Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Τίμησαν την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου


Την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησαν χθες πολιτικοί, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και άλλων φορέων, αλλά και απλοί πολίτες. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη στην κεντρική είσοδο του πάρκου της Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε αρχικά συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Πλατεία Σαπφούς και αργότερα πορεία προς το άγαλμα του Μυρογιάννη.

Από την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Πλατεία Σαπφούς
Από την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Μυρογιάννη

«Ο αγώνας κατά της δικτατορίας ήταν αγώνας της Ελλάδος, αγώνας όλων των Ελλήνων, αγώνας υπερκομματικός. Μία ήταν η ιδεολογία του: Αγώνας για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου. «Χρωστάμε και μια δέσμευση ζωής, ότι συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τον διαρκή αγώνα, για να ξαναστείλουμε το φασισμό και τα σημερινά υποπροϊόντα του στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης

«Τιμούμε τον αγώνα για τις αξίες και τα ιδανικά, ως ορόσημο ύψιστης προσφοράς προς την πατρίδα  και τη Δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο Ζει και θα εξακολουθήσει να ζει στις καρδιές όλων, όσων ενέπνευσαν και θα εμπνέουν τα ιδανικά των αγωνιστών φοιτητών του 1973, των αγωνιζομένων Ελλήνων», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης. «Ενωμένοι με ξεκάθαρους στόχους και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον αγωνιζόμαστε για τον άνθρωπο, τις αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ίδια τη ζωή!», ήταν το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πανάγου Κουφέλου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας

«Με την ευκαιρία της επετείου ας αναστοχαστούμε, ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για την τόλμη και τη δικαιοσύνη. Ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, ας είμαστε πάντα διεκδικητές του καλύτερου και δικαιότερου μέλλοντος», είπε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας, ενώ η περιφερειακή παράταξη «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν ενάντια στο καθεστώς της φασιστικής χούντας των συνταγματαρχών, με σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ένα σύνθημα που δυστυχώς γίνεται ξανά επιτακτικά επίκαιρο και στις μέρες μας!».

Από την παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στον Φασισμό» (φωτογραφία Σ.Παυλής)
Η επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη (φωτογραφία: Σ. Παυλής)

Ένταση με Αθανασίου

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αθανασίου βρέθηκε «πρωταγωνιστής» σε μικροεπεισόδια στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Ο Βουλευτής Λέσβου και ο Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης εκπροσώπησαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις επετειακές εκδηλώσεις και πήγαν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης. Ομάδα νεαρών ωστόσο τους εμπόδισε και οι – σε έντονο κλίμα – διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν απέδωσαν καρπούς, με τους Βουλευτές εν τέλει να καταθέτουν το στεφάνι έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου, απ’ όπου λίγο αργότερα η ομάδα νεαρών το πήρε και το πέταξε.  

Η στιγμή έντασης στο Πολυτεχνείο με «πρωταγωνιστή» τον Χαράλαμπο Αθανασίου

«Τα παιδιά αυτά όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτόν, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους. Όμως σήμερα η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε», σχολίασε ο κ. Αθανασίου για το περιστατικό.