Τα γλυκά και το καλοκαίρι

Spread the love

Καλοκαιρινές δροσερές σοκολατένιες αμαρτίες, πληθωρικές κρέμες, τάρτες με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, μπουχτιστικά παραδοσιακά σιροπιαστά με παγωτό, δίνουν μια άλλη διάσταση στην διάθεσή μας.
Η ζαχαροπλαστική είναι ένα μεγάλο πάθος.
Θέλει ακρίβεια, καλή πρώτη ύλη, ποικιλία υλικών!
Μαθαίνω πως κάποιες νοικοκυρές αντί για αληθινό βούτυρο βάζουν στα χειροποίητα γλυκά τους υποκατάστατα.
Δεν λυπούνται τον κόπο τους και τους δικούς τους ανθρώπους που θα τα φάνε;

Φανουρόπιτα και μπαλεζές

Όταν θέλω να χαλαρώσω μου κάνει πολύ κλικ για μια μοσχομυριστή φανουρόπιτα.
Προσπαθώ έτσι να απαλλαγώ από το άγχος της καθημερινότητας, να σκεφτώ τι έχω χάσει, κάνω το τάμα μου και εκτελώ μια αφράτη φανουρόπιτα.
Την κόβω, τρώω μια «μεγάλη κομμάτα» και την υπόλοιπη τη δίνω από δω κι από κει στη γειτονιά… για το καλό!
Άλλο μεγάλο βίτσιο και λατρεία είναι ο μπαλεζές.
Χρόνο καιρό πάντα έχω νισεστέ στο σπίτι μου.
Για ώρα ανάγκης.
Πάντα βράζω το νισεστέ με ζάχαρη και νερατζόφυλλο από τις νεραντζιές του δρόμου, και φυσικά πασπαλίζω ασπρισμένο αμυγδαλάκι ψιλοκομμένο από πάνω.

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Απολύτως!
Γλυκά, αλμυρά μέσα στο μυαλό και μέσα στο στομάχι.
Μια ιδέα είναι!!
Η φιλενάδα μου η Μαρία, κάθε φορά που ερωτεύεται, η μανία της ζαχαροπλαστικής αυξάνεται. Τρώει, δεν τρώει γλυκά ο έρωτας… αυτή γεμίζει το σπίτι με καλούδια.
Και τα «στειλτά» πάνε κι έρχονται. Τι σοκολατάκια με μακαντέμια, πτιφουράκια με μόκα, αμυγδαλωτά με ροδοζάχαρη… σύκα γεμιστά με αμύγδαλο και σουσάμι.
Τα στέλνει στο σπίτι του, στο γραφείο του, στο σκάφος του… και πιστέψτε με κανείς δεν της έχει αντισταθεί.

Αμείλικτος πόλεμος

Αυτό το «τα πάχη μου τα κάλλη μου», που ανήκει σε άλλες εποχές, τώρα το life style απαιτεί εγκράτεια στα παχυντικά, προτίμηση στα  super foods, στην απαγόρευση ζάχαρης, λευκή ή καστανή το ίδιο είναι,  – μην παραμυθιάζεστε – και μετά από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε δεινή αρμονία, όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση με τα γλυκά δυσκολεύει, αν και ομολογώ πως δεν βλέπω να μειώνεται επ’ ουδενί.
Σκέφτομαι τους δεκάδες φούρνους που πουλάνε φρουί γλασέ, μπισκότα, τούρτες. Τα επίσης δεκάδες ζαχαροπλαστεία σε όλη τη χώρα, τα καφέ τα all day, όλα, όλα διαχειρίζονται παντού κάποιες δεκάδες εκατοντάδες τόνους ζάχαρης το χρόνο.
Η νέα μου personal trainer μέσω yοutube, η φοβερή Jane Fonda με τα aerobics των eighties ‘80ς
με απομακρύνει από τις  απογευματινές μηλόπιτες με φρέσκια σαντιγί ή παγωτό και την θεϊκή πάστα φλώρα μου.
Το γιατρικό είναι ένα.
Διαβάζω και γράφω συνταγές, κατασκευάζω συνεχώς σιρόπια και μαρμελάδες, ψήνω κέικ και μαρέγκες κι αυτό με κάνει και μπουχτίζω κι ολοένα και λιγότερη κουταλιά βουτάω από την πιατέλα της αμαρτίας.
Κάτι μου φέρνει στο νου τον Ζορμπά του Καζαντζάκη… που έφαγε δέκα κιλά κεράσια για να τα σιχαθεί.
Μόνο που εγώ μέχρι τώρα ποτέ δεν κατάφερα να αναστείλω την επιθυμία των γλυκών, απλά την πολεμώ αμείλικτα.



Μιλφέιγ με σφολιάτα με κρέμα πατισερί και φρέσκιες φράουλες

 Για 4 άτομα
Προετοιμασία 20 λεπτά

Υλικά
 
1 πακέτο σφολιάτα ανοιγμένη σε φύλλο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 αυγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 λίτρο γάλα φρέσκο
½ κιλό σαντιγί χτυπημένη
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια υγρή
300 γρ. φρέσκιες φράουλες
½ φλιτζάνι του τσαγιού λικέρ Grand Marnier
Άχνη ζάχαρη
Αμύγδαλα φιλέ, καβουρντισμένα

Εκτέλεση

Κόβετε το φύλλο σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και τα στρώνετε σε ταψί. Τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και τα ψήνετε σε προθερμασμένο μέτριο προς χαμηλό φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Πλένετε τις φράουλες και τις στραγγίζετε καλά. Τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος. Τις μαρινάρετε στο λικέρ μαζί με 1 κουταλιά ζάχαρη.
Για την κρέμα:
Διαλύετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζάνι από το γάλα και βράζετε το υπόλοιπο με την ζάχαρη. Ρίχνετε το διαλυμένο αλεύρι και κορν φλάουρ μέσα στο γάλα και ανακατεύετε γρήγορα. Μόλις πήξει το κατεβάζετε αμέσως από την φωτιά και προσθέτετε τα αυγά και την βανίλια. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και την αναμιγνύετε με την σαντιγί.
Ανοίγετε τα φύλλα σφολιάτας που έχουν φουσκώσει στα δύο και γεμίζετε με κρέμα. Σκεπάζετε με φράουλες και στη συνέχεια τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο. Βάζετε κι άλλη κρέμα και φράουλες και πασπαλίζετε με θρυμματισμένο φύλλο σφολιάτας ανακατεμένο με άχνη και αμύγδαλα φιλέ.


Tip
Αν θέλετε να φτιάξετε το κλασικό μιλφέιγ αφαιρείτε τις φράουλες. Το μυστικό είναι στο ψήσιμο της σφολιάτας. Πρέπει η ζύμη να φουσκώσει σχηματίζοντας χωριστά φύλλα. Έτσι το γλυκό θα είναι αφράτο και ελαφρύ σαν «χίλια φύλλα». Μισώ αυτούς που “περονιάζουν” τη σφολιάτα.
Σημαντικό επίσης είναι να το συναρμολογήσετε λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε, αλλιώς δεν θα έχετε ποτέ ένα πραγματικά αιθέριο αποτέλεσμα. Στη Γαλλία πολλά exclusive ζαχαροπλαστεία, ψήνουν τη σφολιάτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – σταδιακά – για να είναι πάντα τραγανιστό και φρέσκο το μιλφέιγ τους.    

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση