Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θα χαθούν περιουσίες σε Μυτιλήνη και Γέρα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Με ελάχιστες αποτυπώσεις κτημάτων σε Μυτιλήνη και Γέρα έχουν παραδοθεί οι μελέτες από τους δύο εργολάβους στην Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, που δεν ξέρει τι να τις κάνει
  • Υπάρχει μεγάλη δυσκολία να ενσωματωθούν στους χάρτες τόσο λίγες διορθώσεις, αν όμως αυτό δεν γίνει θα μείνουν τα ακίνητα – που υποτίθεται ότι θα διορθώνονταν – χωρίς συμβόλαια

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας των διορθώσεων στα λάθη του κτηματολογίου που ταλαιπωρούν την περιοχή μας για πάνω από 10 χρόνια για τις αγροτικές περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας, η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο με την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (που είναι η αρμόδια εταιρεία του Κράτους γι’ αυτό το θέμα) να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα να κλείσει τις διορθώσεις. 

Ο αριθμός των μετρήσεων ακινήτων που έχουν υποβάλει οι δύο εργολάβοι που ανέλαβαν να κάνουν εκ νέου τις αποτυπώσεις σε αγροτικές περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας είναι τόσο μικρός, ώστε η Κτηματολόγιο να βλέπει ότι είναι στενά τα περιθώρια να μπορέσουν να ενταχθούν αυτές οι διορθώσεις στους χάρτες!  Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό σε όλο το μέγεθος στις τοπικές κοινωνίες της Μυτιλήνης και της Γέρας ότι  κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες, οι οποίες θα περάσουν στη δικαιοδοσία του Κράτους ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

 

Αμαρτωλό κτηματολόγιο…

Η Λέσβος συνεχίζει να πληρώνει το μεγάλο σκάνδαλο της σύνταξης του κτηματολογίου της (Α’ φάση κτηματογράφησης) που έγινε πριν από περίπου 15 χρόνια καταστρέφοντας ουσιαστικά περιουσίες, καθώς η διαδικασία της κτηματογράφησης έγινε κυριολεκτικά όπως-όπως και για τα μάτια του κόσμου, φορτώνοντας με πληγές χιλιάδες ακίνητα της Μυτιλήνης και της Γέρας σε εκτός σχεδίου περιοχές, ερήμην των ιδιοκτητών τους. Η πολιτεία παρέλαβε αυτό το κτηματολόγιο που μόνο ως σκάνδαλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, νομιμοποιώντας τα λάθη που παρέδωσαν οι εργολάβοι και καθιστώντας τους ιδιοκτήτες αυτών των αγροτεμαχίων όμηρους για πάνω από μία δεκαετία. 

Το 2011 η Εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο ενώπιον του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, ανέλαβε για πρώτη φορά επίσημα τις ευθύνες της για τη διόρθωση των λαθών σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με Περιφερειάρχη τον Νάσο Γιακαλή και Δήμαρχο Λέσβου τον Δημήτρη Βουνάτσο. Από τότε ξεκίνησε η καταγραφή των αιτούντων και μεσολάβησε η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που να καλύπτει τις διορθώσεις για τις περιπτώσεις τόσο της Λέσβου όσο και άλλων νησιών, όπως η γειτονική Χίος. 

Η Κτηματολόγιο ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου για κατάτμηση του έργου ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και μελετητικά γραφεία της Λέσβου προκήρυξε δύο εργολαβίες, στις οποίες ΔΕΝ συμμετείχαν ντόπιοι μηχανικοί και δόθηκαν σε γραφεία των Αθηνών. Έχοντας από τότε με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις περάσει 8 ολόκληρα χρόνια μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, μέσω της οποίας είχε δρομολογηθεί η λύση από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, μόλις το καλοκαίρι του 2019 οι δύο μελετητές που ανέλαβαν τις διορθώσεις ξεκινούσαν τις αποτυπώσεις. Ωστόσο 1 χρόνο αργότερα επικαλέστηκαν εγγράφως αδυναμία να ολοκληρώσουν το σύνολο των διορθώσεων, λέγοντας ότι αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες να βρουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και σε περιπτώσεις που τους βρήκαν είχαν προβλήματα συνεργασίας. Αυτό όμως αποτελεί το δικό τους επιχείρημα καθώς το ερώτημα είναι αν έγιναν από πλευράς τους τα προβλεπόμενα για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. 

