ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ

Διάχυση ιδεών και ιδιοτήτων στις νέες αφίξεις του 2018

Πώς η σύγχρονη τεχνολογία, που παρεισφρύει στη μόδα, ανασχηματίζει τον τρόπο που ντυνόμαστε και πώς εμείς μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε το τεχνολογικά υποσχόμενο μέλλον;

Απανταχού παρούσα τεχνολογία

Η τεχνολογία σήμερα συνδέει τον κόσμο, ειδικά τους νέους, όσο ποτέ πριν. Άνθρωποι και μηχανές σταδιακά συγκλίνουν, καθώς αναζητούμε τρόπους να ενώσουμε τις κουκκίδες ανάμεσα στην ψηφιακή και τη φυσική μας ταυτότητα.

Καθώς εξαρτώμαστε ολοένα και περισσότερο από τα τεχνολογικά παράγωγα, το ενδιαφέρον για την μελλοντική επιρροή τους σε εμάς αυξάνεται. Η τηλεοπτική σειρά “HUM∀NS”, μια βρετανική-αμερικανική sci-fi παραγωγή της οποίας ο τρίτος κύκλος αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2018, εξετάζει ενδεχόμενα σενάρια σύνδεσης δυο διαφορετικών κόσμων. Σε ένα διορατικά δομημένο παρόν, τα “synths” (ανθρωπόμορφα ρομπότ) γίνονται όντα με συναισθήματα και μπαίνουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι κοινωνικές, πολιτισμικές και ψυχολογικές επιδράσεις της πλέον εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης ξεδιπλώνονται, προσφέροντας μια συναρπαστική ματιά στις κατακτήσεις της τεχνολογίας και τις πολύπλευρες επεκτάσεις της στον κοινωνικό ιστό.

Βαθμιαία – και σχεδόν ενστικτωδώς – πολλά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα περνούν τη λεπτή γραμμή του χώρου γύρω από εμάς και ενσωματώνονται επάνω μας. Hands-free, Bluetooth, Apple Watch, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, είναι μερικές από τις φορέσιμες συσκευές που κερδίζουν τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα σύγχρονα αξεσουάρ μόδας. Η συμβιωτική σχέση μόδας και τεχνολογίας μοιάζει να είναι προ των πυλών. Ίσως ο όρος tech-μόδα σπάνια να αναφέρεται σε κάτι που θα επιλέγαμε να φορέσουμε ένα συνηθισμένο πρωινό, και, προσεχώς να παραπέμπει σε φαντασμαγορικά, φωτιζόμενα φορέματα μιας φουτουριστικής Σταχτοπούτας. Ίσως όχι πια.

Κάτι περισσότερο από ρούχα

Ένα ταχυδακτυλουργικό καπέλο μπορεί να φορεθεί ανάποδα ή και μέσα-έξω. Στο στυλ των συμβατικών ρούχων και αξεσουάρ, η νέα τεχνολογία σήμερα παρέχει απίστευτα σημαντικές δυνατότητες. Υφάσματα εξαιρετικά ελαφριά που “αναπνέουν” σαν δεύτερη επιδερμίδα. Ρούχα με εξατομικευμένες λύσεις για θέματα υγείας. Επιστρωμένες επιφάνειες, ειδικές επεξεργασίες και “έξυπνες” πλέξεις ή layers από “αντι-” (μικροβιακές, ιδρωτικές, ρυπαντικές κ.ά.) ιδιότητες. Υβριδικά προϊόντα που αποτρέπουν το στρες και αλληλεπιδρούν με το σώμα. Από την elite των αθλητών έως τα basic, χρηστικά εσώρουχα, οι “κρυμμένες” ιδιότητες στα νέα gadgets της σύγχρονης γκαρνταρόμπας παρέχουν δυνατότητες προσαρμογής ή και μετατροπής, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες αυτών που τα φορούν. Χωρίς περιορισμούς.

Οι νανοτεχνολογίες αιχμής είναι η μια πτυχή του νέου χιτώνα της μόδας. Η επικράτηση των ψηφιακών μέσων, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις μητροπόλεις του στυλ. Αρκετοί σχεδιαστές την τελευταία δεκαετία έχουν στο επίκεντρο της θεματικής παρουσίασης των συλλογών τους τα νέα τεχνολογικά μέσα. Διαδραστικά installations, καλλιτεχνικά performances, θεαματικές video-art προβολές και ολογράμματα πλαισιώνουν τα σύγχρονα fashion shows. Υπάρχει, όμως, και μια μερίδα δημιουργών που επιλέγει μια διαφοροποιημένη κριτική προσέγγιση.

Φορέσιμα θεάματα

“Μόνο με την τεχνολογία δημιουργεί κανείς νέα πράγματα στη μόδα. Οτιδήποτε άλλο έχει απλά ξαναγίνει”, δήλωσε πρόσφατα ο Hussein Chalayan. Η συλλογή του για την Άνοιξη 2018 αποτελεί ένα κοινωνιολογικό σχόλιο στην ιδέα της χαμένης ανθρώπινης ταυτότητας σε έναν ψηφιακό κόσμο. Ο δημιουργός ανέκαθεν εξερευνά τις πιθανότητες συσχέτισης μόδας και επιστήμης. Παραβλέποντας τη χρηστική ή εμπορική άποψη του έργου του, πιο ελεύθερα, προτείνει σύνολα τα οποία ίσως και να μην μπορούσαν να φορεθούν. Ρούχα που αλλάζουν σχήμα, μετατρέπονται σε έπιπλα ή φέρουν LED τεχνολογίες φωτισμού. Το έντονα conceptual ύφος τους προβληματίζει το θεατή, δίνοντας μια αντίθετη πλεύση στο φαίνεσθαι της μόδας.

Μια επίσης εναλλακτική προσέγγιση ακολουθεί τις τελευταίες σεζόν η ολλανδικής καταγωγής σχεδιάστρια Iris van Herpen. Στη συλλογή της για την Άνοιξη 2018, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι, αψηφώντας τους τυπικούς κανόνες της μόδας, έδωσε μια νέα διάσταση στη σύγκλιση ψηφιακού-φυσικού κόσμου. Μέσα από τη χρήση 3D printing και lasercut τεχνολογιών αναπαράγει στοιχεία της φύσης. Προϊστορικής έμπνευσης υφές φύλλων και ψηφιακοί κρύσταλλοι (“σκόνη δεδομένων” όπως ανέφερε η ίδια), έδωσαν στις σιλουέτες διακριτική, γλυπτή κίνηση. Η χρήση της τεχνολογίας εδώ προσωποποιεί τη δύναμη της φύσης, προκαλώντας και πάλι ενδιαφέροντα ερωτήματα.

 Offline πολυτέλεια

Ποιοι θα είμαστε και τι θα φοράμε αύριο; Αν κλείναμε για λίγο τα μάτια και κάναμε ένα βήμα πίσω, οι αμέτρητες δυνατότητες που ανοίγονται στο μέλλον της tech-μόδας, ίσως και να μας διασκέδαζαν. Πρόκειται για μια πιο γουστόζικη προσέγγιση στα στερεότυπα, τις κατηγοριοποιήσεις και τις συνήθειές μας. Στη διαδρομή μιας πασαρέλας τέτοια ερωτήματα βρίσκουν μια δραστικά πρόσφορη σκηνή έκφρασης για το 2018. Χρώματα καθαρά και ουδέτερα: Τόνοι του δέρματος, μεταλλικά γκρι και ψυχρά ροζ. Φυτικά prints και minimal γεωμετρικά σχέδια εμπνευσμένα από ψηφιακούς χάρτες και γραφικά. Ανάγλυφες, αέρινες, εύκαμπτες επιφάνειες που φαίνονται – και λειτουργούν – σαν επέκταση του ανθρώπινου σώματος.

Σε έναν καιρό που διαμορφώνεται από το internet, τα άυλα ψηφιακά δεδομένα και τις online παγκόσμιες φυλές, οι “offline” στιγμές αποκτούν μια νέα, πολύτιμη αξία. Τα μηνύματα στις παρουσιάσεις των σχεδιαστών για την Άνοιξη 2018 είναι διάχυτα. Δεν είναι μόνο το τοπίο της πόλης, αλλά, και το εικονικό τοπίο αυτό από το οποίο σήμερα θα θέλαμε να αποδράσουμε. Απενεργοποιώντας για λίγο την tech-mode επιλογή, ανοίγονται νέες εμπειρίες και ενεργοποιούνται οι προϋποθέσεις μιας παλιάς, καλής ποιότητας ζωής. Το μέλλον δεν είναι απλά ένας προκαθορισμένος προορισμός, είναι 100% μέσα μας.

Iris Van Herpen | Spring/Summer 2018 | Paris Fashion Week: Προϊστορικά απολιθώματα έρχονται ξανά στη ζωή μέσα από τρισδιάστατες τεχνικές. Laser-cut διάτρητα υφάσματα με μικρογεωμετρικά μοτίβα. 3D printing τεχνολογίες αποδίδουν με εξαιρετική ακρίβεια φυτικές, οργανικές υφές. Η ευφυία της φύσης εξυψώνεται με τη χρήση τεχνολογικών εφευρημάτων. Δημιουργίες που συνιστούν φορέσιμες εμπειρίες και σηματοδοτούν το μέλλον της μόδας.