Το Leader στο Βόρειο Αιγαίο έχει δικό του όνομα

  • Εντυπωσιάζουν τα όσα ακούστηκαν για την ΕΤΑΛ και τις Ομάδες Τοπικής Δράσης του Βορείου Αιγαίου κατά τη συνάντηση της Αμφίκλειας για τα 30 χρόνια Leader

Όχι απλά επαναβεβαίωσε η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ) ότι αποτελεί έναν από τους προνομιακούς συνομιλητές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά έστρεψε πάνω της τα βλέμματα όλης της Ελλάδας, κατά τη συνάντηση των 50 Ομάδων Τοπικής Δράσης του Προγράμματος Leader, που πραγματοποιήθηκε στην Αμφίκλεια 26 και 27 Νοεμβρίου και μεταδόθηκε απευθείας διαδικτυακά. Το Βόρειο Αιγαίο και εν προκειμένω η ΕΤΑΛ βρέθηκε στην κορυφή, όπως και η Λήμνος και η Χίος και η Σάμος με τις αντίστοιχες Ομάδες.

Κατά την τεχνική παρουσίαση του τοπικού προγράμματος για το νησί μας, διαπιστώθηκε ότι η Λέσβος έχει “πιάσει” το στόχο της σε πιστοποιήσεις και προγραμματισμό πληρωμών και ότι κατά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΕΤΑΛ “πηγαίνει εξαιρετικά καλά”, το δε πρόγραμμα Leader Γεωργίας της Λέσβου είναι από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα από τα 50 τοπικά προγράμματα, κι όσον αφορά τους πόρους για επενδυτικά σχέδια από 6,074 εκατ. ευρώ αρχικά έχει φτάσει μέσω υπερδεσμεύσεων στα 21,104 εκ ευρώ.

 

Στην Αμφίκλεια

Τη συνάντηση των 50 Ομάδων Τοπικής Δράσης του Προγράμματος Leader στην Αμφίκλεια συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και το Ελληνικό Δίκτυο Ομάδων Τοπικής Δράσης Leader. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παρουσία πολλών στελεχών της ΕΥΔ ΠΑΑ και ΕΥΕ ΠΑΑ με επικεφαλής τους προϊσταμένους Ν. Μανέτα, Π. Πυριοβολή και Γ. Παπαγεωργίου και στελέχη τους, όπως και στελέχη από Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών. 

Την πρώτη μέρα έγινε η Τεχνική Σύσκεψη της πορείας του τρέχοντος προγράμματος και τη δεύτερη η εκδήλωση για τα 30 χρόνια Leader, όπου έγιναν συζητήσεις και εισηγήσεις για το παρελθόν και το μέλλον του προγράμματος από τους Υπουργούς Γ. Οικονόμου, Χ. Σταϊκούρα, την πρώην Υπουργό Κ. Μπατζελή και εκπροσώπους του κοινοβουλίου. Πολλές οι τοποθετήσεις και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για την επίδραση του προγράμματος Leader συνολικά στην Ελλάδα και οι τοποθετήσεις των πολιτικών επιβεβαίωσαν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν τοπικές ανεξάρτητες δομές που υποστηρίζουν τέτοια προγράμματα, όπως οι Ομάδες τοπικής Δράσης. Βέβαια ο Γ.Γ. κ. Παπαγιαννίδης τόνισε ότι δεν είναι όλοι της “πρώτης ταχύτητας”, αλλά όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικτύου των ομάδων Τοπικής Δράσης Μ. Σκορδάς, το Ελληνικό Δίκτυο Leader, λειτουργεί ως ένα σώμα και οι δυνατοί βοηθούν τους λιγότερο δυνατούς.

 

Ο Παναγιώτης Τατάκης

Απαντώντας σε ερώτησή μας ο πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Παναγιώτης Τατάκης, για τα όσα εξαιρετικά σημαντικά αναφέρθηκαν για τη δουλειά που γίνεται στην ΕΤΑΛ και τη συνεισφορά που έχει στην αναπτυξιακή δραστηριότητα του τόπου μας, σημείωσε ότι «σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καταφέραμε και πετύχαμε τον πρώτο στόχο που ήταν η ενεργοποίηση των ενδιαφερομένων, και μάλιστα σύμφωνα με την τοπική στρατηγική του προγράμματος για την Μεταποίηση-τυποποίηση-εμπορία αγροτικών προϊόντων γεωργικών προϊόντων».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάκη, η Λέσβος, η ΕΤΑΛ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολιτικούς παράγοντες, κατάφερε να αξιολογήσει γρήγορα και σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας να βγάλει την πρώτη απόφαση ένταξης έργων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2019, στη συνέχεια να αξιολογήσει θετικά 136 από τις 150 πράξεις και να ενταχθούν μέσω υπερδέσμευσης όλα τα ιδιωτικά έργα. «Βέβαια τώρα απομένει να πετύχουμε τον δεύτερο στόχο, να αποδείξουμε συνολικά ως Λέσβος ότι αυτό το εντυπωσιακό ενδιαφέρον δεν ήταν απλά αέρας. Τώρα πρέπει όλοι οι ενταγμένοι δικαιούχοι να σπεύσουν να υλοποιήσουν τα έργα τους με συνέπεια και υπευθυνότητα μαζί με τους συμβούλους τους, για να δούμε πραγματικά αποτελέσματα στο νησί μας», είπε ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ. Και συνέχισε: «Η επιβεβαίωση για τον “αέρα” επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο που διαπιστώθηκε από τους αριθμούς στην τεχνική σύσκεψη της Αμφίκλειας δεν πρέπει να ανακοπεί από τα συχνά προβλήματα γραφειοκρατίας, που δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση και ανησυχία στους επενδυτές».

