Ιππείου, ενώ είχαμε και 1 κρούσμα σε μαθητή του ΓΕΛ Καλλονής. Επιπλέον υπήρξαν 2 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υπήρξαν και 2 κρούσματα στο Δημοτικό Σχολείο της Μύρινας, που υπάγεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα σήμερα γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος του 2ου τεστ της εβδομάδας για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μαθητές, κατά την οποία είναι πιθανό να προκύψει σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, αφού τα χθεσινά προέκυψαν από άτομα που έκαναν «εμβόλιμα» τεστ.