Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Θα κινδυνέψει το έργο του 6ο Δημοτικού;

Μπορεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, τα μηνύματα σχετικά με τις εργασίες αναβάθμισης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης να ήταν αισιόδοξα με την επιλογή του αναδόχου, αλλά η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο θετική. Και αυτό γιατί σχεδόν δύο μήνες μετά ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες, με αποτέλεσμα το κτίριο του σχολείου να στέκει ακόμη σαν… «φάντασμα», ένα γιαπί δίπλα από τα κοντέινερ στα οποία πολλοί από τους μαθητές του Δημοτικού αναγκάζονται εδώ και χρόνια να κάνουν μάθημα. Ο λόγος, γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που προέκυψαν στον ανάδοχο, ενώ εκφράζονται από τον Δήμο και φόβοι περαιτέρω καθυστερήσεων.

Διά γυμνού οφθαλμού φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόοδος στο συγκεκριμένο έργο, αφού το κτίριο βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και κάθε περαστικός μπορεί να διαπιστώσει την κατάστασή του. Όρθιος βρίσκεται ο «σκελετός» του κτιρίου μόνο, που είναι πνιγμένος στα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια διαμορφώνοντας μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά με εργοτάξιο μοιάζει, καθώς παραπέμπει περισσότερο σε… «μεταποκαλυπτικό» σκηνικό και κτίριο ερειπωμένης πόλης. Κάτι που προφανώς είναι παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Στρατή Τζιμή, να εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Υπήρξαν κάποιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, που δεν επέτρεπαν να κατακυρωθεί ο συγκεκριμένος ανάδοχος. Αυτές ξεπεράστηκαν τις προηγούμενες μέρες, οπότε θα προχωρήσουμε εκτός κι αν προκύψει άλλο απρόοπτο», σημείωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Τζιμής, μη παραλείποντας όμως να μοιραστεί και τον φόβο του για εξωγενείς παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα και συνεπακόλουθες καθυστερήσεις. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση τιμών που παρατηρήθηκε το διάστημα από την κατάθεση της προσφοράς μέχρι σήμερα, δεν αποκλείεται να κάνει τον ανάδοχο να «κάνει πίσω» και να μην υπογράψει τη σχετική σύμβαση, αν θεωρεί πως η εκτέλεση του έργου με βάση και την μεγάλη έκπτωση που είχε καταθέσει θα ήταν ασύμφορη για αυτόν. Έτσι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να απευθυνθεί στους υπόλοιπους προσφοροδότες με τη σειρά που έχει προκύψει κατά την αξιολόγηση των προσφορών, μέχρι να βρεθεί ο ανάδοχος που θα δεχτεί να εκτελέσει το έργο, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει καθυστέρηση κάποιων μηνών.

Το χρονοδιάγραμμα

Όλα αυτά προέκυψαν ενώ μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού το χρονοδιάγραμμα με τις «σφιχτές» προθεσμίες, που ο ίδιος ο Δήμος είχε θέσει ήταν εξαιρετικά αισιόδοξο, ειδικά έπειτα από την έντονη φημολογία πως η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου ήταν επ’ αμφιβόλω εξαιτίας της μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από τη Δημοτική Αρχή. Ακολούθησε μια συνάντηση ανάμεσα στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, τον κ. Τζιμή, την Διευθύντρια του σχολείου, μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων αλλά και τον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μυτιλήνης, Παναγιώτη Καρέκο, όπου δόθηκαν πολύ αισιόδοξες δεσμεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζιμής είχε διαβεβαιώσει πως τα απαραίτητα κονδύλια ήταν δεσμευμένα και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για την ανακατασκευή, δεσμευόμενος πως μέχρι τον Σεπτέμβριο, που μας πέρασε, ο εργολάβος θα αναλάμβανε να ολοκληρώσει το έργο έως την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022, για να προλάβουν τα παιδιά να μπουν στο αναβαθμισμένο κτίριο. 

Όντως, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαμε την έγκριση του πρακτικού της αξιολόγησης των προσφορών, που κατατέθηκαν, για την επιλογή αναδόχου, που θα αναλάμβανε την εκτέλεση του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 2.180.000 ευρώ. Σημειώναμε τότε πως ο Δήμος στεκόταν συνεπής σε αυτές τις σφιχτές προθεσμίες, που ο ίδιος είχε θέσει, ωστόσο τα γραφειοκρατικά ζητήματα που προέκυψαν αλλά και τα δεδομένα της αγοράς που άλλαξαν, φέρνουν ξανά την απειλή του αδιεξόδου για το σχολείο.

Όλα αυτά για ένα έργο που βρίσκεται εν εξελίξει από τον Δεκέμβριο του 2017 και κατέληξε να παρομοιάζεται με γεφύρι της Άρτας… Παρ’ όλα ξεπεράστηκαν όλες οι εκκρεμότητες, υπήρξε νέα στατική μελέτη, που εκπονήθηκε μετά την ολική καθαίρεση τοιχωμάτων και την αποκάλυψη της θεμελίωσης  του κτιρίου, όπου διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του φέροντος οργανισμού στο παλιό αυτό κτίσμα, που χρονολογείται από το 1926.