Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΖΑΧΟΥ ΣΑΛΒΑΡΑ: Με σεβασμό σε φιλμ και πελάτες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Για πάνω από τρεις δεκαετίες βρίσκεται στο ίδιο σημείο της πόλης, στην οδό Σμύρνης 3 στη Μυτιλήνη, το φωτογραφείο του Ζάχου Σαλβάρα. Δεν είναι όμως μόνο η έδρα, που έχει μείνει σταθερή στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων, αλλά και η αγάπη και ο σεβασμός στο «παραδοσιακό» φιλμ και στους πελάτες του, που συνεχίζουν να φωτογραφίζουν με αναλογικές φωτογραφικές μηχανές, με τον ίδιο να είναι ο μοναδικός πλέον φωτογράφος που εκτυπώνει αλλά και ψηφιοποιεί φιλμ.

«Όταν γινόταν το πέρασμα στην ψηφιακή φωτογραφία αποφάσισα πως πρέπει να σεβαστώ όλους εκείνους τους πελάτες, που για πολλά χρόνια αγόραζαν αναλογικές μηχανές και να μην τους εγκαταλείψω», αναφέρει ο κ. Σαλβάρας για την επιλογή του να συνεχίσει να δουλεύει με φιλμ. «Γενικότερα προτίμησα να μείνω ένα κλασικό φωτογραφείο και να μην χαλάσω τον χαρακτήρα του», αναφέρει.

Στο φωτογραφείο του κ. Σαλβάρα μπορεί να βρει κανείς όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με τον χώρο της φωτογραφίας, από εξοπλισμό και αξεσουάρ, μέχρι μπαταρίες ή και μια τεράστια συλλογή από κορνίζες. Ειδικά για τις μπαταρίες, ακόμη και μεγάλα καταστήματα στέλνουν τους πελάτες τους σε εκείνον για να καλύψει τις ανάγκες τους, αφού μπορεί ακόμη και να φτιάξει μπαταρίες για ειδικού τύπου μηχανές, αν αυτές δεν βρίσκονται στην αγορά. Δυνατότητα που του προσφέρει η πολύ καλή συνεργασία που έχει με ένα άρτιο δίκτυο συνεργατών και προμηθευτών, που μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν κάπως εξειδικευμένες απαιτήσεις ακόμη και σε εξοπλισμό και φωτογραφικές μηχανές.

Επιπλέον, ο κ. Σαλβάρας μπορεί να προχωρήσει σε αναπαλαιώσεις παλαιών φωτογραφιών, ηλικίας δεκαετιών ή… και δύο αιώνων, με την αναπαλαιωμένη έκδοση να είναι συνήθως μέχρι και 40%-50% καλύτερη ποιοτικά από την πρωτότυπη. Κι αυτό την ίδια στιγμή, που το φωτογραφείο του καλύπτει φυσικά και τις πιο σύγχρονες ανάγκες των φωτογράφων, όπως η εκτύπωση φωτογραφιών από κινητά τηλέφωνα, αλλά και οι εκτυπώσεις σε κάθε είδους αντικείμενα, όπως μπλουζάκια, κούπες και μαξιλάρια.

 

Πάθος για τη φωτογραφία

Ο κ. Σαλβάρας έχει ένα ιδιαίτερο πάθος και αγάπη για την φωτογραφία. «Μια φωτογραφία δεν είναι αυτό που θα τραβήξεις σήμερα. Είναι αυτό που θα δεις μετά από χρόνια, γι’ αυτό δουλεύουμε βασικά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Θα μπορούσαμε να μετρήσουμε αυτή την αγάπη, ίσως, και με τα πάνω από 2.500 μυστήρια (γάμοι και βαφτίσεις), που έχει φωτογραφίσει στην επαγγελματική του πορεία. Και μάλιστα συνεχίζει να το κάνει, όντας ο μεγαλύτερος σε ηλικία φωτογράφος μυστηρίων του νησιού, χωρίς να υπολογίζει κούραση και άγχος, αλλά μόνο τη χαρά που του δίνει η δουλειά αυτή.

Το πάθος αυτό το μοιράζεται και με άλλους πιο μικρούς σε ηλικία φωτογράφους, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. «Το φωτογραφείο μου είναι ανοικτό γι’ αυτούς, για να τους δώσω τις συμβουλές μου. Το πρώτο που τους προτείνω είναι να παίξουν, να πειραματιστούν με τη φωτογραφία», μας λέει. Το μοιράζεται βέβαια και με τα παιδιά του, που ήδη δουλεύουν μέσα στο φωτογραφείο και πιθανότατα θα το αναλάβουν όταν αυτός αποσυρθεί. Και συνεχίζει: «Είναι το νέο αίμα, θα φέρει σίγουρα νέες ιδέες, ελπίζω να κρατήσουν απλά την φιλοσοφία μου».

Το φωτογραφείο του Ζάχου Σαλβάρα, LESVOS KODAK EXPRESS, βρίσκεται στην οδό Σμύρνης 3, στη Μυτιλήνη (τηλέφωνο: 2251041753)

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img