Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… φτιάξε λεμονάδα.
Καθώς η ζωή μας τα φέρνει μόνο όπως αυτή γουστάρει και θέλει, το ρητό αυτό μας δείχνει έναν τρόπο να εκμεταλλευτούμε θετικά ακόμα και την ξινή πλευρά της ζωής, κάνοντας τα πικρά-γλυκά…
Κατ’ επέκταση, αν σου δίνει λεμόνια ζήτησε κι εσύ τεκίλα και αλάτι.
Και γιατί όχι;
Φέτος οι λεμονιές μας γίναν το επίκεντρο της ζωής μας.
Μια γενναία παραγωγή της φύσης. Η χρονιά μας έφερε πάρα πολλά λεμόνια.
Παντού στους κήπους μας μοσχοβολούν οι λεμονιές. Κι εκεί που δεν προλαβαίνεις να τα τρυγήσεις, βλέπεις πάνω στα κλαδιά και τα φύλλα, τους νέους λεμονανθούς ακριβώς δίπλα στα κατακίτρινα λεμόνια.
Δίνουμε σε φίλους, γνωστούς και γείτονες, φτιάχνουμε λεμονόπιτες, κέικ λεμονιού και μους λεμόνι. Φτιάχνουμε λιμοντσέλο, λεμονογλυκό, γλυκό του κουταλιού, τσιζ κέικ με λεμόνι, τάρτα, πίτα, λεμόνια μαροκινά παστά, λεμόνια ζαχαρωτά, κονφί, τουρσί, κλπ. κλπ..
Στολίσαμε τα σαλόνια μας με λεμόνια, γεμίσαμε βάζα με νερό και βάλαμε μέσα λεμόνια ανακατεμένα με φύλλα λεμονιάς. Γεμίσαμε μπρούτζινα σκεύη και γέμισε ο τόπος με μυρωδιές της Άνοιξης και της Πασχαλιάς.
Έτσι για να ξορκίσουμε το μάτι και το κακό.
Τα λεμόνια τα τιμώ πάντα.
Εξισορροπούν τη ζωή και τη γεύση. Η ξινή γεύση, όπως και η πικρή, είναι πάντα απαραίτητα συστατικά για την ευτυχία και τη σύγκριση.
Πώς θα ξέραμε τι είναι γλυκό αν δεν γνωρίζαμε το πικρό και το ξινό;
Λεμονόπιτα
Υλικά
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα)
300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
λίγο αλάτι
Για το σιρόπι
600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα, το αλάτι, το γιαούρτι και σταδιακά το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 30εκ. Αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, αλλά μόλις πάρει βράση δεν ξαναβάζουμε κουτάλι. Βράζουμε για 5 λεπτά, να δέσει.
Χαράσσουμε τη λεμονόπιτα χλιαρή και σιροπιάζουμε με ζεστό το σιρόπι.
Το αυθεντικό λιμοντσέλο του Κάπρι
Όταν οι δικές μας νοικοκυρές φτιάχνουνε το περίφημο τσέρις με τα βύσσινα, στη γειτονική Ιταλία, κάθε νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της φτιάχνει το λιμοντσέλο.
Υλικά
12 λεμόνια μεγάλα ακέρωτα
1 λίτρο οινόπνευμα 90° ή ένα λίτρο βότκα ή τζιν
400 γρ. ζάχαρη
½ λίτρο νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα λεμόνια.
Τα καθαρίζουμε με προσοχή, χωρίς να παίρνουμε από το άσπρο μέρος του καρπού (χρησιμοποιώ πατατοκαθαριστή).
Κόβουμε τις φλούδες με ψαλίδι σε μικρά μπαστουνάκια και τις βάζουμε μαζί με το οινόπνευμα σε γυάλα που κλείνει αεροστεγώς. Τα αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος 15 ημέρες. Κάθε 2 ημέρες ανακινούμε το μπουκάλι.
Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό σε σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς, για να μη θολώσει το λικέρ, και το προσθέτουμε στη γυάλα με τις φλούδες.
Σουρώνουμε το μίγμα σε άλλο σκεύος και το φιλτράρουμε σε ένα χωνί στο οποίο έχουμε βάλει τουλπάνι ή ένα χάρτινο φίλτρο του καφέ ελαφρά βρεγμένο.
Μεταφέρουμε το λιμοντσέλο σε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει αεροστεγώς. Σε 1 μήνα είναι έτοιμο για κατανάλωση.