Σήμερα 2 χρόνια από την έναρξη των διορθώσεων οι ελλιπέστατες αυτές μελέτες  βρίσκονται στην Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση για έλεγχο, η οποία βλέπει ότι έχει στα χέρια της έναν πολύ μικρό αριθμό ακινήτων αποτυπωμένων στις μελέτες που της παρέδωσαν οι εργολάβοι μηχανικοί, έχοντας σαφή τον προβληματισμό για το αν είναι δυνατόν τόσο λίγα ακίνητα να «κουμπώσουν» πάνω στους χάρτες. Η λύση θα ήταν οι μελέτες να παραλειφθούν και να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς ποτέ να περάσουν πάνω στους χάρτες λόγω αντικειμενικής αδυναμίας ενσωμάτωσής τους. Ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση όσοι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στη διαδικασία των διορθώσεων θα διαπιστώσουν ότι έπαθαν  μεγαλύτερο κακό, καθώς λόγω του νομικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί, για να γίνουν οι διορθώσεις αν αυτές δεν «κουμπώσουν» πάνω στους χάρτες, τα ακίνητα θα είναι σαν να μην έχουν συμβόλαια! Και αυτό οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που μπήκαν στη διαδικασία δεν το γνωρίζουν!

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το τι και πότε θα κάνει τελικά η Κτηματολόγιο και χαρτογράφηση, παράγοντες της οποίας δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ενσωματώσουν έστω και τις λίγες αυτές διορθώσεις πάνω στους χάρτες. Αυτό όμως κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει παραπέμποντας για το 2022 και βλέπουμε. Ωστόσο όλοι οι άλλοι που δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία τι θα κάνουν; Θα χάσουν τις περιουσίες τους; Μήπως οι διορθώσεις θα περιπλέξουν τα πράγματα για άλλους εφόσον δεν είναι συνολικές; 

 

Ζητείται ανάστημα

Οι σημερινές αποκαλύψεις από τα Νέα της Λέσβου για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το κτηματολόγιο και τον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες είχαν εκτιμηθεί από την εφημερίδα μας σε προγενέστερα ρεπορτάζ ως μία έσχατη προοπτική και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.  Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν οι τοπικοί φορείς δεν έκαναν τίποτα ώστε να θέσουν επί τάπητος σε σοβαρή βάση το ζήτημα του κτηματολογίου και να διεκδικήσουν συνολική λύση από την κυβέρνηση και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όμως, αυτό που προέχει τώρα δεν είναι τι δεν έγινε, αλλά τι μπορεί να γίνει άμεσα. 

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον η μόνη ρεαλιστική λύση για να απεγκλωβιστούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων των εκτός σχεδίου περιοχών σε Μυτιλήνη και Γέρα είναι η εξαρχής αποτύπωση των ακινήτων εκ του μηδενός, τόσο για τις εκτός σχεδίου περιοχές όσο και για τις εντός σχεδίου, καθώς και στα εντός σχεδίου υπάρχουν προβλήματα και αποκλίσεις με τα οποία ουδείς αρμόδιος έχει ασχοληθεί!  

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να μπει μπροστά ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης (ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας έχει γνώση του θέματος) μαζί με τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη έχοντας την καθοδήγηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα χαθούν περιουσίες αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ενημερωθούν και δεν επωμιστούν το βάρος να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο τη δικαίωσή τους.

Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης «η δική μας θέση την οποία έχουμε διατυπώσει σε κάθε αρμόδιο είναι η εξαρχής κτηματογράφηση στις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας όπου εντοπίζονται τα προβλήματα, αυτό είναι η μόνη λύση. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη πάνω σε ένα τέτοιο θέμα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό».


ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Τι περιμένουν;

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, πρέπει να μπει μπροστά και με τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και με την τεχνική καθοδήγηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και την έμπρακτη  στήριξη των Βουλευτών (;) να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση την επανακτηματογράφηση στις «πληγείσες» περιοχές. Μπροστά στο σημερινό αδιέξοδο του Κτηματολογίου, κάθε περαιτέρω αδράνεια των εκπροσώπων του τόπου θα τους καταστήσει υπεύθυνους και υπόλογους στις κοινωνίες της Μυτιλήνης, της Γέρας για τις περιουσίες που θα χαθούν. Τι περιμένουν λοιπόν;

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img