Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

«Το ραντεβού μου για μαστογραφία… από 5 Αυγούστου»!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Κενό γράμμα αποδεικνύεται η πολυδιαφημισμένη καμπάνια του Εθνικού Προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στο οποίο το Υπουργείο Υγείας έδωσε το όνομα της Φώφης Γεννηματά, της πολιτικού που έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από την επάρατη νόσο. Σε επίπεδο Λέσβου δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από τα όσα ίσχυαν και πριν για το Εθνικό Πρόγραμμα, καθώς οι γυναίκες μπορούν να κάνουν μαστογραφία στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Κι αυτό σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου στο πρόγραμμα έχουν συμβληθεί τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ στη Λέσβο δεν έχει συμβληθεί κανένα από όσα λειτουργούν, με συνέπεια όσες γυναίκες θέλουν να κάνουν μαστογραφία να πρέπει να απευθύνονται είτε στο Βοστάνειο ή στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.

“Γολγοθάς” για μία μαστογραφία

 Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία στρατιωτικού που υπηρετεί στη Λέσβο, ο οποίος απευθύνθηκε στο Βοστάνειο για να κάνει μαστογραφία η σύζυγός του και του είπαν να κλείσει ραντεβού στις 5 Αυγούστου! Όπως ο ίδιος κατήγγειλε στα Νέα της Λέσβου: «Πώς πρέπει να αισθανθεί ένας πολίτης που βλέπει στην τηλεόραση κάποιες γυναίκες να λένε «πάω για το ραντεβού μου» και να μας μιλούν για δωρεάν μαστογραφίες όταν κανένα από τα ιδιωτικά κέντρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα σε επίπεδο Λέσβου; Απευθύνθηκα στο νοσοκομείο και μου είπαν ότι έχουν διαθέσιμο ραντεβού στις 5 Αυγούστου, δηλαδή σε περισσότερο από 2 μήνες από τώρα. Αν περιμένει μία γυναίκα που έχει υποψία για κάποιο πρόβλημα στο στήθος της να εξεταστεί σε δύο μήνες, τότε χάθηκε», είπε, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία για την περιοχή μας τα όσα προβάλλονται για τις δωρεάν μαστογραφίες. 

Όπως τόνισε: «Ειδικά οι μαστογραφίες θα πρέπει να γίνονται άμεσα στις γυναίκες με μικρή αναμονή δέκα-δεκαπέντε ημερών το πολύ. Για όποιον δεν έχει να πληρώσει καταλαβαίνουμε ποια είναι η μοίρα του. Κατά τα άλλα ο κόσμος βλέπει στην τηλεόραση για δωρεάν μαστογραφίες και θα νομίζει ότι τα πράγματα είναι εύκολα».

Στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης

Το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης που είχε παραλάβει ένα μεταχειρισμένο μαστογράφο από το νοσοκομείο της Βούλας το 2016 κατάφερε να τον λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2022 (!!), καθώς από το μηχάνημα που έστειλαν στη Μυτιλήνη έλειπε ο ψηφιοποιητής και χρειάστηκαν 5 χρόνια για να γίνει η προμήθεια και να τεθεί σε λειτουργία με τις προβλεπόμενες άδειες από το Δημόκριτο!! Ο μαστογράφος της Επάνω Σκάλας παίζει σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση γυναικών και στην απορρόφηση από τις λίστες αναμονής του νοσοκομείου. Ωστόσο στη μονάδα υπηρετεί μία γιατρός ακτινολόγος, η οποία τέλος του μηνός φεύγει με την κανονική της άδεια και θα επιστρέψει ένα μήνα αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο μαστογράφος θα τεθεί εκτός λειτουργίας και οι λίστες των ραντεβού στο νοσοκομείο θα γίνουν ακόμα πιο μακροσκελείς.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που δεν έχουν συμβληθεί με το νέο πρόγραμμα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αυτό καθώς η κίνηση για τους μαστογράφους είναι τόσο αυξημένη ειδικά για τα ψηφιακά μηχανήματα, που δεν χρειάζεται ένα διαγνωστικό κέντρο να συμβληθεί για να εξασφαλίσει πελάτες περιμένοντας πότε θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Κάπως έτσι το εθνικό στρατηγικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με το όνομα της Φώφης Γεννηματά δεν ίσχυσε ποτέ για τις γυναίκες της Λέσβου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img