Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

“Τσοβόλα δώστα όλα” από Μουτζούρη!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ο Περιφερειάρχης ανέλαβε τη δέσμευση να χρηματοδοτήσει με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ τον ψεκασμό όλων των βιολογικών κτημάτων με ειδικά σκευάσματα
  • Προσέγγιση Μουτζούρη – Κατζανού μετά από χρόνια, χθες, στην Περιφέρεια-Φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι, σκιαγραφώντας τα ντουέτα μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης για το 2023

Όχι μόνο ξεπερνά κάθε προσδοκία, αλλά προκύπτουν και εύλογα ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί η δέσμευση που έδωσε χθες ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης στο Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων Λέσβου και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο Γιώργο Κατζανό και στον Γραμματέα Χρήστο Κουτλή ότι θα ρίξει από πόρους της Περιφέρειας 910.000 ευρώ στη δακοκτονία πέραν των χρημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε με αυτό το ποσό να γίνει για πρώτη φορά με ευθύνη της Περιφέρειας ράντισμα και στα βιολογικά κτήματα.

Η δέσμευση του Περιφερειάρχη ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς έρχεται να αναλάβει μία ευθύνη που δεν του αναλογεί, δεδομένου πως οι διατάξεις για τη δακοκτονία είναι αρκετά χαλαρές, δεν υποχρεώνουν τον ψεκασμό των δέντρων που είναι βιολογικά αφήνοντας την ευχέρεια στους ιδιοκτήτες για την τοποθέτηση συνήθως παγίδων. Ωστόσο ο Περιφερειάρχης για πρώτη φορά έρχεται να αναλάβει την ευθύνη και μάλιστα με ρητή δέσμευση μπροστά στο Προεδρείο του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων ότι θα πληρώσει σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από πόρους της Περιφέρειας για να ψεκάσουν και τα βιολογικά ελαιόδεντρα.

Δίνει «ρέστα»

Είναι προφανές ότι ο κ. Μουτζούρης «δίνει τα ρέστα του» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συσπειρώσει γύρω του κάθε δύναμη στον τόπο, ώστε να διεκδικήσει για δεύτερη φορά τον περιφερειακό θώκο το 2023 ισχυρός και με τη λαϊκή αποδοχή μπροστά σε κάθε άλλον αντίπαλό του. Και αυτό από τη στιγμή που δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να παίρνει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει ξεκινήσει παρασκηνιακά λυσσαλέο πόλεμο αναζητώντας υποψήφιο, ώστε να του «τραβήξουν» κάθε δεξιό στέλεχος από το συνδυασμό του.

Αυτή η τακτική φαίνεται και από το δελτίο Τύπου που δόθηκε χθες νωρίς το βράδυ από την Περιφέρεια, όπου εκτός από την δήλωση του Περιφερειάρχη για τη συνάντηση, δήλωση κάνει (και αυτή αποτυπώνεται στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας) και ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Γιώργος Κατζανός, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του κ. Μουτζούρη, υπογραμμίζοντας ότι ο τόπος έχει έναν Περιφερειάρχη που νοιάζεται για τα προβλήματά του. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κατζανός μέχρι πέρυσι για το θέμα της δακοκτονίας ανέβαζε τους τόνους μέσα από τις δηλώσεις του στα ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή για την μη αποδοχή των ζητημάτων που θέτουν οι ελαιοτριβείς. 

Μεταξύ αυτών των θεμάτων και η χρήση χρωστικής στους ψεκαστήρες για να φαίνεται και να γίνεται καλύτερος έλεγχος στο ποια δέντρα ψεκάζονται και ποια συνεργεία ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Και αυτό ΔΕΝ το δέχτηκε ούτε χθες η Περιφέρεια (και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο), ωστόσο δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στο εγκώμιο που έπλεξε ο κ. Κατζανός για το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, δηλώνοντας επίσημα τα εξής:

«Για πρώτη φορά έχουμε έναν Περιφερειάρχη που μας δέχεται και ακούει τα προβλήματά μας αλλά και τις προτάσεις μας για να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη η διαδικασία των ψεκασμών εν όψει της δακοκτονίας. Πέραν όλων των άλλων συζητήσαμε και για την ένταξη των βιολογικών ελαιοκτημάτων στην δακοκτονία, με τον Περιφερειάρχη να είναι θετικός και να διερευνά άμεσα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τον ευχαριστούμε για την στήριξη και φεύγουμε ικανοποιημένοι έχοντας την βεβαιότητα πως  θα υλοποιηθούν τα όσα συζητήσαμε», είπε ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων.

