Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Τριπλάσιες οι αφίξεις του Απριλίου από το 2019


Από Τούρκους τουρίστες πάμε καλά τη φετινή χρονιά και αυτό αποτυπώνεται μήνα με το μήνα, καθώς ακόμα και τους δύσκολους μήνες του χειμώνα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και αναφερόμαστε στην περίοδο μέχρι το 2019, καθώς το Μάρτιο του 2020 η γραμμή έκλεισε λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό και παρέμενε κλειστή και το 2021, ενώ πέρυσι πρώτη χρονιά που άνοιξε παρά τον ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών από απέναντι, η Λέσβος δεν βρήκε τους παλιούς της ρυθμούς.

Φέτος αρχίζουμε να καλύπτουμε αισθητά τη διαφορά της περσινής χρονιάς και μάλιστα να υπερκαλύπτουμε σε αφίξεις το 2019, κάτι που δείχνει ότι το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας θα αναδειχθεί ως το καλύτερο όλων των εποχών από πλευράς αφίξεων Τούρκων τουριστών προς τη Λέσβο. Και αυτό ενώ δεν έχει ισχύσει φέτος το πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας στους Τούρκους τουρίστες επί τόπου στο Τελωνείο Μυτιλήνης, κάτι που αναμένεται να μας στερήσει έναν αριθμό επισκεπτών, που είναι και αυτός σημαντικός, καθώς η έκδοση βίζας μικρής διάρκειας επί τόπου στη Μυτιλήνη διευκολύνει πολλούς, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έμπαιναν στον κόπο να εκδώσουν βίζα στις προξενικές αρχές της χώρας μας στην Τουρκία. 

Ωστόσο παρά το πρόβλημα με τη βίζα οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι σε πολύ καλά επίπεδα και μάλιστα ο Απρίλιος του 2023 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019 έχει κλείσει με τριπλάσιες αφίξεις, καθώς το 2019 όλο το μήνα είχαμε 886 Τούρκους, ενώ για φέτος έχουμε 2.542 επισκέπτες από τη γείτονα χώρα μέχρι χθες. Και έχουμε μπροστά μας άλλο ένα Σαββατοκύριακο που λόγω και του πανηγυριού του Ταξιάρχη και του τριημέρου της Πρωτομαγιάς, καθώς τη Δευτέρα είναι απεργία (αργία), αναμένεται να βρεθούν αρκετοί Τούρκοι στον τόπο μας και να κλείσουν αυτόν τον αριθμό ακόμα πιο ψηλά.

Οι αφίξεις

 Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων, ο φετινός Απρίλιος είναι μέχρι τώρα ο καλύτερος όλων των εποχών και μάλιστα με διαφορά, μια και η αύξηση κυμαίνεται από το 60% και υπερβαίνει και το 100% για κάποιες χρονιές και δεν αναφερόμαστε στα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε το τουριστικό ρεύμα από απέναντι, δηλαδή ΔΕΝ συγκρίνουμε τους μικρούς αριθμούς των ετών 2011, 2012 και 2013 που βλέπετε στον πίνακά μας, αλλά ξεκινάμε τη σύγκριση από το 2014 και μετά. Η μόνη χρονιά κατά την οποία οι αφίξεις – αν και υπολείπονται – πλησιάζουν στα σημερινά δεδομένα είναι το 2017 με 2.149  επισκέπτες. Ωστόσο αυτή η διαφορά θα μεγαλώσει όταν προστεθούν οι αφίξεις του προσεχούς σαββατοκύριακου στα συνολικά στοιχεία του Απριλίου του 2023.

Αν υπολογίσουμε πως  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η διαφορά των Τούρκων επισκεπτών που έρχονται από πέρυσι στη Λέσβο είναι ότι τώρα πλέον έχουμε επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων, αυτό αν μη τι άλλο δίνει μεγαλύτερη αξία στον τουρισμό από απέναντι, καθώς εκτιμάται ότι κάθε τουρίστας που έρχεται από την Τουρκία στη Λέσβο ξοδεύει πολλά περισσότερα σε σχέση με τους Τούρκους τουρίστες του παρελθόντος. Κι αυτό φαίνεται καθώς οι περισσότεροι από τους επισκέπτες αναζητούν τοπικά προϊόντα και αγοράζουν και ευρωπαϊκά προϊόντα που βρίσκουν στον τόπο μας, ίσως μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι στη χώρα τους.

Οι Τούρκοι που έρχονται στη Λέσβο είναι στην πλειονότητά τους καλοντυμένοι και με ακριβά ρούχα, νοικιάζουν αυτοκίνητα ή μισθώνουν ταξί για τις μετακινήσεις τους και γενικά αφήνουν χρήματα στην αγορά, πράγμα που αποτυπώνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς στα ρεπορτάζ μας οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες και του τουρισμού και του εμπορικού κλάδου.

Ο Νίκος Αθανάσης

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου, Νίκος Αθανάσης, σημείωσε ότι «το Επιμελητήριο και η Ένωση Πρακτόρων είμαστε οι μόνοι φορείς που εδώ και χρόνια επενδύουμε σταθερά στον τουρισμό από την Τουρκία και θα θυμάστε ότι έχουμε καλέσει Τούρκους πράκτορες και έχουμε κάνει κινήσεις και για το άνοιγμα της γραμμής στη Σμύρνη και αεροπορικά με την Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε αν ανατρέξουμε και σε παλαιότερα δύσκολα χρόνια για την ελληνοτουρκική φιλία θα θυμάστε τον αείμνηστο Θράσο Καλογρίδη, την προσπάθεια που κατέβαλε για τη φιλία των λαών μας που έχουμε κοινά προβλήματα και κοινές ανησυχίες. Είναι πλέον καιρός η Λέσβος να πάρει αυτό που της αναλογεί από τον τουρισμό από την Τουρκία και με χαρά βλέπουμε τον τουρισμό υψηλών εισοδημάτων που κάνει πρεμιέρα στη Λέσβο, όχι από την Ευρώπη και την Αμερική που περιμέναμε, αλλά εδώ από τη γειτονιά μας, που έχουμε τον τουρισμό ως δεδομένο και αυτό είναι λάθος. Δεν πρέπει να σταματάμε να επενδύουμε στον τουρισμό από την Τουρκία και αυτό είναι και η απάντηση στις όποιες επιδιώξεις διαχρονικά των τουρκικών ηγεσιών. Βλέπετε άλλωστε και με την περίπτωση του προέδρου Ερντογάν τι έδειχναν οι μετρήσεις για την άποψη των Τούρκων για την Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν όταν είχαμε κάθε μέρα και μία πρόκληση από την τουρκική ηγεσία. Όταν οι λαοί συνεργάζονται στον τουρισμό, στον πολιτισμό και γενικότερα υπάρχει αλληλεπίδραση, αυτό φέρνει τα πάνω-κάτω και είδατε και με το μεγάλο σεισμό πως ενώ η τουρκική ηγεσία μας «πυροβολούσε» έφτασε σε σημείο να έρθει να μας ευχηθεί και για την Επανάσταση του ‘21!», είπε καταλήγοντας ο κ. Αθανάσης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img