Το νέο τεύχος του περιοδικού «Αιολίδα»

Το 81ο τεύχος του περιοδικού «Αιολίδα» που εκδίδει ο Σύλλογος Μυτιληνιών της Αθήνας «Λεσβιακή Παροικία» μόλις κυκλοφόρησε, με περιεχόμενο… ποτισμένο από το άρωμα της Λέσβου, όπως το αποτύπωσαν στα κείμενά τους οι συνεργάτες του. Πρόκειται για ένα έντυπο με ποικιλία στην ύλη του που εκδίδεται ανελλιπώς παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι σύλλογοι και μοιράζεται δωρεάν σε όλα τα μέλη  και τους φίλους της «Λεσβιακής Παροικίας», καθώς και σε  λεσβιακούς συλλόγους.

Το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμεί ένα σπάνιο  Ευαγγελιστάριο με την εικόνα της Γέννησης του Χριστού το οποίο ανήκε στον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά (1120-30) και φυλάσσεται στη Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Από τα περιεχόμενά του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν: το αφιέρωμα στην απελευθέρωση της Λέσβου το 1912 του Στρατή Μολίνου, η παρουσίαση στα “πρόσωπα της τέχνης”, από την ζωγράφο Καίτη Μεσσηνέζη, του συμπατριώτη μας ζωγράφου Γιώργου Βακιρτζή, και των κινηματογραφικών αφισών του που έγραψαν ιστορία. Ένα πολύ ενδιαφέρον “Οδοιπορικό” με τίτλο “Σίγριον άκρον – Secri-Σίγρι” του Μάκη Αξιώτη, ενώ στις σελίδες “Ιστορία” ο Θεόδωρος Πλατσής παρουσιάζει ένα άρθρο σχετικό με τους τελευταίους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και την ιστορία του Βοστάνειου Ι. Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που ιδρύθηκαν στην Ανατολή μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Επιπλέον, στην πλούσια ύλη του περιοδικού ο αναγνώστης θα βρει ακόμη μικρές και μεγάλες ειδήσεις, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, παρουσιάσεις βιβλίων, επιστημονικά άρθρα και κείμενα που αφορούν την φύση και τον άνθρωπο.