Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Τυπικά το άνοιγμα του ΟΣΔΕ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Από αύριο Τετάρτη θα μπορούν στα κατά τόπους Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και του τόπου μας να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τις πληρωμές των επιδοτήσεών τους για το τρέχον έτος. Έχουμε φτάσει στα τέλη Μαΐου για να ξεκινήσει το ΟΣΔΕ, που υπό άλλες συνθήκες θα είχε ανοίξει από τα μέσα Μαρτίου, υπάρχει δηλαδή μία καθυστέρηση άνω των δύο μηνών και όπως φαίνεται το θέμα δεν τελειώνει εδώ! Αυτό το σημειώνουμε καθώς το άνοιγμα του ΟΣΔΕ από τις 24 Μαΐου είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό, μια και υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά προβλήματα για να αντιμετωπιστούν. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι πως ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε μετά κόπων και βασάνων την έναρξη της διαδικασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ΑΚΟΜΑ, δεν έχουν εκδοθεί οι Εφαρμοστικοί Κανονισμοί και δεν έχει σταλεί η Εγκύκλιος, που αποτελούν την προϋπόθεση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Κατά τα άλλα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν απευθείας πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή στο GOV.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση, www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-agrotikes-anaptuxes-kai-trophimon/organismos-pleromon-kai-elegkhou-koinotikon-eniskhuseon-prosanatolismou-kai-eggueseon-opekepe/eae με τους κωδικούς TAXIS.

Η ψηφιακή εφαρμογή για το 2023 επιτρέπει, όπως έγινε και το 2022, οι αγρότες να μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους την δήλωση ΟΣΔΕ χωρίς κόστος. Για τις περιπτώσεις που, ως είθισται, θα αναζητούν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ και για το 2023 θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων που είχαν πιστοποιηθεί το 2022. 

Το συντονισμό της υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συχνή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αρχίζει στη χώρα μας μετά την ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση, τις ενισχύσεις για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεμένες ενισχύσεις. 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνει ότι κατά τη φετινή πρώτη χρονιά της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ δεν προβλέπεται ρητή προθεσμία καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Όλες οι αιτήσεις των αγροτών που θα υποβληθούν το 2023, θα παρακολουθούνται μέσω monitoring και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή της προκαταβολής. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής.

Η έναρξη της διαδικασίας σε δύο στάδια

Η έναρξη της διαδικασίας εφαρμόζεται σε δύο στάδια: Το πρώτο ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, παραμονές εκλογών μέχρι και αύριο Τετάρτη, που η ψηφιακή εφαρμογή υποτίθεται ότι είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, ή μόνοι τους ή με την υποστήριξη των ΚΥΔ.

Κατά το δεύτερο στάδιο που ξεκινά από αύριο, οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προσυμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές), είτε να καταχωρούν από την αρχή όλα τα απαραίτητα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023.

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για την λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα, τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα.  Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την οποία έχουμε ήδη σημειώσει ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί παρότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, έσπευσε με γραπτή δήλωσή του σε πανηγυρικό κλίμα να ανακοινώσει την έναρξη του ΟΣΔΕ, περισσότερο με επικοινωνιακούς όρους παρά με όρους ουσίας χθες. Κι αυτό ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται ακόμα «στο περίμενε», όπως και οι υπεύθυνοι των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων που έχουν αγανακτήσει τόσους μήνες.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img