Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι γίνεται αν εμφανιστεί κρούσμα στο σχολείο;

Το πρώτο κουδούνι χτυπά σήμερα στα σχολεία της χώρας, το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς όμως συνοδεύεται και με την ανησυχία για το αν η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν σχεδιάσει τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας θα είναι αποτελεσματικά για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον. Με μέλη της επιστημονικής κοινότητας και την Κυβέρνηση να περιμένουν ως μόνο σίγουρο το άνοιγμα των σχολείων να σημάνει και αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών, ο σχεδιασμός αφορά τον περιορισμό αυτής της αύξησης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Περιορισμός, που είναι δυνατό να επιτευχθεί με τα προβλεπόμενα μέτρα, που μπορούν σύμφωνα με τους επιστήμονες να μειώσουν κατά 85% ή και περισσότερο τη διάδοση του ιού, αρκεί να τηρηθούν με ακρίβεια και ευλαβικά, κάτι που φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί. 

 

Σε περίπτωση κρούσματος

Τι γίνεται, όμως, αν εντοπιστεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19; Ο εκπαιδευτικός ή μαθητής θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. Στο σχολείο επιστρέφει (χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης) μετά την παρέλευση 10 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά ταυτόχρονα και την πάροδο τριών ημερών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και τη βελτίωση λοιπών συμπτωμάτων. 

Όσον αφορά τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών. Για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος που εντοπίστηκε το κρούσμα 2 εργαστηριακά rapid-test, πέραν των όσων προβλέπονται, ενώ ειδικά για τους μαθητές που κάθονταν δίπλα ή αμέσως μπροστά ή πίσω θρανίο από το κρούσμα προβλέπονται καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ, για τις μέρες που δεν κάνουν τα εργαστηριακά. Για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς προβλέπονται 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. Όλοι αυτοί οι έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. 

Όπως έχει γίνει σαφές, η εμφάνιση ενός ή περισσότερων κρουσμάτων σε ένα σχολικό τμήμα δεν θα επιφέρει την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας του. Αυτό θα συμβαίνει και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50% +1 μαθητές του.

 

Λοιπά μέτρα 

Όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

-Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

-οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για τους μαθητές είναι δυνατή η παραλαβή έξι αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία έως και την ερχόμενη Παρασκευή, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τους ελέγχους του Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται, πως ειδικά σήμερα όλοι οι μαθητές υποχρεούνται να επιδείξουν αποτέλεσμα self test που θα έχουν κάνει την προηγούμενη μέρα και οι γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά της Α΄ τάξης του Δημοτικού θα επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ή το αποτέλεσμα από rapid test, για να τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο.