Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Τσάρτερ και από την Πολωνία!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Τελειωμένη υπόθεση φάνταζε η περίπτωση της σχεδιαζόμενης πραγματοποίησης δρομολογίων τσάρτερ της εταιρείας Rainbow, που θα συνέδεε τη Λέσβο με την Πολωνία, καθώς η εταιρεία αποφάσισε πριν λίγες μέρες να ακυρώσει δρομολόγιο λόγω δυσκολιών στην πληρότητα, ανατρέποντας τον σχεδιασμό του φετινού καλοκαιριού. Με παρέμβαση του Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου και του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, όμως, είχαμε την ανατροπή της τελευταίας στιγμής: H Περιφέρεια έβαλε το «χέρι στην τσέπη», ώστε να μειωθεί ο οικονομικός κίνδυνος για την εταιρεία και το δρομολόγιο να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Κουταλιανός του γραφείου Alonia Tours, που πρακτορεύει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, οι δυσκολίες που φαίνεται πως αντιμετωπίζει η αεροπορική εταιρεία Rainbow, είχαν σαν αποτέλεσμα αρχικά να μειώσει το διάστημα εκτέλεσής του. Ειδικότερα, στις 4 Μαΐου, ενημέρωσε τους τοπικούς συνεργάτες της ότι αντί για τις 8 Ιουνίου θα ξεκινούσε τα δρομολόγια τρεις εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στις 29 Ιουνίου. Πριν λίγες μέρες, όμως, έπειτα από την αξιολόγηση που έκανε στην κατάσταση ενημέρωσε πως είναι ασύμφορο να εκτελέσει το δρομολόγιο και γι’ αυτόν τον λόγο το ακυρώνει.

Η είδηση αυτή έφερε αναστάτωση στην τοπική τουριστική αγορά και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανάξου και της Πέτρας, όπου θα παραθέριζαν ως επί το πλείστον οι 2.500 με 3.000 περίπου τουρίστες που αναμένονται στη Λέσβο με τη συγκεκριμένη πτήση. Οι επιχειρηματίες της περιοχής, μάλιστα, εδώ και εβδομάδες προετοιμάζονταν για την άφιξή τους, κάνοντας παραγγελίες και οργανώνοντας τις επιχειρήσεις τους, οπότε η είδηση της ακύρωσης του δρομολογίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για τη διαφαινόμενη οικονομική ζημιά, σε μια περιοχή που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και λόγω της γενικότερης κρίσης αλλά και επιπλέον, λόγω του «χτυπήματος» της κακοκαιρίας με τις πολλές ζημιές την προηγούμενη χρονιά.

«Η Άναξος θα υπέφερε! Ευτυχώς, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Μουτζούρης συνέβαλαν, ώστε ένα δρομολόγιο που είχε χαθεί ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο κ. Κουταλιανός, με τον τουριστικό πράκτορα να αναφέρεται στην κίνηση της Περιφέρειας να επιδοτήσει πρακτικά με ένα ποσό την εκτέλεση του δρομολογίου, όπως συνηθίζεται σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε ο κίνδυνος ζημιάς της εταιρείας να περιοριστεί και εν τέλει να μην χαθεί το τσάρτερ. Αντίστοιχα, όπως επεσήμανε ο κ. Κουταλιανός και το δικό του γραφείο δεν θα λάβει αμοιβή για τη συνεργασία του φέτος με την εταιρεία. Έτσι, έστω με μικρή καθυστέρηση τα δρομολόγια της Rainbow που θα συνδέουν τη Λέσβο με την Πολωνία θα ξεκινήσουν στις 29 Ιουνίου, με μια πτήση τσάρτερ 189 θέσεων την εβδομάδα, έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

«Άλλη νοοτροπία»

Με δελτίο Τύπου η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων ευχαρίστησε τους κυρίους Αθανασίου και Μουτζούρη για την ανταπόκρισή τους να βρεθεί άμεσα λύση στο πώς να στηριχθεί η πτήση τσάρτερ από την Πολωνία και να μην ακυρωθεί για ακόμη μία χρονιά, σχολιάζει όμως και τη χρονική συγκυρία όλων αυτών των εξελίξεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους τους τοπικούς φορείς ότι εδώ και αρκετά χρόνια ζητάμε να γίνονται τέτοιες στοχευμένες ενέργειες ώστε να στηριχθούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας και δυσκολεύονται να πιάσουν τα ποσοστά κρατήσεων, ώστε να μην κλείνουν με ζημιές την σεζόν και να αναγκάζονται να βγάζουν την Λέσβο από το πρόγραμμά τους. Δεν βοηθάμε μόνο να παραμένουν οι πτήσεις προς το νησί μας,  βοηθάμε και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις εταιρείες αυτές, όπως τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, εστιατόρια κλπ.».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ της Λέσβου», ο Πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, δεν έκρυψε την ενόχλησή του, όμως, για το γεγονός ότι εν μέσω σεζόν γίνονται τέτοιες συζητήσεις. «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο στο μέσον της σεζόν να συζητάμε τέτοια πράγματα. Όλα αυτά έπρεπε να είναι προγραμματισμένα πολύ νωρίτερα, από πέρυσι. Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε έτσι πρόχειρα, να τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα, εκβιαστικά και τελευταία στιγμή για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, έτσι δεν πρόκειται να πάμε μπροστά…», ανέφερε επισημαίνοντας τη σαφέστατη έλλειψη οργάνωσης και απαραίτητης μέριμνας, η οποία οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις, όπου οι φορείς «τρέχουν» να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα για να δημιουργηθούν επιπλέον ζητήματα σε μια ήδη προβληματική τουριστική αγορά στη Λέσβο.

Οι πτήσεις τσάρτερ

Με τα παραπάνω δεδομένα, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης φαίνεται πως φέτος το καλοκαίρι θα προσγειώνονται έως και 16 πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα. Ειδικότερα, η Λέσβος θα υποδέχεται 4 πτήσεις από την Αγγλία, 6 πτήσεις από την Ολλανδία και συγκεκριμένα το Άμστερνταμ, 2 πτήσεις από το Βέλγιο, 3 από την Σκανδιναβία και την 1… επίμαχη πτήση από την Πολωνία. 

Θυμίζουμε, όμως, πως ανοιχτό μένει και το ενδεχόμενο της πτήσης τσάρτερ από την Κωνσταντινούπολη από την Pegasus. Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ σε προηγούμενο φύλλο, από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα αλλά και από φορείς της Λέσβου επιβεβαιώνεται πως η εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου εξετάζεται και μένει να δούμε αν τελικά όντως θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ευοδωθούν τα σχέδια αυτά, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από το τέλος Ιουλίου, ενώ πέρα από τη Λέσβο η εταιρεία πιθανόν να συνδέσει την Κωνσταντινούπολη και με τη Ρόδο.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις