Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Σύμβαση για την παραχώρηση του πάρκινγκ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΤΑΔ “τα σπουδαία” σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα παραχώρησης του πάρκινγκ στο Δήμο Μυτιλήνης. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου μεταξύ του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη, του Αντιδημάρχου Έργων, Στρατή Τζιμή, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας, Στέφανου Βλαστού και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση για την ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου και των δημοτών, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στην επόμενη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΕΤΑΔ κατά την οποία θα ληφθεί και η σχετική απόφαση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου δεν πρόκειται να παραχωρήσει δωρεάν το πάρκινγκ στο Δήμο, αφού ήδη, όπως αποκάλυψαν τα “Νέα της Λέσβου”, νοικιάζει θέσεις στάθμευσης σε ιδιώτες! Άρα η όλη συζήτηση πλέον γίνεται για το ύψος του αντιτίμου που θα καθορίσει το Δ.Σ. ώστε να μπορέσει να πάρει ο Δήμος στα χέρια του την σημαντική αυτή έκταση.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία προσφορά της ΕΤΑΔ (πριν από την χθεσινή συνάντηση) μιλούσε για μίσθωμα 3.000 ευρώ με μακροχρόνια σύμβαση. Χθες η συζήτηση δεν έγινε με αριθμούς, αλλά αυτό που τόνισε ο Δήμαρχος είναι ότι το όποιο ποσό οριστεί θα πρέπει να είναι συμβατό με την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Επιπλέον, ο Στρ. Κύτελης επεσήμανε ότι σύμφωνα με μια πρόχειρη μελέτη που έχει γίνει από μηχανικούς, ο Δήμος θα πρέπει να δαπανήσει πάνω από 300.000 ευρώ για να αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει τον χώρο που τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. 

Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα σχέδια της παράταξής του για την ανάπλαση όλης της έκτασης, την διαμόρφωση των χώρων, την εγκατάσταση νέου συστήματος φωτισμού, τις διαγραμμίσεις για τις θέσεις στάθμευσης, καθώς και για την 24ωρη φύλαξη του πάρκινγκ. Όπως είπε, πρόκειται για εργασίες που είναι απολύτως αναγκαίες να εκτελεστούν άμεσα για τον ευπρεπισμό της κεντρικής αυτής έκτασης, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών και των οχημάτων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας έδειχνε να συμφωνεί με το πλάνο του Δήμου και δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Διοίκησης θα συζητηθεί το αίτημα για την λήψη απόφασης. 

Βγαίνοντας από την σύσκεψη ο κ. Κύτελης δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”: «Έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δημότες μας. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, ενημερώσαμε για την σημερινή κατάσταση και περιμένουμε την απόφαση της Διοίκησης. Όπως έχω δηλώσει εξ’ αρχής, στόχος και σκοπός μας είναι να εκλείψει η ανομία και η αναρχία από τον κεντρικό αυτό χώρο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας και να λειτουργεί με ασφάλεια 24 ώρες το 24ωρο και όλο τον χρόνο. Εμείς θα αναλάβουμε την πλήρη ανάπλασή του και την διάθεση των θέσεων στάθμευσης δωρεάν. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και γι’ αυτό το ζήτημα».

Όπως είναι γνωστό, μέχρι και το 2014 διαχειρίζονταν αυτή την έκταση από τη ΔΕΗ μέχρι την μαρίνα ο Δήμος σε ό,τι αφορούσε το δημοτικό πάρκινγκ και την στάθμευση των αστικών λεωφορείων και το Λιμενικό Ταμείο όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, 50 περίπου στρέμματα συνολικά, ενώ ιδιοκτήτης ήταν το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία). Αυτοί οι διαχειριστές (Δήμος και Λιμενικό Ταμείο) είχαν την ευθύνη των όποιων κατασκευών, καθώς και τη φροντίδα και δαπάνη της καθαριότητας, του φωτισμού, συντήρησης πλατειών, χώρων στάθμευσης και εμπορικού λιμανιού, φορτοεκφόρτωση καυσίμων, κλπ.. 

Όλα άλλαξαν όμως με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αυτή την χρονιά, βάσει του οποίου το ακίνητο παραχωρήθηκε στο ΤΑΪΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε). Μάλιστα, είχαν γίνει τότε ενέργειες για την πώληση της έκτασης από το ΤΑΪΠΕΔ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Έκτοτε, τόσο επί δημαρχίας Βουνάτσου όσο και επί της θητείας του Σπύρου Γαληνού είχαν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα, με τον Δήμο πάντα να διεκδικεί να περάσει στα χέρια του το ακίνητο, είτε δωρεάν ή ακόμη και με μισθωτήριο συμβόλαιο. 

Αν και στα λόγια φάνηκε το προηγούμενο διάστημα ότι υπήρχε η βούληση να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τελικά η ΕΤΑΔ θέτει νέους όρους και απαιτήσεις που θα ξεκαθαριστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Διοίκησης.