Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Τσουρεκάκια με κανέλα και ξηρούς καρπούς από την Έφη Γιαλούση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Καλή Ανάσταση

Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε, γιατί οι γιορτές είναι χαρά!
Θα κάνουμε νηστεία τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα ψάλλουμε ύμνους τη Μεγάλη Παρασκευή, θα Αναστήσουμε το Μεγάλο Σάββατο και φυσικά θα τσουγκρίσουμε αυγά και θα φάμε κατσικάκια ή αρνάκια στη σούβλα, γεμιστά ή στο φούρνο!

Whatever it takes…

Όσο κι αν μας έχει ταλαιπωρήσει αυτή η φριχτή πανδημία, εμείς θα τα καταφέρουμε.
Θλίψη για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους – και δεν είναι λίγοι!
Με το εμβόλιο και την ελπίδα, θα ξεπεραστεί κι αυτή η κρίση, όπως όλες οι κρίσεις.
Ό,τι κι αν ισχύει με τις μετακινήσεις, εμείς δεν πάμε πουθενά.
Τι κι αν θα αναστήσουμε στις 9 το βράδυ;
Στην καρδιά μας και στο μυαλό μας θα είναι η επόμενη μέρα που θα είμαστε covid free και θα τα κάνουμε όλα όπως τα ξέρουμε κι όπως τα θέλουμε.

Ανάσταση

Το Πάσχα πλησιάζει. Ας ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες για ένα φανταστικό και νόστιμο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι και μόνο για τους απόλυτα δικούς μας και κοντινούς μας. Με προσοχή και έγνοια. Όλα θα είναι διαφορετικά στο φετινό Πάσχα, όπως έτσι κάπως ήταν και στο περσινό. Με ασφάλεια και προσοχή όμως μπορούμε να χαρούμε. Γιατί θέλουμε και πρέπει να χαλαρώνουμε λιγάκι. Δεν μπορεί να μας παίρνει η μπάλα και να κατρακυλάμε στη δυσκολία και στην συγκυρία της πανδημίας.
Πήραμε σοκολατένια κουνέλια, αυγά και καραμέλες, όμορφα δώρα Πασχαλιάς μαζί με λαμπάδες και γλυκά. Θα ζυμώσουμε τσουρέκια, θα πλάσουμε κουλουράκια με αμμωνία, θα βάψουμε αυγά. Είναι πολύ σπουδαίο να μπούμε στη διαδικασία για να ετοιμαστούμε για την Πασχαλιά. Ας φτιάξουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα με εποχικά λουλουδάκια, με φράουλες και άλλα φρούτα εποχής, με γιορτινά τραπεζομάντιλα κι ας καλωσορίσουμε την άνοιξη και την Ανάσταση.
Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!


Τσουρεκάκια με κανέλα και ξηρούς καρπούς

Υλικά

Για τη ζύμη


80ml γάλα χλιαρό
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 αβγά
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
λίγο αλάτι
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα

Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. σούπας μέλι
100 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού κανέλα
2 κ.σ. φουντούκια τριμμένα
100 γρ. σταφίδες
2 κρόκους για το τελείωμα

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε ένα μπολ το γάλα, το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, τα αβγά, τη βανίλια και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να έχετε ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζετε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνετε 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και ανοίγετε με τον πλάστη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά και σε ένα δεύτερο το βούτυρο με το μέλι. Αλείφετε με το μίγμα βουτύρου, πασπαλίζετε με το μίγμα της ζάχαρης και σκορπάτε τις σταφίδες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε δύο ρολά και κόβετε σε κομμάτια το καθένα.
Απλώνετε τα ρολά σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζετε και αφήνετε να ανέβουν για άλλη μισή ώρα. Χτυπάτε τους κρόκους με ελάχιστο νερό και αλείφετε τα ρολάκια. Ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img