Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το κτίριο της Ωκεανογραφίας στο Λόφο Ξενία, που ήταν το μόνο ανοιχτό κτίριο, τελεί πλέον και αυτό υπό κατάληψη αφού στη γενική συνέλευση των φοιτητών του τμήματος αποφασίστηκε από την πλειοψηφία η κατάληψη. Πλέον όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου τελούν υπό κατάληψη, ενώ έχει ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος γενικών συνελεύσεων, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για συνέχιση ή μη της κατάληψης. Να υπενθυμίσουμε ότι στη Μυτιλήνη οι καταλήψεις ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα με το Τμήμα του Περιβάλλοντος, ενώ στην συνέχεια κάθε μέρα και από ένα τμήμα πραγματοποιούσε γενική συνέλευση, με την πλειοψηφία των φοιτητών να τάσσονται υπέρ της κατάληψης. Ωστόσο χθες σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με μικρή διαφορά αποφασίστηκε η λήξη της κατάληψης στο συγκεκριμένο τμήμα.

Σε όλη την Ελλάδα τα περισσότερα πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη. Στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη, τα Γιάννενα. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι κλειστά. Ειδικά στα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας οι καταλήψεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μεγάλο διάστημα (κάτι παραπάνω από έναν μήνα). Οι αποφάσεις των φοιτητών που λαμβάνονται έπειτα από πολύωρες γενικές συνελεύσεις ανοίγουν τον δρόμο για τις καταλήψεις των σχολών και την διεξαγωγή κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Πορείες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας διεξάγονται κάθε εβδομάδα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει την συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα γίνει στις 8 Μαρτίου. Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει καταθέσει ήδη το νομοσχέδιο στη Βουλή και η συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη. Παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και  των συνταγματολόγων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει αναδειχθεί ήδη πριν από τα Χριστούγεννα. Αποτελεί το κεντρικό θέμα στην δημόσια συζήτηση στο «μέτωπο» της παιδείας με εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και φοιτητές να τάσσονται υπέρ ή κατά. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου έχει καταδικαστεί από πλήθος εκπαιδευτικών και καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι βλέπουν μέσα από αυτό να ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων και δη των ακριτικών περιοχών, όπως της Λέσβου. Εκφράζεται η άποψη ότι οι περισσότεροι φοιτητές θα προτιμήσουν να σπουδάσουν σε κεντρικά σημεία της χώρας, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο των αριθμό εισακτέων φοιτητών στα ακριτικά πανεπιστήμια. Κατά συνέπεια, πάλι σύμφωνα με την ίδια άποψη, αυτό θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της λειτουργικότητας των τμημάτων των πανεπιστημίων. 

Ειδικά για το νησί μας, όπου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, ο φόβος για μια ενδεχόμενη υποβάθμιση αναδεικνύεται από αρκετούς καθηγητές των τμημάτων αλλά και από εκπαιδευτικούς της Λέσβου. Από την άλλη πλευρά και φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσα από πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν διοργανωθεί το προηγούμενο διάστημα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου στέλνοντας το δικό τους μήνυμα κατά του νέου νομοσχεδίου. 

Ωστόσο ενώ οι περισσότεροι περιμένουν την λήξη των κινητοποιήσεων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εντούτοις επικρατεί και η άποψη ότι θα συνεχιστούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κλονίσει για τα καλά τον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετό καιρό ακόμα. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img