Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

«Θερμοκήπιο» εργατικού δυναμικού το ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ


Σε μια περίοδο που η Λέσβος προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις συνέπειες του μεταναστευτικού και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τουρισμό, ανακτώντας έστω και μέρος των απωλειών που είχε η οικονομία από το 2016 και μετά, το Υπουργείο Μετανάστευσης βάζει στο κάδρο την περιοχή μας, αυτή την φορά με την μορφή κέντρου συνάντησης εργοδοτών και μεταναστών για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην χώρα μας, αφού πρώτα μπουν στην αγορά εργασίας. 

Οι ανάγκες της Ελλάδας κυρίως για τις αγροτικές καλλιέργειες σε φτηνή εργατική δύναμη καθιστά τους αλλοδαπούς μετανάστες και πρόσφυγες ως μια “δελεαστική λύση”, καθώς προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα έκανε εισαγωγή εργατών από άλλες χώρες για την κάλυψη των αναγκών της. Όσο συμβαίνουν αυτά σε κεντρικό και προφανώς ευρωπαϊκό επίπεδο, η Λέσβος με έναν αριθμό αλλοδαπών στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ να ανέρχεται στους 4.900, βρίσκεται σε «προνομιακό» σημείο ώστε να αποτελέσει ένα κέντρο γι’ αυτό το “αλισβερίσι” και ήδη αυτό φάνηκε χθες, που 30 εργοδότες είτε με την φυσική τους παρουσία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης ήρθαν σε επαφή με αλλοδαπούς ώστε να τους γνωρίσουν και να επιλέξουν εργατική δύναμη

Η κ. Βούλτεψη στο χώρο του ΚΥΤ

Η Σοφία Βούλτεψη στη Λέσβο

Στην δράση έγιναν πάνω από 200 συνεντεύξεις και τουλάχιστον 100 προτάσεις εργασίας. Η ίδια η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, που επισκέφτηκε χθες το νησί μας, με σκοπό να παρευρεθεί στην εκδήλωση “Job Fair” ή αλλιώς Ημέρα Εύρεσης Εργασίας που διοργανώθηκε στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ με την παρουσία της έδωσε πλέον τον επίσημο τόνο μιλώντας για «Ημέρες Καριέρας». 

Φυσικά σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί και ακόμα μια παράμετρος, που είναι η προβολή της Λέσβου ως ενός τόπου που οι εργοδότες αναζητούν και βρίσκουν εργαζόμενους, που ουσιαστικά ενισχύει τον ρόλο του νησιού μας στις προτιμήσεις των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Τουρκία ή στις χώρες τους και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, καθώς σε έναν τόπο που θα υπάρχουν για τους ίδιους ευκαιρίες εργασίας το να φτάσουν στη Λέσβο, αυτό θα τους εξασφαλίσει τα 2/3 της διαδρομής που θέλουν να κάνουν ή τουλάχιστον έτσι μπορεί και να προβάλλεται από τους Τούρκους δουλεμπόρους για να τους σπρώξουν προς το νησί μας. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 30 εργοδότες από όλη την Ελλάδα είτε διά ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, προσφέροντας δουλειά σε πρόσφυγες. Στόχος της δράσης είναι η ομαλή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία μέσω της σύνδεσης με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να εργαστούν και να συντηρηθούν με απόλυτη αυτονομία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση της δράσης. 

Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία είχε κάνει το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση με την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία συνδέει τους πρόσφυγες με πιθανούς εργοδότες (οι πρόσφυγες καταθέτουν το ηλεκτρονικό βιογραφικό με σκοπό την εύρεση εργασίας). Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη δράση τέτοιου χαρακτήρα που πραγματοποιείται στο ΚΥΤ καθώς η Ύπατη Αρμοστεία έχει υλοποιήσει στο παρελθόν στην Λέσβο ακόμα τρεις εκδηλωσεις. Η δράση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι. 

