Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για τον Πολιτισμό

Το Δημοτικό σχολείο Βασιλικών και το Αρχοντικό Γεωργιάδη. Δυο κτίρια που θα αναπαλαιωθούν και θα αξιοποιηθούν με βάση το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας
  • Πρόταση και για το Δημοτικό σχολείο Βασιλικών 

To 4ετές Επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τον Πολιτισμό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ξεχωρίζουν από τις προτάσεις που αφορούν τη Λέσβο, η αποκατάσταση του Αρχοντικού Γεωργιάδη, η δημιουργία ψηφιακού Μουσείου πολιτισμού, αλλά και το έργο αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου του Δημοτικού σχολείου Βασιλικών, που καταρρέει τα τελευταία χρόνια.  

Ειδικότερα στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται 29 πολιτιστικές δράσεις που έχουν εγκριθεί στο “Σχέδιο Δράσης – Πολιτισμός” της ΠΒΑ, καθώς και 13 επιπλέον σημαντικές δράσεις Πολιτισμού για την ένταξή τους στο “Σχέδιο Δράσης – Πολιτισμός”.

Οι 13 πολιτιστικές δράσεις είναι οι εξής:

1) Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης – “Δρόμοι της Ελιάς”

Προτείνεται η συμμετοχή της Περιφέρειας στις Πολιτιστικές Διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή σε αυτές που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μέσω της συμμετοχής της στις Διαδρομές αυτές η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύει στην ανάδειξη των διαχρονικών πολιτιστικών στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα εκείνων που υπάρχουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα οποία εκπροσωπεί η κάθε Πολιτιστική Διαδρομή (π.χ. επαγγέλματα, όπως η παραγωγή ελαιολάδου, η βυρσοδεψία, η ναυπηγική, η θρησκευτική ζωή των κατοίκων των νησιών, κ.ά.). 

Προϋπολογισμός: 50.000 €.

2) Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης – “Στα Βήµατα του Αγ. Παύλου, Αποστόλου των Εθνών – Πολιτιστική ∆ιαδροµή”

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την πρωτοβουλία σε συνεργασία µε την Περιφέρεια του Λάτσιο στην Ιταλία, την εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Περιφέρειας Πάφου στην Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού µε έδρα το Βέλγιο, εταίροι του έργου Cult-RinG, να ηγηθεί της προσπάθειας δημιουργίας μιας πολιτιστικής διαδρομής µε τίτλο «Στα Βήµατα του Αγ. Παύλου, Αποστόλου των Εθνών – Πολιτιστική ∆ιαδροµή» καθώς και την πιστοποίησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός και εταίρος θα σταθεί και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  Προϋπολογισμός: 50.000 €.

3) Συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με φορείς, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Προϋπολογισμός: 50.000 €

4) Διοργάνωση Θερινών Σχολείων και Συνεδρίων/Συμποσίων τα οποία θα ασχολούνται με την θεματική του Πολιτισμού, σε συνεργασία με άλλες περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και με απώτερο σκοπό τη συνεργασία και με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης. Προϋπολογισμός: 50.000 €.

5) Συνδιοργάνωση Εκδηλώσεων με Πολιτιστικούς Συλλόγους της Περιφέρειας αλλά και με Συλλόγους εκτός των νησιών και της ομογένειας του εξωτερικού, για την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων των νησιών της Περιφέρειας. Προϋπολογισμός: 300.000 €.

6) Αποκατάσταση και Επανάχρηση του «Αρχοντικού Γεωργιάδη»

Το εμβληματικό αυτό κτίσμα  του 19ου αιώνα στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, το οποίο έχει αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της πόλης περιήλθε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου επί Νομαρχιακής Αρχής Δημήτριου Βουνάτσου (1998-2002) και το καλοκαίρι του 2007 ξεκίνησε η λειτουργία του ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Ωστόσο, έως σήμερα, δεν έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης των φθορών που έχει υποστεί το κτίριο, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί σε όλη του την έκταση ως πολυχώρος πολιτισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φιλοξενώντας εκθέσεις, παραστάσεις, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα φορέων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Έχουν προχωρήσει οι μελέτες για την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΠΔΕ – Εθνικοί Πόροι) ή στο Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο 2021-2027”. Εκτιμώμενος Προϋπολογισμός: 2.500.000 €.

7) Συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ΑΕ) για την υλοποίηση του προγράμματος FilmOffice, δηλαδή την προσέλκυση παραγωγών ταινιών, ντοκιμαντέρ, κλπ., στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΟΜΕ και η Περιφέρεια θα δημιουργήσει το Γραφείο FilmOffice, για την υποστήριξη και διευκόλυνση των παραγωγών. Η στελέχωση του γραφείου θα υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση του ΕΚΟΜΕ. Προϋπολογισμός: 50.000 €.

8) Νύχτες Κινηματογράφου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διά της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού,  διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Γεωργιάδη τις “Νύχτες Κινηματογράφου” με πρόγραμμα προβολών το οποίο συνήθως ξεκινάει τον Ιούνιο και τελειώνει τον Σεπτέμβριο και με δωρεάν είσοδο για τους πολίτες. Προϋπολογισμός: 46.000 €.

9)  Έκδοση Βιβλίου με τίτλο: «Σκοποί και Τραγούδια του Χιακού Λαού»

Η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και έχει σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου, την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας σε καλλιτεχνικό και πνευματικό επίπεδο με βάση τις σύγχρονες τάσεις και τη διάδοση των πολιτιστικών δρώμενων από τις τοπικές κοινότητες της Χίου.  Προϋπολογισμός: 30.000 €.

10)  Δημιουργία Ψηφιακών Μουσείων Πολιτισμού σε Λέσβο, Χίο & Σάμο

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την δημιουργία Ψηφιακών Μουσείων για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Το έργο περιλαμβάνει τόσο τη δημιουργία των κτιριακών υποδομών, όσο και την συλλογή και ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού.

Προϋπολογισμός: 2.250.000 €.

11)Εργασίες Συντήρησης & Αποκατάστασης Δημοτικού Σχολείου Βασιλικών – Δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού” (Μελέτες Συντήρησης – Αποκατάστασης). Προϋπολογισμός: 115.000 €.

12) “Κέντρο αρχιτεκτονικής και παραγωγικής κληρονομιάς του Κάμπου Χίου – (κτίριο «Γ. Καλουτάς») (Μελέτες Συντήρησης – Αποκατάστασης). Προϋπολογισμός: 180.000 €.

13) “Αναστήλωση – Αναβάθμιση Παλαιού Β’ Δημοτικού Σχολείου Σάμου για τη Δημιουργία Στέγης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων” (Μελέτες Συντήρησης-Αναβάθμισης). Προϋπολογισμός: 370.000 €.