Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Telegram «επελαύνει» στη Ρωσία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

H εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram είναι εκείνη που σταδιακά κατέληξε να είναι μια από τις πιο διαδεδομένες στη Ρωσία, ξεπερνώντας μάλιστα εκείνη του WhatsApp της «οικογένειας» του Facebook και της μητρικής του εταιρείας Meta. Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε ρωσικός πάροχος ίντερνετ, με την επέκταση της χρήσης της από τους Ρώσους να οφείλεται μεταξύ άλλων στους περιορισμούς, που έχουν τεθεί στη χώρα, για τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών.

Μάλιστα, φαίνεται πως εμμέσως το Telegram «προωθείται» και από τις Ρωσικές αρχές με δεδομένες τις απαγορεύσεις για άλλες ξένες πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δικαστήριο της χώρας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη εταιρεία Meta ως… εξτρεμιστική οργάνωση. Γενικότερα, όμως, η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και ένα «μπρα-ντε-φερ» διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών που παρέχουν ψηφιακές πλατφόρμες επικοινωνίας και της Ρωσίας.

H Ρωσία θεωρεί ότι όλες οι πλατφόρμες της Meta αποτελούν δυνητικούς πομπούς παραπληροφόρησης, με αφορμή να στέκεται η πρόσφατη απόφαση της Meta να επιτρέψει τα μηνύματα μίσους προς τα ρωσικά στρατεύματα. Μέχρι στιγμής, ανεπηρέαστο μένει το WhatsApp, λέγεται ωστόσο ότι είναι δίαυλος μέσω του οποίου περνά ένα μεγάλο μέρος παραπληροφόρησης προς το κοινό. Όσον αφορά το Instagram και το Facebook, αυτά παραμένουν προσβάσιμα στη Ρωσία μόνο μέσω VPN, αλλά η χρήση τους σημειώνει σημαντική πτώση από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι ρωσικές απαγορεύσεις και μετά.

Το Telegram ήταν βέβαια ήδη μια δημοφιλής πλατφόρμα στην χώρα την οποία δημιούργησε ο Πάβελ Ντούροφ, ενώ τη χρησιμοποιούσαν σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, κρατικοί φορείς και δημόσια πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει μια από τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών στη χώρα, η Megafon, το μερίδιο του Telegram ανέβηκε στο 63% μέσα στο πρώτο μισό του Μαρτίου, ενώ στο δεύτερο μισό του προηγούμενου μήνα ήταν στο 48%. Αντίστοιχα μέσα στο ίδιο διάστημα το WhatsApp έπεσε στο 32% από το 48%, ενώ και ο μέσος χρήστης του Telegram καταναλώνει 101 ΜΒ δεδομένων κάθε ημέρα, σε σχέση με τα 26 ΜΒ που καταναλώνει ο χρήστης του WhatsApp.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img