Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Το άστρο του Μητσοτάκη και η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Χωρίς κυβερνητική φθορά ανέβασε τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019 η Νέα Δημοκρατία 
  • Καταβαραθρώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο – Παραλίγο να καταλήξει στην τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 15,82%
  • Στο 53,3% η αποχή

Εκπλήξεις για όλα τα κόμματα επεφύλασσαν οι χθεσινές κάλπες τόσο σε επίπεδο Επικράτειας όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μία ανέλπιστη νίκη με 40,51% (στο 98,50% των Εκλογικών Τμημάτων – 262 από τα συνολικά 266) σαν να μην κυβέρνησε την Ελλάδα, δηλαδή χωρίς κυβερνητική φθορά, ανεβάζοντας το ποσοστό της από τις εκλογές του 2019 όπου είχε λάβει 38,99%. Ουσιαστικά το ποσοστό που έφερε χθες η Νέα Δημοκρατία διαψεύδει τα γκάλοπ που της έδιναν χαμηλότερα νούμερα και αυτό οφείλεται προφανώς στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις γκάφες των αντιπάλων της την τελευταία στιγμή, όπως οι δηλώσεις Κατρούγκαλου από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Την ίδια ώρα όμως οδυνηρή ήταν η έκπληξη της κάλπης για το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε επίπεδο Νομού Λέσβου έπαθε πανωλεθρία καταγράφοντας απώλεια 13,26% φέρνοντας στις χθεσινές εκλογές για το Νομό Λέσβου ποσοστό 15,85% έναντι 29,1% που είχε φέρει στις εκλογές του 2019, διατηρώντας τότε (το 2019)  τις δυνάμεις του σε σχέση με το 2015. Η ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς έφερε 20,6% έναντι 31,53% το 2019 και το σοκ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλο. Ωστόσο σε τοπικό επίπεδο η ήττα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με το ποσοστό της επικράτειας καθώς βρίσκεται κατά 24,66 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και αυτό προφανώς οφείλεται στις επιλογές της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος να λειτουργήσει σε ένα σημαντικό ποσοστό αποξενωμένη. Η ευθύνη πιστώνεται και στον Βουλευτή του κόμματος, Γιάννη Μπουρνού, ο οποίος κατά την τελευταία τετραετία είχε σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος σε τοπικό επίπεδο κι άλλωστε ο ίδιος ανέφερε ότι συνέβαλε στο να οργανωθεί καλύτερα η Κομματική Οργάνωση. Ωστόσο από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αυτό δεν προκύπτει!

Σε επίπεδο Νομού Λέσβου ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ήρθαν στήθος με στήθος, καθώς για 1,26% (697 ψήφοι)  το ΠΑΣΟΚ, που έφερε 14,56%, θα είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε επίπεδο Λέσβου πήρε 15,85%. 

Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε θεαματική πορεία σε τοπικό επίπεδο σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2019, όπου είχε φέρει 8,57% και με μικρή διαφορά μπροστά από το ΚΚΕ καταφέρνει να πάρει την τρίτη έδρα, εκλέγοντας Βουλευτή τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη.

Το ΚΚΕ μένει χωρίς έδρα, ωστόσο φεύγει και αυτό ικανοποιημένο από τις εκλογές, δεδομένου πως είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται σημαντικά φέρνοντας από τις χθεσινές κάλπες 13,04% έναντι 10,04% στις εκλογές του 2019, όπου θεωρήθηκε ότι είχε φτάσει στην οροφή του. Ωστόσο στην πράξη και με τον αγώνα που έκανε η νέα γενιά του κόμματος, καθώς και οι υποψηφιότητες, όπως αυτή της Νίκης Τσιριγώτη, προσέθεσαν ώστε το κόμμα να βγει από τις χθεσινές κάλπες με συν 3% στο ποσοστό του. Δεδομένου, δε, πως η διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ είναι 855 ψηφοδέλτια, το ΚΚΕ μπορεί να ελπίζει – αν και δύσκολο – σε ανατροπή του αποτελέσματος στις δεύτερες κάλπες, καθώς μία πιθανή αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ τώρα που ο ανταγωνισμός θα μειωθεί μια και οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και δεν θα τρέχουν οι υποψήφιοι να μαζεύουν προσωπικές ψήφους, αυτό μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω.

 

Τα μικρότερα κόμματα

Παρά την έλλειψη κομματικής παρουσίας σε επίπεδο Νομού Λέσβου η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου κατάφερε να αυξήσει κατά λίγο το ποσοστό της φέρνοντας από τις χθεσινές κάλπες 3,43% έναντι 2,62% το 2019, πρόκειται όμως για πολύ μικρή διαφορά, κάτι που δείχνει ότι πήρε ένα μικρό μέρος από τις ψήφους της Χρυσής Αυγής που δεν κατέρχεται λόγω… εγκληματικής οργάνωσης!

