Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

«Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Νέους και νέες δημιουργούς ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία των εικαστικών τεχνών, της κινούμενης εικόνας, της μουσικής, της ποίησης και της λογοτεχνίας, προσκαλεί να υποβάλλουν έργα στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση: Η τέχνη ως δυναμικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανισότητας, στερεοτύπων, ρατσισμού και εκδηλώσεων βίας και κακοποίησης» η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την εικαστική επιμέλεια να την έχει αναλάβει ο «δικός μας» Νικόλας Βαμβουκλής από την K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή.

Οι νέοι δημιουργοί καλούνται να υποβάλουν ατομικά ή και ομαδικά έργα σχετικά με το θέμα και τους στόχους της συγκεκριμένης δράσης. Στα έργα τους θα εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους για θέματα που απασχολούν τους νέους και την κοινωνία, όπως ψυχολογικός εκφοβισμός, συναισθηματική κακοποίηση, λεκτική βία, bullying κ.ά.. Στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση δράσεων που αναδεικνύουν τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία και προάγουν τη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία και καινοτομία, σύνδεση μέσα από την οποία προβάλλεται η δύναμη της τέχνης να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να συμβάλλει στην καλλιέργεια και την κουλτούρα των νέων.

Ο Νικόλας Βαμβουκλής

Το σκεπτικό

Ο ρατσισμός, ο έμφυλος διαχωρισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, το body shaming, το bullying, η σεξουαλική παρενόχληση και ο χλευασμός απέναντι σε άτομα με αναπηρίες αποτελούν φαινόμενα που απασχολούν έντονα τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία συνιστούν μέσα για την περιθωριοποίηση κάθε ατόμου, το οποίο δεν συμβαδίζει με αυτό που η κοινωνία θεωρεί «πρότυπο» ή «φυσιολογικό», εντάσσοντάς τα στην κατηγορία του «ξένου», του «άσχημου», του «μη φυσιολογικού». Τα τελευταία χρόνια, κινήματα όπως το #MeToo σπάνε τη σιωπή, δίνοντας φωνή στα θύματα βίαιων συμπεριφορών μέσω της προτροπής δημοσιοποίησης των περιστατικών στα κοινωνικά δίκτυα. 

Η τέχνη λειτουργεί διαχρονικά ως κοινωνός καίριων ζητημάτων και ως εκ τούτου φέρνει στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, και προβληματισμούς γύρω από τις παραπάνω έννοιες. Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σπουδαίο εργαλείο θέασης και ερμηνείας του κόσμου μας αφού στηρίζεται σε έναν οικείο κώδικα επικοινωνίας και διαλόγου – μια πανανθρώπινη γλώσσα που μπορεί να ξεπεράσει σύνορα, διαφορές και συγκρούσεις. 

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πεδίου συζήτησης για την αντιμετώπιση της κακοποίησης, της παρενόχλησης και του εκφοβισμού. Αναγνωρίζοντας και εξετάζοντας ανάλογες τραυματικές εμπειρίες, οι νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν τη δική τους οπτική, προτείνοντας τρόπους για την επούλωση και την αποτροπή τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Τα έργα τους μετατρέπονται σε πομπούς μηνυμάτων ενάντια στην καταπίεση, σε στερεότυπα, προκαταλήψεις και ανισότητες. Η τέχνη ως «σιωπηλή επανάσταση» αποτελεί εφαλτήριο για τον δρόμο προς τον κοινωνικό μετασχηματισμό, την αλλαγή των αντιλήψεων και την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων. 

Με ποιους τρόπους μπορούν οι νέοι και νέες δημιουργοί να συγκροτήσουν ένα νέο πλαίσιο ενδυνάμωσης που θα ενισχύει αισθήματα ορατότητας και συμπεριληπτικότητας για όλα τα άτομα; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους στην αφύπνιση και τη διαμόρφωση μιας ισότιμης κοινωνίας, όπου ο πολιτισμός θα αποτελεί τον κεντρικό μοχλό για την ανάπτυξη;

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους και όλες τους νέους δημιουργούς και η υποβολή φακέλων δεν απαιτεί κόστος συμμετοχής. Από τις προτάσεις των ενδιαφερομένων νέων δημιουργών θα επιλεγούν δέκα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο τέλος του προγράμματος.

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr/ypapegan/anakoinoseis και στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 www.youthdialogue.gr/proskliseis-2022

Οι αιτήσεις των νέων δημιουργών θα υποβληθούν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση: [email protected]. Η προθεσμία κατάθεσης φακέλων υποψηφιότητας για επιλογή λήγει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 στις 15:00.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img