Συναγερμός σήμανε στην Περιφέρεια από ύποπτο κρούσμα ευλογιάς στην περιοχή των Δαφίων, το οποίο δήλωσε κτηνίατρος εκτροφής, έχοντας την υποψία ότι κάτι συμβαίνει με άρρωστο ζώο. Η Κτηνιατρική υπηρεσία κινήθηκε άμεσα κάνοντας αιμοληψία και αποστέλλοντας το δείγμα στην Αθήνα για εξειδικευμένες αναλύσεις από όπου και σήμερα αναμένεται το αποτέλεσμα. Η πληροφορία του ύποπτου κρούσματος έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου, καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών για την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου και τα κοπάδια είναι σε καλή κατάσταση για να παράγουν, που σημαίνει ότι η είσοδος της ευλογιάς στην περιοχή μας, με δεδομένο το κακό προηγούμενο του 2017, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα και πλήγμα στην κτηνοτροφική οικονομία του τόπου.
Ωστόσο η Περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα και υπάρχει εμπειρία για τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων αν κρίνουμε από ένα ανάλογο περιστατικό που είχαμε πέρυσι τον Οκτώβριο, στην περιοχή της Ερεσού, όπου και πάλι η Κτηνιατρική κινήθηκε άμεσα θανατώνοντας όλο το κοπάδι, όπως προβλέπεται και περιορίζοντας τη νόσο στη μια εστία, καθώς από τότε δεν υπήρξε άλλο κρούσμα στην περιοχή μας και αυτό ήταν πολύ σημαντικό.
Σήμερα, ενδεχομένως προς το μεσημέρι, αν επιβεβαιωθεί το κρούσμα, η Περιφέρεια θα ανακοινώσει επίσημα το συμβάν, δίνοντας στη δημοσιότητα και τα προβλεπόμενα μέτρα σε συγκεκριμένες χιλιομετρικές αποστάσεις από την επίμαχη εκτροφή, καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις βγουν αρνητικές η Λέσβος θα πάρει μεγάλη ανάσα.
Σημειωτέον ότι η ευλογιά θεωρείται από τις δυσκολότερες νόσους υπό την έννοια ότι και ένα πρόβατο να βρεθεί άρρωστο θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι. Δεν έχει όμως την παραμικρή συνέπεια στον άνθρωπο από την κατανάλωση κτηνοτροφικών προϊόντων, οπότε μπορεί ο καθένας να καταναλώνει τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από το αιγοπρόβειο γάλα και το κρέας. Οι οικονομικές συνέπειες είναι για τους κτηνοτρόφους, καθώς χάνουν τα κοπάδια τους και μαζί και τη φετινή γαλακτοκομική περίοδο, καθώς θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να βρουν τα κατάλληλα ζώα, να “τα εντάξουν στο σύστημα” και να έχουν παραγωγή.
Στους κτηνοτρόφους καταβάλλεται επιδότηση για την ανασύσταση των κοπαδιών τους περίπου 100 ευρώ ανά ζώο, όπως ίσχυσε το 2017, ωστόσο η επιδότηση δεν μπορεί να καλύψει μία χαμένη γαλακτοκομική-παραγωγική περίοδο, όπου με τις τιμές πλέον που έχουν διαμορφωθεί στο γάλα υπάρχει κίνητρο για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι τους κόπους τους.