 Όπως αναφέρθηκε από την ίδια την υπηρεσία του Υπουργείου, στη Λέσβο έγινε η πρώτη πληρωμή έργου στην Ελλάδα, από την ΕΤΑΛ τον Ιανουάριο 2020, αλλά η διαδικαστική της εκκαθάριση πήρε 533 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να πετύχει το πρόγραμμα τους στόχους του.

Η επιβεβαίωση για τα παραπάνω δεν είναι όμως μόνο τα νούμερα από την τεχνική σύσκεψη. Την επόμενη ημέρα έγινε η εκδήλωση «30 χρόνια Leader – Το παρόν και το μέλλον», όπου τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι με σημαντικές επισημάνσεις, έγιναν τιμητικές επιδόσεις αναμνηστικών πλακετών από το Ελληνικό δίκτυο Leader σε πρόσωπα και υπηρεσίες που διαχρονικά έδωσαν προστιθέμενη αξία στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια στο κύριο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση από τις 13 περιφέρειες και ομολογουμένως παρακολουθώντας την αντλήσαμε περηφάνια για τα 30 χρόνια που υπάρχει η ΕΤΑΛ και το Leader στο νησί μας και τις επιδόσεις της από το 1991 μέχρι σήμερα για τον τόπο και την αξία που έδωσε στο νησί, όχι μόνο μέσω χρηματοδοτήσεων αλλά και της Τοπικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της που διαχρονικά στηρίζουν οι διοικήσεις της, η τωρινή διοίκηση υπό τον Παναγιώτη Τατάκη, εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου, η μακροχρόνια διοίκηση υπό τον Παναγιώτη Χατζηβασιλείου, εκπρόσωπο των Συνεταιρισμών αλλά και παλαιότερους, όπως τον Νάσο Γιακαλή, εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σταχυολογώντας ορισμένα κομμάτια από την παρουσίαση για το Βόρειο Αιγαίο που έκλεψε τις εντυπώσεις και έκανε τη διαφορά τονίζοντας ουσιαστικά την πορεία 30 ετών:

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι κατευθυνόμενη από το κέντρο, πρέπει να είναι ελεύθερη και ευπροσάρμοστη με στόχο την ανθεκτικότητα της περιοχής και των κατοίκων της».

«Συστατικό της επιτυχίας είναι η διαμόρφωση εμπιστοσύνης, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης να είναι ανοικτές σε συνεργασίες και να υποστηρίζουν τους κατοίκους».

«Το LEADER είναι ένας τρόπος να φανταστούμε καλύτερες τοπικές κοινότητες, εμείς κινητοποιούμε αυτή τη φαντασία με διαβούλευση, εμψύχωση του κάθε κατοίκου στα παραμεθόρια χωριά των νησιών μας, στο πεδίο, στην ταβέρνα, στο καφενείο, στην επιχείρηση, εκεί όπου οι αγώνες της ζωής είναι σε κίνηση και όχι σε γραφεία ή σε χαρτιά…». 

Στην παρουσίαση σχολιάστηκε ότι “ανέβασαν οι Ομάδες Τοπικής Δράσης του Βορείου Αιγαίου τον πήχη” αποτυπώνοντας 30 χρόνια της φιλοσοφίας Leader στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εξαιρετικές εικόνες από παρεμβάσεις στην περιοχή και την ταυτότητα που βοήθησαν να διαμορφωθεί.

 

Ο Αναστάσιος Περιμένης

Ζητήσαμε ένα σχόλιο από τον διευθυντή της ΕΤΑΛ Αναστάσιο Περιμένη, ο οποίος  μας παρέπεμψε στην τελευταία φράση της παρουσίασης: «Το Leader στο Βόρειο Αιγαίο έχει το δικό του όνομα και επώνυμο, και αυτό είναι των Στελεχών του και των Ανθρώπων του που το στηρίζουν, που με πείσμα επιμένουν σε ένα κοινό όραμα, έτσι πορευτήκαμε στο παρελθόν και έτσι δεσμευόμαστε να πορευθούμε και στο μέλλον».