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι κατέφθασε στο ΚΥΤ η κ. Βούλτεψη, η οποία συνοδευόμενη από τον Διοικητή του ΚΥΤ, Δημήτρη Γκαντεμνίδη, ξεναγήθηκε στο χώρο που γινόντουσαν οι διεργασίες του Job Fair. Επισκέφτηκε τα σημεία που οι πιθανοί εργοδότες πραγματοποιούσαν τις συνεντεύξεις τους στους πρόσφυγες, ενώ ενημερώθηκε και από τους υπευθύνους της δράσης για τις διαδικασίες και την πορεία της ημέρας εύρεσης εργασίας. Η Υφυπουργός έμεινε ικανοποιημένη από την εξέλιξη της δράσης, ενώ στην συνέχεια παραχώρησε και συνέντευξη τύπου μαζί με την αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Maria Clara Martin.

Στη συνέντευξη τύπου της κ. Βούλτεψη μαζί με την κ. Maria Clara και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Humljan

Η κ. Βούλτεψη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόνισε την σημαντικότητα τέτοιων δράσεων για την ομαλή ένταξη των προσφύγων μέσω της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, ενώ επεσήμανε και τον ρόλο του Υπουργείου ως διαμεσολαβητή των προσφύγων με πιθανούς εργοδότες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι πολιτική του Υπουργείου μας εδώ και αρκετό καιρό να συνδέουμε την παραμονή στη χώρα με την εκπαίδευση όσον αφορά στους νεότερους και την εργασία όσον αφορά στους μεγαλύτερους. Γνωρίζετε ότι από τοΝ περασμένο Μάρτιο έχει ψηφιστεί νόμος, που προσφέρει στους ασυνόδευτους ανήλικους άδεια δεκαετούς παραμονής στη χώρα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόσφατα ψηφίσαμε άλλη μία τροπολογία που εκτός της σύνδεσης της παραμονής στη χώρα με την εργασία με συμβόλαιο εργοδότη που προσφέρεται σε αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μας από τις 30 Νοεμβρίου, έχουμε δώσει τη δυνατότητα οι πρόσφυγες να μπορούν να εργαστούν μετά και τον δεύτερο μήνα από τη στιγμή που φτάνουν στη χώρα. Άρα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, αυτή είναι η κατάλληλη χώρα για να ξεκινήσουμε επίσημα με τη βοήθεια των διεθνών οργανισμών που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το εγχείρημα, είναι η κατάλληλη ώρα να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα από τέτοιες εκδηλώσεις διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ θέλουν να εργαστούν και να κερδίζουν τη ζωή τους και να οδεύουν προς την ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και οι εργοδότες αναζητούνε εργαζομένους. Το δύσκολο είναι πώς θα συναντηθούν οι εργοδότες με τους μελλοντικούς τους πιθανούς εργαζόμενους. Αυτό λοιπόν είναι που έχουμε αναλάβει να κάνουμε εμείς ως τομέας ένταξης, αφού ολοκληρώσαμε τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις».

Κατά την διάρκεια της δράσης «Job Fair»

Από την πλευρά της η κ. Maria Clara Martin ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ένα τέτοιο εγχείρημα στη Λέσβο, καθώς στο παρελθόν έχουν υλοποιηθεί ακόμα τρεις τέτοιου είδους δράσεις: «Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε για την ένταξη των προσφύγων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 75.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι μπορούν να δουλέψουν και να συνεισφέρουν. Έχουν δεξιότητες και ταλέντα που η Ελλάδα χρειάζεται. Είναι μια κατάσταση win-win. Και επωφελούνται όλοι. Και οι πρόσφυγες, και οι εργοδότες και η Πολιτεία. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για όσους εργοδότες δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην σημερινή δράση, ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντική όλη η προσπάθεια γιατί οι πρόσφυγες θέλουν να ενταχθούν και να δουλέψουν».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img