Όταν ζούσαμε στη Μελβούρνη, περπατούσα συχνά από το Toorak μέχρι τη διπλανή γειτονιά το Armandale, μέχρι που έφτανα σ’ ένα υπέροχο μικρό μαγαζότοπο, 10 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι μου.
Θυμάμαι τα γουστόζικα vintage μαγαζιά, όλα μικρά και απλά με υπέροχες βιτρίνες χωρίς γκλαμουριές, αν και ήταν από τα πιο ακριβά της πόλης.
-Ένα ωραίο ανθοπωλείο από εκείνα που βλέπεις μόνο σε άλλες χώρες – τσίγκινες γλάστρες γεμάτες πολύχρωμα σχεδόν άγρια λουλούδια, πάγκοι όλοι από χοντρό ξύλο με βρύα και λειχήνες, στριφτά κλαδιά twisted willow.
-Ένα χαριτωμένο βιβλιοχαρτοπωλείο με χειροποίητα χαρτιά και κάρτες. Ακόμα έχω τέτοια χαρτιά στις ντουλάπες μου.
-Μία κάβα με τρομερά κρασιά, ποτά και σαμπάνιες.
-Ένα τρομερό ντελικατέσεν με λευκές τρούφες της Άλμπα – στην εποχή τους, όπως τώρα – Μια “κάβα” τυριών με ονομαστά τυριά από όλο τον κόσμο και κυρίως τις γαλλικές “κατσίκες”- όπως λέει ένας φίλος μου τα γαλλικά κατσικίσια τυριά.
Ανάμεσα σ’ αυτά είχε και κάποια μαγαζιά με vintage ρούχα και έπιπλα και ένα καταπληκτικό bakery.
Ο φούρνος του High Street
Φούρνος boutique, με λίγα περίεργα πολύ πρωτότυπα ψωμιά, καταπληκτικά τραγανά μπισκότα, ασύλληπτα μικρά και μεγάλα κέικ με διάφορες γεύσεις και σχήματα, φρεσκοψημένα σκονς – scones – καθ’ εκάστη.
-Σήμερα εκεί κοντά υπάρχει ένα άλλο διάσημο αρτοποιείο μιας σπουδαίας αρτοποιού της Αυστραλίας της Philippa. Με επίσης εξαιρετικά ψωμιά, κέικ και μπισκότα. (https://phillippas.com.au/
Από το άλλο, εκείνο το μικρό cake shop παίρναμε αυτό το σταφιδόψωμο για τα πρωινά της Κυριακής, άλλα για τις ημέρες των γιορτών.
Το σταφιδόψωμο τούτο διαφέρει από τα δικά μας σταφιδόψωμα και εκείνα τα πασχαλινά λαζαράκια κι έχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά που οφείλεται στα εσπεριδοειδή, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τα καρύδια.
Όταν αποφάσισα να το φτιάξω ανέτρεξα στις συνταγές της αγροτικής Αγγλίας, σε παλιές συνταγές των Εβραίων και των Ρώσων.
Συνταγές με κέικ και ψωμιά με σταφίδες βρήκα σε πάρα πολλές χώρες τελικά.
Κατέληξα στην παρακάτω συνταγή που είναι μαγική.
Λίγη ιστορία
Μόλις από το 1671, τον 15ο αιώνα δηλαδή, κάνουν εμφάνιση οι συνταγές με σταφίδες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ειδικά αφιερωμένα στα Χριστούγεννα.
Γνωστά ακόμα και σε μας τα παρακάτω:
-Το stollen, στη Γερμανία.
-Kulich στη Ρωσία
-Panettone στην Ιταλία.
-kringel στην Εσθονία
-vianocka στην Σλοβακία
-Το challah των Εβραίων
-Pain aux raisins στη Γαλλία
-Cinnamon bun, cinnamon swirl, cinnamon Danish, cinnamon snail της βόρειας Ευρώπης (Δανία, Σουηδία) κ.ο.κ..
Το 1845 ένα κέικ με σταφίδες έγινε άκρως απαραίτητο για τις τελετές τσαγιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τη δεκαετία του ‘60 και μετά οι Βρετανοί εθίστηκαν ανεπιστρεπτί στη γοητεία του “ψωμιού από σίδερο“ – The Bread Of Iron”, μια και οι σταφίδες περιέχουν υψηλούς δείκτες σιδήρου.
Το σταφιδόψωμό μου
Υλικά
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη:
3 φλ. αλεύρι σταρένιο
1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. αλάτι
λίγη μαστίχα κοπανισμένη
1 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1 χούφτα καρύδια
4 κομμάτια νεράντζι γλυκό, στραγγισμένο, κομμένο σε φέτες λεπτές
1 κ.σ. μέλι
1/2 φλ. σταφίδες μαύρες
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ανέβει. Πλάθουμε σε καρβελάκια, αφήνουμε να ξανανέβει και ψήνουμε για 45 λεπτά – μια ώρα στους 200 βαθμούς.
Κέικ με σταφίδες και τσάι περγαμόντο (Earl Grey),
το πιο εύκολο tea loaf που έχετε φτιάξει ποτέ
Υλικά
175 γρ. σταφίδες ξανθές
175 γρ. σταφίδες μαύρες
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
300 ml τσάι earl grey
275 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
224 γρ. ζάχαρη μαύρη ή καστανή
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
Εκτέλεση
Βάζουμε τις σταφίδες σε μπολ μαζί με τα μπαχαρικά και το καυτό τσάι, ανακατεύουμε και αφήνουμε όλο το βράδυ να μουλιάσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί (απαραίτητο).
Σε μπολ βάζουμε το μίγμα με τις σταφίδες, το αλεύρι, και το αυγό και αναμιγνύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1, 1/4 ώρα μέχρι να φουσκώσει το κέικ και να ξεκολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να το αφήσετε λίγο ακόμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε χοντρές φέτες και το σερβίρουμε με μαλακωμένο βούτυρο.
Συνοδεύουμε με καφέ ή τσάι.