Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Τέλος του 2024 το γεωτρύπανο στη Στύψη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στη Δυτική Λέσβο βρίσκεται ένας από τους μεγάλους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα της γεωθερμίας, ο διευθυντής γεωθερμίας Ευάγγελος Σπυρίδωνος, στη δουλειά του οποίου έχει στηριχτεί το όνειρο της Στύψης και κατ’ επέκταση της Λέσβου για γεωθερμοηλεκτρική μονάδα, που θα εξασφαλίσει ενέργεια καλύπτοντας σε ένα ποσοστό μέρος των αναγκών ηλεκτροδότησης του νησιού μας, ενώ ταυτόχρονα θα γυρίσει σελίδα η ευρύτερη περιοχή καθώς θα τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα στηρίζονται στη γεωθερμία.

Ο κ. Σπυρίδωνος βρίσκεται στη Δυτική Λέσβο συνοδευόμενος από τους γεωλόγους, στελέχη του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ), Μάρκο Ξενάκη, Βαγγέλη Στεφάνου και Αθανάσιο Κουκούλη, καθώς έχουν ξεκινήσει ένα πλαίσιο ερευνών σε επιμέρους τομείς, και η παρουσία τους εδώ αφορά μετρήσεις για το ραδόνιο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μετρήσεις την περίοδο του φθινοπώρου. Πάντως το γεωτρύπανο που είναι και αυτό που θα φέρει στην επιφάνεια τις δυνατότητες που υπάρχουν για την λειτουργία της μονάδας δεν θα έρθει σύντομα, καθώς υπολογίζεται περί τα τέλη του 2024 και αφού προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, όπως προβλέπεται. Τελικά οι διαδικασίες για να προχωρήσει το εγχείρημα αποδείχθηκαν περισσότερο χρονοβόρες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί, μια και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η μονάδα θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης. 

Το θετικό είναι ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που έχει “αγκαλιάσει” τη Λέσβο εδώ και χρόνια, αναπτύσσοντας και τα αιολικά πάρκα ενώ παραλίγο να είχε προχωρήσει συνεργασία και με τη Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού και για το αιολικό πάρκο της Κουτσουμπάρας, έχει βρει θερμή ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία διά των φορέων της και αυτό καθώς αποτελεί μία από τις σοβαρές κρατικές εταιρείες, τα στελέχη της οποίας εργάζονται νυχθημερόν και αποδοτικά. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες πιέζοντας μάλιστα να επισπεύσουν, όπου αυτό είναι δυνατό, προς όφελος της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής της Στύψης και του Δήμου του, ενώ ήδη έχει αναθέσει στον Σύμβουλό του, Γιάννη Τσακίρη, που έχει χειριστεί τέτοια θέματα στο παρελθόν από άλλες αυτοδιοικητικές θέσεις, να βρίσκεται σε επαφή με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και να διευκολύνει, όπου μπορεί, την υλοποίηση των σχεδιασμών της εταιρείας.

Το γεωθερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Στύψης αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη Λέσβο καθώς με τη λειτουργία του θα γίνει ένα άλμα μπροστά, ειδικά για το Δήμο Δυτικής Λέσβου και για ολόκληρο το νησί μας. 

Ο κ. Σπυρίδωνος με τους γεωλόγους είχε συνάντηση στο Δημαρχείο της Καλλονής με τον κ. Βέρρο, ενώ παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή-Κοκκινέλλη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου, με αρμοδιότητα θέματα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, ανάπτυξης θερμαλισμού, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «με πολύ πρόσφατη την θετική εξέλιξη για τον Δήμο και για την υπόθεση αξιοποίησης του Γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου, η αντιπροσωπεία από την Αθήνα επισκέφτηκε τη Λέσβο στο πλαίσιο διερεύνησης του γεωθερμικού πεδίου Πέτρας και Στύψης, με σκοπό τον εντοπισμό θέσεων που θα μπορούσαν να αποδώσουν ρευστά υψηλής ενθαλπίας. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο μηχανισμός του Δήμου μας βρίσκονται δίπλα τους, αρωγοί, για να προχωρήσει η προσπάθεια που θα ωφελήσει πολλαπλά την περιοχή μας».

spot_img

More articles

spot_img