Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Βιωματικό πρόγραμμα για τους μαθητές της Άγρας στη Νησιώπη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Άγρας συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με ενημέρωση για το Απολιθωμένο Δάσος και τη σημασία των ευρημάτων του Πάρκου Νησιώπης για τη μελέτη της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής. Οι μαθητές γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά, το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που δημιούργησαν το σημερινό τοπίο της Λέσβου.

Ακολούθησε η περιήγηση στη Νησιώπη με το ειδικό σκάφος με το γυάλινο πυθμένα του Μουσείου “ΝΗΣΙΩΠΗ”, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη παρατήρησαν το βυθό και γνώρισαν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του αλλά και μεταφέρθηκαν νοερά εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό παρελθόν.

Στο χερσαίο τμήμα της Νησιώπης περιηγήθηκαν στους χώρους των ανασκαφών και επισκέφτηκαν εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων, ιστάμενους και κατακείμενους, άριστα διατηρημένους που αποτελούν ένα ανοιχτό βιβλίο της εξέλιξης των φυτών στην περιοχή και πιστοποιούν τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους. Σε κάθε τμήμα του νέου θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης οι μαθητές με μεγάλη επιτυχία ανακάλυψαν μοναδικά τεκμήρια των αλλαγών στο τοπίο, στο κλίμα αλλά και τεκμήρια γεωλογικών φαινομένων, όπως η ηφαιστειότητα και οι σεισμοί που ήταν βασικοί παράγοντες για την γεωλογική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Οι μαθητές παρατήρησαν τα ρήγματα, τα στρώματα των ηφαιστειακών υλικών και περπάτησαν ανάμεσα στους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών στη Νησιώπη, οι οποίοι μαρτυρούν το μοναδικό γεωλογικό ταξίδι της Λέσβου.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img