Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

«Το ημερολόγιο ενός τρελού» στο θέατρο ΦΟΜ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στο νέο θέατρο του ΦΟΜ, επί της Δικελή, στην Μυτιλήνη, δίπλα στο 6ο Γυμνάσιο στην Επάνω Σκάλα, ανεβαίνει το κλασικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ το «Ημερολόγιο ενός τρελού» την Κυριακή 6 και την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 20.30. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Στρατής Καφαλούκος σε σκηνοθεσία Αντρέα Σεφτελή

Τα σκηνικά-κοστούμια επιμελήθηκε η Κλαίρη Φραγκουλάκη, τον σχεδιασμό των φώτων ο Κώστας Καρατζάς, ενώ την μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Αντρέας Σεφτελής. Τέλος, υπεύθυνος φωτογραφίας είναι ο Σταμάτης Γιαννάκης. Για την οργάνωση της παραγωγής υπεύθυνος είναι ο Πρόεδρος του ΦΟΜ, Περικλής Μαυρογιάννης.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 1 ώρα και 10 λεπτά, ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΦΟΜ www.fom.gr ή να καλέσουν στο τηλ. 6972210895.

Το έργο

“Το Ημερολόγιο ενός τρελού” είναι το μόνο έργο του Γκόγκολ που είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, τονίζοντας έτσι την επιθυμία του συγγραφέα να έχει ο αναγνώστης την εμπειρία της ψυχικής αποδιοργάνωσης του ήρωα της ιστορίας από πρώτο χέρι. Η μορφή αυτή επιτρέπει στον αναγνώστη να δει την ψυχική κατάρρευση βήμα προς βήμα και όχι την προβολή του από το εξωτερικό. Το τοπίο της αφήγησης της ιστορίας είναι πλήρως ελεγχόμενο από τη σχιζοφρενική φωνή του ήρωα της ιστορίας, που βυθίζει έτσι πλήρως τον αναγνώστη σε όλες τις αντιφάσεις της ψυχικά διαστρεβλωμένης ματιάς του.

Η ιστορία αυτή του Γκόγκολ βασίστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό σε άρθρα εφημερίδων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες της εποχής του για τους τρόφιμους των ψυχιατρικών ασύλων και έχει αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για ερευνητές και ψυχιάτρους που μελετούν την ιστορία της θεραπείας της ψυχικής ασθένειας πριν από τη σύγχρονη εποχή.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img