Τεστ για τον κορονοϊό στο Βοστάνειο!

Τα στελέχη του νοσοκομείου Μυτιλήνης με τις ειδικές στολές με τις οποίες διενεργούν τις αναλύσεις στο νοσοκομείο

Το πόσο έτοιμο είναι για τη μετεξέλιξή του σε Περιφερειακό νοσοκομείο αποδεικνύει το Βοστάνειο βάζοντας τα γυαλιά σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς είναι από τα ελάχιστα επαρχιακά νοσοκομεία που έχουν τη δυνατότητα αναλύσεων για τον κορονοϊό. 

Η σημαντική αυτή δυνατότητα, ιδιαίτερα μάλιστα για απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι η Λέσβος, ανακοινώθηκε χθες επίσημα από την διοίκηση του νοσοκομείου και δεν οφείλεται στην ενίσχυση του νοσηλευτικού Ιδρύματος με σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά στην αξιοποίηση ήδη υφιστάμενων μηχανημάτων. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την αξιοποίηση αναλυτή που χρησιμοποιούνταν για εξετάσεις, όπως η φυματίωση, και ο οποίος μεταφέρθηκε από τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε ειδικό χώρο στο λοιμωδών, εφόσον στο εξής θα αναλύονται ύποπτα κρούσματα για κορονοϊό. Η μόνη παρέμβαση που έγινε στον αναλυτή για να μπορεί να παρέχει εξετάσεις και για τον κορονοϊό είναι η εγκατάσταση νέου λογισμικού συστήματος και η διαμόρφωση του νέου χώρου για τη λειτουργία του. Η σημαντική αυτή δυνατότητα που έχει αποκτήσει το νοσοκομείο Μυτιλήνης έρχεται να αναδείξει πως μέσα από την καλή οργάνωση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ιδρύματος μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και δύσκολοι στόχοι. 

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Αντιστράτηγος ε.α., Γιώργος Καμπούρης, σε συνεργασία με τον νέο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστο Θεοδώρου, και την Προϊσταμένη του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, ανοίγουν πλέον ένα νέο δρόμο καθώς τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα χωρίς την αναμονή της μεταφοράς των δειγμάτων στην Αθήνα. Και αυτό σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ετοιμάζεται για την επαναλειτουργία της η αγορά, πράγμα που σημαίνει πως χρειαζόμαστε ως τόπος περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό και επίσπευση των αποτελεσμάτων και αυτό πλέον επιτυγχάνεται σε τοπικό επίπεδο. Το τελευταίο ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία προχωρά αργοπορημένα η συγκρότηση των κινητών συνεργείων για μαζικά τεστ, ένα εκ των οποίων θα διατεθεί σε πρώτη φάση και για τη Λέσβο, αλλά ακόμα το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη διαδικασία των προσλήψεων για τη στελέχωσή τους!

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το πρώτο διάστημα καθώς ο αναλυτής του νοσοκομείου θα πρέπει να αξιολογηθεί για την αξιοπιστία του στην παροχή αποτελεσμάτων για τον κορονοϊό, όσα τεστ γίνονται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν θα ανακοινώνονται πριν διασταυρωθούν με την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ, από το οποίο θα γίνονται παράλληλα αναλύσεις. Εάν διαπιστωθεί πως υπάρχει συμφωνία στα αποτελέσματα του νοσοκομείου Μυτιλήνης με το Ινστιτούτο Παστέρ, τότε από τα μέσα Μαΐου το Βοστάνειο θα αυτονομηθεί παρέχοντας τα δικά του αποτελέσματα, χωρίς βοήθεια από την Αθήνα. Η διασταύρωση των αναλύσεων κρίνεται επιβεβλημένη ειδικά για τον κορονοϊό, ώστε να μην προκύψουν σοβαρά προβλήματα για την περιοχή μας από ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Τα στελέχη του νοσοκομείου που θα διενεργούν τις αναλύσεις θα εισέρχονται στο συγκεκριμένο χώρο που λειτουργεί το διαγνωστικό μηχάνημα με ειδικές στολές, όπως αυτές με τις οποίες οι γιατροί και οι νοσηλευτές παρέχουν φροντίδα σε θετικούς ασθενείς στον κορονοϊό.

Το νοσοκομείο Μυτιλήνης ανακοίνωσε ότι οι αναλύσεις γίνονται με την μέθοδο real time PCR ανίχνευσης του ιού. Η real time PCR είναι μια ταχεία μέθοδος με υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία.

«Η αποφυγή στρεσογόνου κατάστασης σε εξετασθέντες, συγγενείς και προσωπικό, ο περιορισμός χρήσης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αλλά και γενικότερα η ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων, αποτελούν μόνο μερικά από τα θετικά σημεία λειτουργίας μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του COVID-19 στο ακριτικό μας νοσοκομείο. Η ταχεία διάγνωση του ιού θεωρείται σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία της δημόσιας υγείας που αποτελούν αδιαπραγμάτευτο στόχο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο διοικητής Γιώργος Καμπούρης.