Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Θετικά εξελίσσεται η αξιολόγηση του Γεωπάρκου

Εντυπωσιασμένοι είναι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO από την επίσκεψή τους στο Απολιθωμένο Δάσος, τη νότια, ανατολική και δυτική Λέσβο. Η πενθήμερη αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου, που ολοκληρώνεται σήμερα, ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο με παρουσίαση και αναλυτική ενημέρωση των αξιολογητών από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα στελέχη του Μουσείου για την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί από το Γεωπάρκο τα τελευταία 5 χρόνια. Στη συνέχεια, γνώρισαν τα γεωλογικά μνημεία, τον πολιτισμό και τους παραγωγούς του νότιου και ανατολικού τμήματος του Γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα επισκέφτηκαν τα Θέρμα, τη Γέρα, την Αγιάσο. Περιηγήθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις του Therma Spa Lesvos, στο Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά, στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Ισίδωρου Αρβανίτη και της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη και, τέλος, παρακολούθησαν τον αγώνα ορεινού τρεξίματος Rock &Trail Agiasos.

Η αξιολόγηση συνεχίστηκε στην περιοχή της δυτικής Λέσβου, όπου αρχικά επισκέφτηκαν τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, και σημαντικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους της περιοχής της Ερεσού και του Μεσοτόπου. Έπειτα περιηγήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και στις ανασκαφικές θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, όπου και ενημερώθηκαν για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αλλά και τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Λέσβο. Επισκέφτηκαν επίσης το πρότυπο ελαιοτριβείο Αντώνη Τιρπιντήρη και τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη αξιολόγηση πραγματοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί η διάκριση της Λέσβου ως «Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO», από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO, η οποία υλοποιεί επιτόπια επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τον Δρ. Kupetz Manfred, Διευθυντή του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen που βρίσκεται στην Γερμανία και την Πολωνία και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Legal Stephane, Υπεύθυνο Γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.