Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

«Τα Φαραωνικά ΚΥΤ αποτελούν εμπαιγμό για τους νησιώτες»

Διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους φορέων από τη Λέσβο και τη Λήμνο σχετικά με την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των ψηφιακών περιοδειών που διοργανώνει το κόμμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Κατά τη  συζήτηση έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό, για το οποίο η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως η Κυβέρνηση με την πολιτική της εμπαίζει τους νησιώτες με τα φαραωνικά ΚΥΤ που σχεδιάζει, ενώ τόνισε την ανάγκη ν’ απεγκλωβιστούν οι αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο και να γίνεται μόνο καταγραφή στα νησιά.

Επίσης ανέπτυξε τις θέσεις της τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και για άλλα θέματα της επικαιρότητας, με έμφαση σε σημεία που αφορούν συγκεκριμένα τα νησιά, ενώ είχε την ευκαιρία να ακούσει και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων. Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της ένταξης πραγματικά αναπτυξιακών έργων σε προγράμματα, στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α., στην στήριξη της αναδιάρθρωσης της παραγωγής, με ανάπτυξη των σχετικών υποδομών όπως η αγροτική οδοποιία, και την διόρθωση των λαθών, που έχουν γίνει με τους νέους δασικούς χάρτες.

Εκτενή αναφορά έκανε στο μεταναστευτικό, για το οποίο, όπως δήλωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσεγγίζει το θέμα ως μια παγιωμένη κατάσταση. Καταλόγισε ευθύνες τόσο στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όσο και σε εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της καταστροφική, καθώς περιορίζεται στον ρόλο του «ενδιάμεσου» για εφαρμογή αποφάσεων, που λαμβάνονται αλλού. 

«Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται εκτός νησιών, όπου θα γίνεται μόνο η καταγραφή», υποστήριξε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Γεννηματά είχε την ευκαιρία να ακούσει και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων. Ο γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Κουφέλος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, σημείωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδικής τάξης ευκαιρία για να βγούμε από την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Παναγιώτης Χριστόφας, εστίασε στην ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλα τα νησιά και στην ειδική ιεράρχηση, που πρέπει να υπάρξει, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σ’ αυτά. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σημείωσε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υποδομές και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής, εκπροσωπώντας τον Δήμο Μυτιλήνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σαρωτικών αλλαγών, σε ό,τι αποτελεί τροχοπέδη για την αξιοποίηση των πόρων. Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη και η στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης, συμφώνησε στην ανάγκη σωστής ιεράρχησης και εξέλιξης τεχνικών έργων και επίλυσης των προβλημάτων των νησιών σε υποδομές. Από κομματικά στελέχη συμμετείχαν εκτός από το Γραμματέα της ΝΕ Μιχάλη Σκουρκέα οι: Νάσος Γιακαλής, Βάσω Χοχλάκα, Γιώργος Γιαννουλέλλης, Γιώργος Μήλιος, Δημήτρης Καπετανάς, Παναγιώτης Ανδριώτης και Θεολόγος Πατερέλλης.