Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Τρία έργα στο Ταμείο Αλληλεγγύης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • “Πράσινο φως” στο Δήμο Μυτιλήνης και για την ανακατασκευή του πλακόστρωτου στον Άγιο Δημήτριο της Μόριας, καθώς και για την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει τα Πάμφιλα με την Παναγιούδα

Θετικές είναι οι πρώτες απαντήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την ένταξη νέων έργων που υπέβαλλε ο Δήμος Μυτιλήνης, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει λάβει χρηματοδότηση του ίδιου ύψους για την αναβάθμιση έξι παιδικών χαρών και την κατασκευή τριών γηπέδων. 

Όπως είναι γνωστό, σκοπός του Ταμείου Αλληλεγγύης είναι η χρηματοδότηση έργων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και η χρηματοδότηση έργων υποδομών που είναι απαραίτητα για την πλήρη και ορθή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων ή για να τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών και των δημοτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος έχει πάρει το πράσινο φως για την επισκευή του Γηπέδου 8×8 “Παναγιώτη Σαλταμάρα”, απέναντι από τα δικαστήρια, την ανακατασκευή του πλακόστρωτου στον Άγιο Δημήτριο της Μόριας και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει τα Πάμφιλα με την Παναγιούδα. Μετά από τις γιορτές αναμένεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης και για την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Παναγιούδα, την διαμόρφωση πάρκου αναψυχής στη Σκάλα Μιστεγνών και την επισκευή και διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης στον Αφάλωνα.

 

Πάρκο αναψυχής

Τα παραπάνω προτεινόμενα έργα βρίσκονται εντός της ευρύτερης περιοχής όπου φιλοξενείται ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών και προσφύγων της Λέσβου, καθώς επίσης και στην περιοχή της Μυτιλήνης που διαμένουν μετανάστες σε μισθωμένα καταλύματα. Το μεγαλύτερο έργο είναι η διαμόρφωση πάρκου αναψυχής στην Σκάλα Μιστεγνών (στο χώρο του παλιού γηπέδου), όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί χώρος αθλοπαιδιών, πάρκο, γήπεδα μπάσκετ – βόλεϊ, συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής: «Είναι θετικό το γεγονός ότι ήδη έχουν εγκριθεί οι τρεις από τις έξι προτάσεις που υποβάλλαμε και περιμένουμε με τη νέα χρονιά να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα έργα. Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι μια χρυσή ευκαιρία για να κάνουμε σημαντικά έργα στο Δήμο μας και φροντίζουμε να θέτουμε προτεραιότητες για κάθε περιοχή».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για την επισκευή των υφιστάμενων γηπέδων στις περιοχές Μόριας, Συνοικισμού Μυτιλήνης, Αφάλωνα και Παναγιούδας, καθώς και για την ανακατασκευή παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές Μόριας, Μυτιλήνης (Επάνω Σκάλα και Χρυσομαλλούσας) Παμφίλων, Αφάλωνα και Πύργων Θερμής.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα αφορούν στο γήπεδο μπάσκετ του Δημοτικού Σχολείου της Μόριας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ, στην επισκευή των κερκίδων στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Μόριας, προϋπολογισμού 328.000 ευρώ, στην ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ στο Συνοικισμό με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ, στο γήπεδο ποδοσφαίρου Αφάλωνα, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και στην κατασκευή στεγάστρου στο γήπεδο μπάσκετ της Παναγιούδας, προϋπολογισμού 632.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των αθλητικών έργων φθάνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις παιδικές χαρές, οι προτάσεις του Δήμου περιελάμβαναν την ανακατασκευή της παιδικής χαράς στη Μόρια με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ, στην ανακατασκευή της παιδικής χαράς στην Επάνω Σκάλα, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, στην ανακατασκευή της παιδικής χαράς Χρυσομαλλούσας, προϋπολογισμού 115.000 ευρώ, στην ανακατασκευή του πάρκου Παμφίλων, με προϋπολογισμό 78.000 ευρώ, στην ανακατασκευή της παιδικής χαράς στον Αφάλωνα, με προϋπολογισμό 118.000 ευρώ και στην ανακατασκευή της παιδικής χαράς στους Πύργους Θερμής, προϋπολογισμού 71.000 ευρώ.  Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 600.000 ευρώ.

 

Το Ταμείο Αλληλεγγύης

Το Ταμείο Αλληλεγγύης χρηματοδοτείται ετησίως με το ποσό των 25.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και στο τέλος κάθε οικονομικού έτους μεταφέρονται σε αυτό οι τυχόν αδιάθετες πιστώσεις του ειδικού φορέα της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου και των αντίστοιχων Αναλυτικών Λογαριασμών Εξόδων του ετήσιου προϋπολογισμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις και οι όροι χρηματοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το σύστημα διοίκησης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση, η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης των έργων, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά εκταμίευσης των πόρων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα για την εφαρμογή του.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img