Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Θεατρική παράσταση για τον Θεόφιλο στην Αγία Παρασκευή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τη θεατρική παράσταση «Θεόφιλος» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ώρες 10:00 και 11:30) και μία παράσταση για το κοινό (ώρα 18:00).

Στην παράσταση, ο θεατής παρακολουθεί τα βήματα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Κεφαλά-Χατζημιχαήλ, από την εφηβεία μέχρι τον θάνατό του: Από το πρώτο ταξίδι από τη Λέσβο στη Σμύρνη για να βρει τον δρόμο του, την επιστροφή του στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εγκατάστασή του στον Βόλο και στο Πήλιο, μέχρι την επιστροφή και τον θάνατό του στη Μυτιλήνη.

Το όνειρό του για τη «ζωγραφιά», ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός και η φτώχεια είναι η καθημερινότητά του. Η επιστροφή στη γενέτειρά του και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση. Η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα.

Εικόνες και παραστάσεις από την Επανάσταση και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα περνούν μέσα από τον θεατή, που επικοινωνεί με τον σπουδαίο καλλιτέχνη μέσα από φιγούρες, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Παύλος Μελάς κ.ά., που όμως στον δικό του καμβά παίρνουν μια άλλη, ξεχωριστή διάσταση.

Συντελεστές

  • Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Βερλέκης
  • Σκηνικά-κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους
  • Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοντογιάννης
  • Ερμηνεία: Θοδωρής Προκοπίου
  • Διάρκεια: 55΄

Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

spot_img

More articles

spot_img
spot_img