Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

«Τα πουλιά της ελευθερίας» στην Τεχνόπολη Αθηνών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

-Από 24 Μαΐου μέχρι 9 Ιουνίου θα λειτουργήσει η έκθεση στην Αθήνα

Ανοίγει τις πύλες της από αυτή την Παρασκευή 24 Μαΐου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η έκθεση «The Birds of Freedom» με εμπνεύστρια – συντονίστρια τη Φερενίκη Τσαμπαρλή. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 9 Ιουνίου, ενώ τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα.
Τα «Πουλιά της Ελευθερίας» είναι ένα έργο το οποίο δημιουργήθηκε σε 183 ημέρες με 700 συμμετέχοντες από 14 εθνικότητες, που δημιούργησαν 652 μεμονωμένα έργα τέχνης. 652 πουλιά ανοίγουν τα φτερά τους στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηνών.
Η προσφυγική κρίση στη Λέσβο, αλλά και η ανάγκη να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι σύνδεσης, συνύπαρξης και συνεργασίας προσφύγων και ντόπιων, στάθηκε αφορμή για την έμπνευση της βιωματικής εγκατάστασης με τίτλο «Τα πουλιά της ελευθερίας».
Η έκθεση αποτελεί μια μορφή παρεμβατικής τέχνης, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα με εστιασμένο κοινωνικό στόχο, η οποία ενεργοποιείται τόσο στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, όσο και στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση – ενεργοποίηση των πολιτών της Λέσβου, αλλά και εντός και εκτός Ελλάδος.
Η οργάνωση της κατασκευής του έργου έγινε σε εργαστήρια των 14 ατόμων, με 7 μετανάστες και 7 ντόπιους, το καθένα. Οι συμμετέχοντες έφτιαξαν και ζωγράφισαν μικρά και μεγάλα πουλιά με ανακυκλωμένα υλικά (μπουκάλια νερού και χαρτιά, εφημερίδες). Συνολικά έλαβαν μέρος 652 άτομα και έφτιαξαν αντίστοιχο αριθμό πουλιών. Ένα πουλί για κάθε 1.000 μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο από το 2015 ως σήμερα. Στα εργαστήρια συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες.
-Εμπνεύστρια – συντονίστρια του έργου: Φερενίκη Τσαμπαρλή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΜΠΣ Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη, e-mail: [email protected] -Επιμέλεια έκθεσης στην Τεχνόπολη: Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, e-mail: [email protected]
-Σύμβουλος Επικοινωνίας: Λουΐζα Αναστοπούλου, e-mail: [email protected]

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις