Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

“Τρέχουν” για το Κ.Υ. Μανταμάδου!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και δεσμεύεται ο προϋπολογισμός, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί το έργο από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Στα χέρια του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ο φάκελος για την δημιουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής που έχει πάρει πλέον τον δρόμο για να υλοποιηθεί. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ολοκλήρωσε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παραχώρηση του παλιού σχολείου στο Υπουργείο και παράλληλα παραδόθηκαν οι μελέτες και οι άδειες που απαιτούνταν για να πάρει σάρκα και οστά το σημαντικό αυτό έργο για την ευρύτερη περιοχή. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Βουλευτής του Νομού μας, Χαράλαμπος Αθανασίου, η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί είτε από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας, είτε από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα δημοπρατηθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως είχε ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι από το Υπουργείο, είχε ολοκληρωθεί η προμελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία της 2ης ΥΠΕ, είχε ληφθεί η έγκριση σκοπιμότητας για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και παράλληλα προχωρούσε η οριστική μελέτη και η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο για την υλοποίηση του έργου. Το Υπουργείο Υγείας είχε συμφωνήσει με το Δήμο ότι η διαμόρφωση του υφιστάμενου κτιρίου, καθώς και η ανέγερση μιας προσθήκης θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα με μία εργολαβία, ύψους 1.793.000 ευρώ. Το μόνο πλέον που απομένει είναι η εξασφάλιση αυτού του ποσού για να διεξαχθεί η δημοπράτηση του έργου το συντομότερο δυνατό.

Η προσθήκη στον αύλειο χώρο

10 χρόνια απραξίας

Θυμίζουμε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την δημιουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου έχει υπογραφεί από το 2009, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, του Δήμου και της πρώην Κοινωφελούς Εταιρείας Μανταμάδου για να ξεκινήσει το έργο, με προϋπολογισμό λειτουργικών εξόδων 600.000 ευρώ για 2 χρόνια. Όλα όμως σταμάτησαν εκεί, αφού δεν δόθηκε χρηματοδότηση για την επισκευή του κτιρίου και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ενώ στις αρχές του 2011 εκδηλώθηκε και η καταστροφική φωτιά που έκαψε το κτίριο και διέκοψε κάθε διαδικασία.

Η Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού προχώρησε στην επισκευή της στέγης, ενώ παράλληλα επεδίωκε σε κάθε ευκαιρία να θέτει την ανάγκη υλοποίησης του έργου.  Τελικά, μετά από 8 χρόνια αδράνειας, ήρθε το 2018 η θετική εξέλιξη εξασφάλισης του ποσού των 40.000 ευρώ για την επικαιροποίηση της μελέτης και οι προφορικές δεσμεύσεις έγιναν επιτέλους πράξη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

 

Το προσωπικό

Ως περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας έχουν οριστεί 20 χωριά της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού, από την Άργενο και τον Λεπέτυμνο μέχρι την Συκαμιά και την Αγία Παρασκευή, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την έγκριση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει με 42 υπαλλήλους. Οι εννιά από αυτούς θα είναι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η στελέχωσή του με τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής, έναν παιδίατρο, έναν παθολόγο, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινοδιαγνώστη, έναν οδοντίατρο, καθώς επίσης και μία θέση ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τέσσερις θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής, μία θέση ΤΕ Μαιευτικής, μία θέση ΤΕ επισκέπτη υγείας, μία θέση ΤΕ φυσικοθεραπείας,  δύο θέσεις ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, δύο θέσεις ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, μία θέση ΤΕ Πληροφορικής, μία θέση ΤΕ επόπτη δημόσιας υγείας, μία θέση ΔΕ διοικητικού γραμματέα, τέσσερις θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών, μία θέση ΔΕ τεχνικού, έξι θέσεις ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων, τρεις θέσεις ΥΕ επιμελητών και τέσσερις θέσεις ΥΕ προσωπικού καθαριότητας.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής της ΝΔ στο Νομό μας, «κι αυτό το έργο τέθηκε σε προτεραιότητα και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε όλες τις μελέτες και τον φάκελο για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου είναι μια σημαντική δομή που έχουν ανάγκη τα χωριά μας και θα υλοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών».

Την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, που παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες τα τελευταία χρόνια: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στον Μανταμάδο. Είναι γνωστή η ιστορία του, όπως και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για να φθάσουμε ένα βήμα πριν από τον διαγωνισμό. Εύχομαι και ελπίζω να μην συναντήσουμε άλλα προβλήματα από δω και πέρα και να ξεκινήσει η επισκευή του κτιρίου το συντομότερο δυνατό. Ευχαριστούμε πολύ, ως Κοινότητα, τον Βουλευτή μας, τον κ. Αθανασίου, που συνέβαλλε τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img