Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Συνέλευση των Φιλοτελιστών Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Με καθυστέρηση οκτώ περίπου μηνών, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και της αναστολής λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου το απόγευμα η τακτική Γενική Συνέλευση του 2021 της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου (ΦΕΛ), στο υπαίθριο αμφιθέατρο της μαρίνας Μυτιλήνης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Θεόδωρος Πλωμαρίτης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου και ο κ. Γεώργιος Στρατηγέλλης, εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Ν. Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου. Χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο πρόεδρος της ΦΕΛ, Μιχάλης Βαΐτης, παρουσίασε τον απολογισμό του συλλόγου το προηγούμενο έτος. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος» (του μακροβιότερου φιλοτελικού περιοδικού της ελληνικής επαρχίας) και των προτάσεων νέων γραμματοσήμων προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ). Σχολίασε το γεγονός ότι η πανδημία ανέκοψε τη δυναμική που είχε η ΦΕΛ μετά την πλούσια δραστηριότητα του 2019, όταν γιόρτασε τα 75 της χρόνια, και την αναστολή των φιλοτελικών εργαστηρίων που είχε προγραμματίσει με σχολεία της Λέσβου. Επίσης, έκανε ενημέρωση για την τρέχουσα φιλοτελική επικαιρότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο ιστορικός και αντιπρόεδρος της ΦΕΛ δρ. Στρατής Αναγνώστου έδωσε ομιλία με θέμα «Η Λέσβος στην Επανάσταση του 1821». Στην ομιλία αυτή ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά νέα στοιχεία που προέκυψαν για την Επανάσταση του 1821 στη Λέσβο, ύστερα από τη δημοσιοποίηση σχετικών οθωμανικών εγγράφων από τα τουρκικά αρχεία. Παράλληλα αναλύθηκαν οι αιτίες για τις οποίες οι χριστιανοί της Λέσβου δεν προσχώρησαν μαζικά στην Επανάσταση του 1821, ενώ έγινε μνεία των σημαντικότερων γεγονότων που έλαβαν χώρα στο νησί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με αναφορά στο εθνικό έργο δύο Λέσβιων διαφωτιστών, του Mητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου και του ιερομόναχου Βενιαμίν του Λεσβίου. 

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img