Συρρικνώνεται ο καρπός και στους κάμπους

Στον κάμπο του Ευεργέτουλα “άρχισαν τα όργανα” από την παρατεταμένη ανομβρία
Spread the love

Απειλητική σε κάθε επίπεδο γίνεται πλέον η ανομβρία για τη Λέσβο. Eκτός από τα σοβαρά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή, είναι ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας και ομαλότητας στη λειτουργία επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Στον αγροτικό τομέα η παρατεταμένη ανομβρία τροφοδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς εκτός από την ελαιοπαραγωγή, προβλήματα καταγράφονται και σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι τα κηπευτικά. Όπως ανέφερε στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ παραγωγός από την περιοχή της Θερμής «λόγω της ανομβρίας το νερό που ποτίζουμε από τα πηγάδια είναι σχεδόν υφάλμυρο όσοι έχουμε εκμεταλλεύσεις κοντά στη θάλασσα και αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη των λαχανικών, καθώς αργούν να μεγαλώσουν» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή φέτος επηρέασε καίρια και την παραγωγή της ντομάτας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

«Κλαίνε» και οι κάμποι

Την ίδια ώρα στον ελαιώνα της Λέσβου όπου στρέφονται τα βλέμματα όλων λόγω της υψηλής τιμής στο ελαιόλαδο και της μεγάλης παραγωγής που περιμένει φέτος ο τόπος μας, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Στα ορεινά ο καρπός είναι ατροφικός και συρρικνωμένος, ενώ στις πεδινές περιοχές που λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών οι ελιές βρίσκονταν  σε άριστη κατάσταση και ανεπτυγμένες, τώρα αρχίζουν να συρρικνώνονται. Παρά το ότι οι κάμποι λόγω της εντονότερης υγρασίας έχουν καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης για τον ελαιόκαρπο, αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι η συρρίκνωση του καρπού, γεγονός που έχει θορυβήσει τους αγρότες, οι οποίοι σπεύδουν να μαζέψουν τις ελιές τους και να τις οδηγήσουν στα ελαιοτριβεία για να πάρουν το λάδι, έστω με μειωμένη απόδοση. 

Από την περιοχή της Καλλονής προς τα Παράκοιλα φορτωμένα με ελιές τα δέντρα, ο καρπός όμως δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος για την εποχή που διανύουμε

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η γενική εικόνα των πεδινών περιοχών δεν είναι αρνητική, ωστόσο επιμέρους έχουν αρχίσει να παρατηρούνται προβλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περνούν οι μέρες χωρίς βροχόπτωση αυτά θα ενταθούν και θα επεκταθούν επηρεάζοντας και τις περιοχές που θεωρητικά μέχρι τώρα δεν έχουν πρόβλημα.

Όσο ο καρπός μένει άνυδρος τόσο και πιο μειωμένες είναι οι αποδόσεις αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα ενώ έχουμε πολύ καλές οξύτητες από 3 έως 7 δέκατα οι αποδόσεις στο κιλόμοδο (500 κιλά ελιές) κυμαίνονται στα 85 κιλά λάδι. 

Τα Νέα της Λέσβου συνεχίζοντας το ρεπορτάζ τους με αυτοψίες στον ελαιώνα βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή της Καλλονής, όπου οι αγρότες μάς περιέγραψαν ότι ο καρπός υπολείπεται σε ανάπτυξη για την εποχή που διανύουμε, κάτι το οποίο αποδίδουν στη λειψυδρία. Στην περίπτωση του κάμπου του Ευεργέτουλα μιλήσαμε στο Ίππειος με ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι μάς έδειξαν εμφανή τα σημάδια της ανομβρίας στις ελιές. 

Ο Μιχάλης μάς δείχνει το πώς έχουν αρχίσει να ζαρώνουν οι ελιές πάνω στα δέντρα και η εικόνα αυτή τροφοδοτεί την αγωνία των ελαιοπαραγωγών για επικείμενη καρπόπτωση

Συναντήσαμε το Μιχάλη, ο οποίος είναι ελαιοπαραγωγός, καλλιεργώντας τα χωράφια της οικογένειάς του και μας έδειξε την κατάσταση του καρπού στην περιοχή του Ιππείου σε ένα χωράφι σε πολύ μικρή απόσταση από το Ντίπι, δηλαδή αρκετά κοντά στη θάλασσα. Όπως μας είπε «μέχρι τώρα δεν είχαμε προβλήματα, όμως, αρχίζουν σιγά-σιγά να παρατηρούνται πάνω στους καρπούς, καθώς τα δέντρα είναι διψασμένα, δεν έχουν άλλες δυνάμεις. Μην ξεχνάτε ότι κράτησαν τον καρπό ολόκληρο το καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και μέχρι τώρα δεν έχουμε την παραμικρή καρπόπτωση, όμως αν προσέξετε καλά την κατάσταση του καρπού φαίνεται να έχει εγκαύματα! Ουσιαστικά έχουν αρχίσει να ζαρώνουν οι ελιές και να μαυρίζουν κάποιες από αυτές σιγά-σιγά, που σημαίνει ότι αν αυτό συνεχιστεί θα πέσουν άμεσα από τα δέντρα, δεν θα τις κρατήσουν. Μπροστά σε αυτήν την εικόνα εμείς από τη μία κοιτάζουμε τον ορίζοντα αν έχει σύννεφα για να βρέξει και από την άλλη σκεφτόμαστε αν πρέπει τελικά να μην περιμένουμε άλλο και να μαζέψουμε τις ελιές πριν την ώρα τους, να πάρουμε όσο λάδι μας δώσουν σε αυτή την κατάσταση που βρίσκονται για να μην ρισκάρουμε να τα χάσουμε όλα για όλα», τόνισε ο ίδιος ξεναγώντας μας στο χωράφι του και δείχνοντας την κατάσταση των δέντρων.

Στα ελαιοτριβεία

 Μιλώντας με ελαιοτριβείς κρατήσαμε μια φράση του Βασίλη Κοκκινοφόρου, ο οποίος μάς είπε ότι «για να γίνει η έκθλιψη του καρπού ρίχνουμε νερό, καθώς ο πολτός είναι μια άνυδρη πηχτή μάζα. Σε ραβδιστές ελιές δεν ρίχναμε ποτέ ούτε σταγόνα νερό, τώρα όμως για να δουλέψουν τα μηχανήματα είμαστε αναγκασμένοι να ρίξουμε νερό σε αυτό που περνάει στους σπαστήρες και στους μαλακτήρες. Πιστεύω ότι αν βρέξει έστω και τώρα μέσα στις επόμενες ημέρες η παρτίδα μπορεί να σωθεί. Αν αφήσουν οι αγρότες τις ελιές πάνω στα δέντρα για ένα διάστημα 20 ημερών θα δουν τον καρπό να αρχίσει να παίρνει και πάλι τα πάνω του, έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε αυτό το διάστημα ούτε δάκο, ούτε άλλα προβλήματα»

Σημειωτέον ότι σε περιοχές που είχαν επηρεαστεί από μία βροχόπτωση μέσα στο Σεπτέμβριο π.χ. κυρίως τα δυτικά στην Άντισσα, παρατηρείται ότι ο καρπός δεν παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με την υπόλοιπη Λέσβο όπου τα δέντρα παραμένουν διψασμένα και οι μετεωρολόγοι δεν βλέπουν κάποια βροχόπτωση, τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση