Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Το Βόρειο Αιγαίο και η… υπόλοιπη Ελλάδα

Θριαμβολογία από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και τον Νότη Μηταράκη, που αναφέρεται στα ποσοστά αιτούντων άσυλο ανά περιφέρεια της χώρας. Στη δημοσίευση αυτή σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας, εκτός βέβαια από τα σημεία πρώτης υποδοχής, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δηλαδή!

«Διατηρώντας τη συνέπεια στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-2021 επετεύχθη η δέσμευση για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, πετυχαίνοντας τη διατήρηση του ποσοστού των αιτούντων άσυλο κάτω του 1% ανά περιφέρεια, εξαιρώντας τα σημεία Πρώτης Υποδοχής του Βορείου Αιγαίου», αναφέρει κατά λέξη η ανακοίνωση του Υπουργείου, από την οποία προκύπτει πως για την Κυβέρνηση υπάρχουν από τη μία τα νησιά μας, τα οποία βάσει της στρατηγικής θα λειτουργούν ως σημείο πρώτης υποδοχής, και από την άλλη όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες, στις οποίες θα εφαρμόζεται η προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας για τη διατήρηση του 1% σε σχέση με τον πληθυσμό ως όριο αιτούντων άσυλο που θα βρίσκονται εκεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, έως τον Ιούνιο στο Βόρειο Αιγαίο βρίσκονταν λίγο περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο (ποσοστό 3,55% σε σχέση με τον πληθυσμό), ενώ στη 2η θέση βρισκόταν η Περιφέρεια Ηπείρου με 3.045 αιτούντες άσυλο (0,9% σε σχέση με τον πληθυσμό). Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι οι μόνες, που δεν φιλοξενούν ούτε έναν αιτούντα άσυλο…