Ανέλπιστα καλά με 2,16% σε τοπικό επίπεδο πήγε το κόμμα Νίκη, το οποίο κατήλθε σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά στη Λέσβο, κατάφερε όμως να αφήσει πίσω το Μέρα25 που έφερε ποσοστό 1,82% έναντι 2,25% το 2019 (είχε δηλαδή πτώση), καθώς και την Πλεύση Ελευθερίας που έφερε 1,76%, αν και αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με το 2019 που είχε φέρει 1,04%.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα Νίκη σε τοπικό επίπεδο υποστηρίχθηκε από γνωστά ονόματα υγειονομικών που βρίσκονταν σε αναστολή, λόγω του μη εμβολιασμού τους τον προηγούμενο χρόνο. 

 

Νίκησε και η αποχή

Μεγάλος νικητής όμως από τις χθεσινές κάλπες είναι και η αποχή, που φτάνει το 53,3% ενώ στις εκλογές του 2019, η αποχή είχε κυμανθεί στο 54,89%! Πιο συγκεκριμένα το 2019 ήταν 132.216 οι εγγεγραμμένοι εκ των οποίων ψήφισαν 59.648 για το Νομό Λέσβου μαζί με τους ετεροδημότες. Στις φετινές εκλογές 4 χρόνια μετά οι εγγεγραμμένοι είναι 124.330, εκ των οποίων ψήφισαν 58.059! Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως σε σχέση με το μέσο όρο της Επικράτειας βρισκόμαστε στο Νομό Λέσβου αρκετά ψηλότερα ως προς το ποσοστό της αποχής καθώς σε Πανελλαδικό επίπεδο κυμαίνεται στο 39%!

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Προκόπης Τζιμής

Σε ένα πρώτο σχόλιό του στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Τζιμής, σημείωσε ότι «πρόκειται για μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας η οποία δέχτηκε σε πολιτικό επίπεδο πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, φάνηκε όμως ότι ο ελληνικός λαός έχει και νου και γνώση, οι Έλληνες πολίτες τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο επέλεξαν σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη και εμπιστεύτηκαν άλλη μία τετραετία στον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατέγραψε μία μεγάλη νίκη μπροστά σε μία συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ο Σταύρος Καραβασίλης

Απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Σταύρος Καραβασίλης, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δίνει μία καθαρή νίκη στη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτά τα ποσοστά σε επίπεδο επικράτειας και σε τοπικό επίπεδο.  Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους φίλους του κόμματός μας που έδωσαν το μεγάλο αγώνα τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να επικοινωνήσουν το πρόγραμμά μας, καθώς και σήμερα (σ.σ. χθες) στα εκλογικά τμήματα σε όλη τη Λέσβο. Μπορεί να χάθηκε μία μάχη, έχουμε όμως πολλές μάχες μπροστά, πολλούς αγώνες μπροστά μας».

 

Ο Γιώργος Μήλιος

Από τη δική του πλευρά ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Μήλιος, τόνισε ότι «δώσαμε έναν καθαρό αγώνα καταφέρνοντας να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και να φέρουμε ξανά την ελπίδα στο Νομό Λέσβου που αποκτά ξανά εκπροσώπηση από τον βουλευτή του κόμματός μας».

 

Ο Κώστας Ρήγας 

Τέλος, ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Κώστας Ρήγας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που έφερε το κόμμα του δείχνοντας ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου, καλώντας το λαό της Λέσβου στις επόμενες κάλπες να διασφαλίσει την είσοδο κομμουνιστή βουλευτή στο κοινοβούλιο. Όπως είπε ο κ. Ρήγας «το σημαντικό και το κρίσιμο είναι η μεγάλη άνοδος και οι πρωτιές που κατέγραψε το ΚΚΕ σε κεφαλοχώρια της Λέσβου. όπως και η δεύτερη θέση σε άλλα χωριά μετά από χρόνια. Το ΚΚΕ καταγράφει αύξηση σε κάθε Δημοτική Ενότητα του Νομού Λέσβου αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να απαντήσουμε απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που επιφυλάσσουν για το λαό μας τα κόμματα του κεφαλαίου από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. 

Η αρνητική εξέλιξη από την απουσία κομμουνιστή βουλευτή από τη Βουλή πρέπει να γίνει αφορμή και να μην το  επιτρέψει ξανά σε επόμενη εκλογική μάχη ο Λεσβιακός και Λημνιακός λαός γιατί δεν πρέπει να λείψει ο δικός του εκπρόσωπος από το Κοινοβούλιο».

spot_img

More articles

spot_img