Τα χωριά της Λέσβου που αντιστέκονται


  • Στα σαλόνια του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Κότινος” η Λέσβος

Παρά το γεγονός ότι από την περιβόητη αποκέντρωση της δεκαετίας του ‘90 που προέβλεπε την μεταφορά των υπηρεσιών και της εξουσίας στην περιφέρεια έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο της αποψίλωσης των χωριών μας από τράπεζες και υπηρεσίες καθώς χάνουν ακόμα και τους ταχυδρόμους τους στη δίνη του “δημοσιονομικού οφέλους” και το μέλλον της υπαίθρου είναι αβέβαιο μια και οι παλαιότεροι φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον από τη ζωή και οι νεότεροι δεν μένουν στα χωριά στις μικρές κοινωνίες, χωρίς υπηρεσίες και απασχόληση, υπάρχει και μία δεύτερη όψη στο ίδιο νόμισμα.  

Στον αντίποδα αυτών των ζοφερών εκτιμήσεων για το μέλλον βλέπει κανείς κοινωνίες και μεμονωμένους πολίτες να αντιστέκονται. Πρόκειται για ανθρώπους που δημιουργούν οικογένειες στα χωριά ανοίγοντας νέους δρόμους στην απασχόληση, αξιοποιώντας τον πρωτογενή τομέα και αναδεικνύοντας την υπεραξία των τοπικών ονομαστών προϊόντων και, το κυριότερο, αποδεικνύουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας.

Χρυσό πανελλαδικό βραβείο!

Στο μακρινό Αμπελικό των 326 κατοίκων της απογραφής του 2011 (τώρα εκτιμώνται λιγότεροι, όπως αναμένεται να δείξει η νέα απογραφή) ένας ιερέας και τα παιδιά του καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Ο πατήρ Στρατής Κακάμπουρας, ανάμεσα σε εκείνους τους ιερείς που ξεχωρίζουν για το ρόλο τους, που είναι ο ρόλος της εκκλησίας στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται, μαζί με τα παιδιά του, δύο κόρες και ένα γιο, που αφήνουν στην άκρη τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά στη Βιολογία και τη Φυσικοθεραπεία και μαζί με τους δύο γαμπρούς του ηλεκτρολόγους μηχανικούς έχουν ξεκινήσει την καλλιέργεια της ελιάς για την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου. 

Δύο από τα μέλη της οικογένειας έχουν υποβάλει φάκελο για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με στόχο να προστεθούν στα οικογενειακά ελαιοκτήματα εκτάσεις 180 στρεμμάτων για παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου.

Ο παπά-Στρατής επί το έργον στον ελαιώνα

Rogada Υπέρ Yγείας 

Το επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή μίας μικρής μονάδας τυποποίησης ώστε το ελαιόλαδο Rogada Υπέρ Yγείας  (που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή) να ανοίξει ακόμα πιο μεγάλα φτερά για το μέλλον.

Το ελαιόλαδο Rogada, που παράγεται από τα κτήματα της οικογένειας, συμμετείχε για πρώτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό Κότινος ανάμεσα σε ισπανικά και ιταλικά ελαιόλαδα, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση του βάθρου με Χρυσό Βραβείο στα μεσαίας έντασης βιολογικά ελαιόλαδα. Και είναι το μόνο ελαιόλαδο που αναδείχτηκε σε αυτήν την κατηγορία από όλες τις συμμετοχές και μάλιστα αυτό σε ένα διαγωνισμό που δεν μοιράζει κατά δεκάδες τα βραβεία!

Να σημειωθεί ότι το προϊόν έχει τεκμηριώσει, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, ισχυρισμούς υγείας και μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα στα ελαιόλαδα της Λέσβου που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά σε πολυφαινόλες, οι οποίες ως γνωστόν έχουν αντιοξειδωτική αντικαρκινική δράση με βάση επιστημονικές μελέτες.

«Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε το ελαιόλαδο στο διαγωνισμό και η ανάδειξή του στην πρώτη θέση, εκτός από την συγκίνηση που δικαιολογημένα μας προκαλεί, δίνει και μία ηθική ικανοποίηση στην προσπάθειά μας για παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου με αγάπη για τη γη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας», είπε στα Νέα της Λέσβου ο εφημέριος του Αμπελικού απαντώντας με αμηχανία στα ερωτήματά μας, καθώς ως γνωστόν ο παπά-Στρατής Κακάμπουρας αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα προτιμώντας να μιλούν τα έργα του για εκείνον.

Διαγωνισμός υψηλών απαιτήσεων

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που κατέκτησαν μια θέση στο υψηλότερο βάθρο του 7ου Διαγωνισμού Ποιότητας IOOC KOTINOS 2022. Η αξιολόγηση των Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 & 16 Απριλίου.

Ο διαγωνισμός IOOC KOTINOS είναι ο μόνος διαγωνισμός αξιολόγησης ελαιολάδου στην χώρα μας, ο οποίος πραγματοποιείται με τα αυστηρά κριτήρια του διεθνώς καταξιωμένου διαγωνισμού Mario Solinas, του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΣΕ).

Επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι γευσιγνώστες, Panel leaders διαπιστευμένων Οργανοληπτικών Εργαστηρίων της χώρας μας ή ενεργά μέλη αυτών, είναι η κα Έφη Χριστοπούλου, χημικός εμπειρογνώμων της Ε.Ε. και του Δ.Σ.Ε., υπεύθυνη της διαπιστευμένης από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένης από το Δ.Σ.Ε. Οργανοληπτικής ομάδας του ΣΕΒΙΤΕΛ και εκπαιδεύτρια Δ.Σ.Ε.

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης (με αλφαβητική σειρά) είναι: Η Μαρία Κολιάτσου, η συμπατριώτισσά μας Ευστρατία Κουζούμη, η Διονυσία Κρεμμύδα, η Ελένη Μπαρμποπούλου, ο Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, ο Γιώργος Πράττης και η Χριστίνα Σακελλαρίου.

Άλλες διακρίσεις

Στην κατηγορία που διακρίθηκε το προϊόν Rogada με Χρυσό, Χάλκινο βραβείο απονέμεται στο ελαιόλαδο ACAIA πού τυποποιούν στη Λέσβο οι Ελληνικές Γεωργικές Επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αθήνα, το οποίο έλαβε και έπαινο στην κατηγορία των συμβατικών ελαιολάδων. Στην ίδια κατηγορία έπαινοι απονέμονται στα βιολογικά ελαιόλαδα Aegaea Organic της πρωτοπόρου εταιρείας Πρωτούλη από το Πλωμάρι στις παγκόσμιες διακρίσεις ακόμα και στο διαγωνισμό Mario Solinas στο μακρινό παρελθόν, λαμβάνοντας έπαινο για το ίδιο προϊόν και στην κατηγορία των ΠΓΕ ελαιολάδων, ενώ έπαινο έλαβε και το βιολογικό ελαιόλαδο Olvia της οικογένειας Τζωρτζή.

Έπαινο έλαβε στην κατηγορία των βιολογικών ελαιολάδων στην κατηγορία ισχυρής έντασης το  ελαιόλαδο Eclectic Earth από το Πλωμάρι.