Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Το «1821- Η μάχη της πλατείας» στο Μουσείο Teriade

Σήμερα, στις 18:30, εγκαινιάζεται η έκθεση κόμικς «1821- Η μάχη της πλατείας» του Αντώνη Νικολόπουλου ή Soloup, όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, στο Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade. Αποτελεί, ουσιαστικά, την παράλληλη, δίδυμη, έκθεση της Αθήνας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής), που διοργανώνεται από το Μουσείο Teriade σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το υλικό της έκθεσης βασίζεται στην έρευνα και το εικαστικό υλικό του νέου graphic novel «21, Η μάχη της πλατείας» (εκδόσεις Ίκαρος) του Soloup. Η έκθεση αποτελείται από μεγάλου μεγέθους ψηφιακές εκτυπώσεις και ακολουθεί τις αφηγηματικές ενότητες του βιβλίου, ενώ παρουσιάζονται και πρωτότυπες σελίδες σε μολύβι. Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται επίσης το ντοκιμαντέρ αποτύπωσης και δημιουργίας του έργου: «Making of… behind the sketches», σε σκηνοθεσία Μελέτη Μοίρα.

Το συνολικό ερευνητικό έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ υλοποιείται με την επιστημονική εποπτεία και συμβολή του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του οποίου πραγματοποιείται.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό o Διευθυντής του μουσείου και εικαστικός Κώστας Μανιατόπουλος, εκ μέρους του μουσείου Tériade, ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Χρήστος Καλλονιάτης, εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και η Kαθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Εύη Σαμπανίκου, η οποία θα μιλήσει για την έκθεση, την επιστημονική έρευνα και τις παράλληλες δράσεις του έργου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση από τον Soloup (Αντώνη Νικολόπουλο), ο οποίος είναι επίσης μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Για την είσοδο στην έκθεση και στο μουσείο ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα του Υπουργείου που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθροΨυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους στο Balloni