Η δήλωση Κατζανού διανεμήθηκε από την Περιφέρεια, ενώ στη φωτογραφία που τη συνοδεύει φαίνεται ο ίδιος να αγκαλιάζει τον Περιφερειάρχη! Σε κάθε περίπτωση για την προσέγγιση Κατζανού – Μουτζούρη υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και εν προκειμένω ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος αν και αξιωματούχος της Περιφέρειας κινείται αθόρυβα στην κατεύθυνση συγκρότησης ψηφοδελτίου για το Δήμο Μυτιλήνης με τον κ. Κατζανό να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα του σε λίγο υποψήφιου Δημάρχου. Δεδομένου δε, ότι η πλευρά του νυν Δημάρχου και εκ νέου, όπως αναμένεται, υποψηφίου κ. Κύτελη αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με την επίσημη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, οι χθεσινές αγκαλιές στο Περιφερειακό Μέγαρο ουσιαστικά σκιαγραφούν τα… αυτοδιοικητικά ντουέτα μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού για το 2023!

Ο Γιώργος Κατζανός

Τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν χθες με τον κ. Κατζανό  τον οποίο ρωτήσαμε για την αλλαγή της στάσης του έναντι του κ. Μουτζούρη και ευθέως ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων μας απάντησε ότι «αν ήσασταν εσείς πρόεδρος των ελαιοτριβέων και αποσπούσατε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη να ρίξει 910.000 ευρώ επιπλέον στη δακοκτονία, τι θα λέγατε; Δεν αξίζει να το αναγνωρίσουμε; Αυτό κάνουμε ως ελαιοτριβείς, έχουμε την αγωνία για τη μέγιστη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου και εφόσον βλέπουμε έναν Περιφερειάρχη να βάζει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε δημόσια».

Ο Κώστας Μουτζούρης

Η επίσημη δήλωση που έδωσε ο κ. Μουτζούρης στη δημοσιότητα αναφέρει τα ακόλουθα: «Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους των ελαιοτριβείων, εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, ακούσαμε τα προβλήματα και τις προτάσεις που μας κατέθεσαν για τους ψεκασμούς από το πρόγραμμα της δακοκτονίας που υλοποιεί η Περιφέρεια κάθε χρόνο και είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία για να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγούς και το εισόδημά τους».

Πού θα πάνε τα 910.000 ευρώ;

Είναι προφανές ότι σε επίσημο επίπεδο το ποσό των 910.000 ευρώ της δέσμευσης του Περιφερειάρχη για επιπλέον χρηματοδότηση στη δακοκτονία δεν αναφέρεται πουθενά και αυτό, καθώς θα πρέπει να αποτελέσει εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση. Η διαμόρφωση του αιτήματος, το οποίο παρά τη δέσμευση του Περιφερειάρχη στους ελαιοτριβείς θα πρέπει να το φέρει ως πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σημαίνει πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ανεξαρτήτως δεσμεύσεων και ευχαριστιών ένθεν κακείθεν.

Όμως η δέσμευση του Περιφερειάρχη στο αίτημα των ελαιοτριβέων δεν έγινε ξαφνικά στη χθεσινή συνάντηση, αλλά έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Βασίζεται σε μελέτη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας όταν τα προηγούμενα χρόνια ο προϊστάμενος υπηρεσίας, Γιώργος Λαγουτάρης, με τον τότε Γενικό Διευθυντή Στρατή Ψαριανό αναζητούσαν τα αίτια των αστοχιών στη δακοκτονία. Από τη μελέτη που έκανε η Υπηρεσία προκύπτει ότι η έξαρση του δάκου σε ένα σημαντικό ποσοστό οφείλεται στους βιολογικούς ελαιώνες της Λέσβου, όπου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς η καταπολέμηση του δάκου, με συνέπεια να μετατρέπονται σε καταφύγια και εκτροφεία για το επιβλαβές έντομο. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βιοκαλλιεργητές δεν υποχρεούνται από κανένα πλαίσιο να ψεκάζουν τα χωράφια τους για το δάκο, αν όμως το κάνουν αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούν βιολογικά σκευάσματα ή να αναρτούν στα δέντρα δακοπαγίδες. Ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επωμίζονται το κόστος για πλήρη καταπολέμηση, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στα ακαλλιέργητα χωράφια. 

Θα πρέπει να υπολογιστεί ότι από τα συνολικά 7,6 εκατομμύρια ελαιόδεντρα πού δηλώνονται ως καλλιεργήσιμα από ελαιοπαραγωγούς στη Λέσβο τα 2 εκατομμύρια σε έκταση 116.000 στρεμμάτων είναι βιολογικά. Πρόκειται δηλαδή για έναν σημαντικό αριθμό βιολογικών ελαιοδέντρων για τα οποία η Περιφέρεια προκειμένου να τα ψεκάσει θα πρέπει να δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό για την αγορά βιολογικών φυτοφαρμάκων, καθώς η χρήση συμβατικών σκευασμάτων θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στους βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν θα μπορούν να πάρουν πιστοποίηση για το προϊόν τους. Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ένα μέρος από τα 910.000 ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθεί και στον εργολάβο για το πρόσθετο έργο που θα αναλάβει με τους ψεκασμούς.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις