Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

«Τελειώνετε επιτέλους με τη Βάστρια»

  • Αποσυμφόρηση, ολοκλήρωση του νέου ΚΥΤ και κλείσιμο του προσωρινού στο Μαυροβούνι ζητά η Δημοτική Αρχή

Την ανησυχία του για την τρέχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυτιλήνης, καλώντας τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αποσυμφόρηση, δημιουργία νέας κλειστής δομής εκτός αστικού ιστού και κλείσιμο της υπάρχουσας στο Μαυροβούνι. Ανησυχία, που προέρχεται από την στασιμότητα που παρατηρείται στη διαχείριση της κρίσης, αλλά και όσα εκτυλίσσονται αυτή την περίοδο στο Αφγανιστάν, και που τον φέρνει στη θέση να ζητήσει από το Υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες του και να κλείσει τις εκκρεμότητες. «Η Δημοτική Αρχή δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις και παλινωδίες που διαιωνίζουν την υφιστάμενη κατάσταση με τη συνέχιση της λειτουργίας της προσωρινής δομής στον Καρά-Τεπέ και τη φιλοξενία μεταναστών σε διαμερίσματα της πόλης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν ολίγοις με την ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυτιλήνης συμφωνεί με επισημάνσεις που έχουν κάνει και τα «ΝΕΑ της Λέσβου» το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνοντας κι αυτός πως ενώ η αποσυμφόρηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, στη Λέσβο παραμένει ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών, ενώ τα υπόλοιπα νησιά έχουν σχεδόν αδειάσει. Σημειώνει επίσης τη φημολογούμενη «μονιμοποίηση» της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι, ζήτημα που είχε επισημάνει θυμίζουμε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου εκφράζοντας φόβους ότι δεν θα κλείσει, με τον Δήμο όμως να επικαλείται πληροφορίες και για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά, ενώ – όπως αναφέρει η ανακοίνωση – η δημιουργία της νέας δομής δεν έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να περνούν και δεύτερο χειμώνα στην περιοχή του Καρά-Τεπέ.

«Πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαρροές που μιλούν για μονιμοποίηση της προσωρινής δομής, γιατί αυτό βολεύει πολλούς και ενδεχομένως συμφέρει και  άλλους που έχουν κάθε λόγο να μην δημιουργηθεί η νέα δομή στη Βάστρια, όπως έχει δρομολογηθεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, που διευκρινίζει πως προκρίνει τη χωροθέτηση του κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου υποδοχής, που σχεδιάζουν από κοινού η χώρα μας σε συνεργασία και χρηματοδότηση της Ε.Ε., εκτός κατοικημένης περιοχής. Μάλιστα καλεί το Υπουργείο να «τρέξει» τις διαδικασίες άμεσα χωρίς άλλη χρονοτριβή. «Το κρίσιμο και μείζον είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση με την κατασκευή του κλειστού και ελεγχόμενου κέντρου στην περιοχή που επιλέχθηκε, αλλά σαφές χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία λειτουργίας, όπως ανακοινώθηκε και με το αντίστοιχο κέντρο στη Σάμο» υποστηρίζει, ζητώντας παράλληλα ξεκάθαρη δέσμευση ότι η προσωρινή δομή στον Καρά-Τεπέ θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Επιπλέον, ζητά και τήρηση της δέσμευσης του Υπουργείου, πως τον ερχόμενο  Νοέμβριο κλείνει και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στη Λέσβο, που σημαίνει ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα διαμένει εντός της πόλης.

Η ανακοίνωση κλείνει με την σημείωση πως «η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης συνεπικουρούμενη και από τους προέδρους της περιοχής είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα τα πράγματα με τις αναγκαίες κυβερνητικές δεσμεύσεις που θα δημιουργούν τετελεσμένα για την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού». 

Θυμίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, με σχετική απόφαση που πέρασε με οριακή πλειοψηφία είχε σταθεί υπέρ της δημιουργίας της νέας δομής, σημειώνοντας βέβαια ως ανώτατο όριο χωρητικότητας τις 3.000 άτομα. Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, με την «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» να είναι αυτή που αναλαμβάνει τη δημιουργία των νέων κέντρων, μεταξύ των οποίων και εκείνο στην Βάστρια, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου σε διάστημα οκτώ μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.