Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Βιβλιο-προτάσεις με άρωμα… εκλογών!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΜΟΣ, του Ερωτοκρίτου Άθω (εκδ. Επιφάνιου)

…Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι το σύμπτωμα μιας παθογενούς κουλτούρας ενός αρρωστημένου εθνικισμού και των πολιτιστικών προκαταλήψεων του λαού του, μιας Τουρκίας που «δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο», με κύριο στόχο τον αφανισμό της ετερότητας και της άρνησης του εγκλήματος… Ενός κράτους προωθητή του «πολιτισμού των ενστίκτων» και της βίας, ενάντια στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ειρήνη, την Ισοτιμία, του Κράτους Δικαίου… Που βρίσκει γόνιμο έδαφος στην πολύμορφη παθογένεια της προσωπικότητας του Προέδρου του… ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ: Τι Κεμάλ, τι Ερντογάν: Ακόμη ένας νέος «Τούρκος Φύρερ».

 

ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, του Μωυσή Λίτση (εκδ. Τόπος) 

Ένα ρεπορτάζ, μια ιστορική περιήγηση σε μία από τις πολυτιμότερες πηγές που αντικατοπτρίζουν το κλίμα της έντονης πολιτικοποίησης-κομματικοποίησης και του ριζοσπαστισμού των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης: Τις προκηρύξεις, τις μπροσούρες και τα φυλλάδια, τα οποία κυκλοφορούσαν άφθονα σε γειτονιές, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες. Ο αναγνώστης θα μεταφερθεί σε χρόνια επαναστατικού ενθουσιασμού, αλλά και φανατισμού και αντιπαραθέσεων για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να φτάσεις στον… παράδεισο της κοινωνικής χειραφέτησης. Η πληθώρα σχετικού υλικού, από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, καλύπτει τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής: Επετείους του Πολυτεχνείου, εορτασμούς της Πρωτομαγιάς, κινητοποιήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές και άλλα.

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΙ, του Γιάννη Μαγκριώτη (εκδ. Μπαρμπουνάκης)

Το βιβλίο αποτελείται από δημοσιευμένα κείμενα και άρθρα, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν κατά χρονολογική σειρά. Είναι δομημένο έτσι, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να το διαβάσει και αποσπασματικά. Στο Β’ και Γ’ μέρος, κάθε κεφάλαιο αποτελεί ένα ημερολογιακό έτος, στην αρχή του οποίου αναγράφονται το πολιτικό πλαίσιο εκείνου του έτους, καθώς και τα πιο σημαντικά γεγονότα ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ανατρέχει σε αυτά για την μέγιστη κατανόηση των άρθρων. Ο συγγραφέας, με τον τρόπο που παραθέτει, αναλύει και καταγράφει τα πολιτικά γεγονότα και τις εξελίξεις, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να νιώθει πως διανύει τις δεκαετίες σε πραγματικό χρόνο, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν καταγεγραμμένες με αλφαβητική σειρά όλες οι υποσημειώσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ώστε να είναι εύκολη η ανεύρεσή τους, καθώς και κατάλογος με τις ακροστιχίδες που αναφέρονται στο βιβλίο, επίσης με αλφαβητική σειρά.

 

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ, του Πάνου Κολιαστάση (εκδ. Επίκεντρο)

Το βιβλίο εξετάζει τη διαρκή εκλογική εκστρατεία (permanent campaign) στην Ελλάδα από το 2012 έως τους πρώτους μήνες του 2022. Αναλύει τις επικοινωνιακές στρατηγικές των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνθήκες διαρκούς κρίσης [permacrisis) – οικονομικής, μεταναστευτικής, πανδημικής, κλιματικής, καθώς κι εξωτερικής πολιτικής. Για πρώτη φορά, αξιολογεί την εφαρμογή της διαρκούς εκστρατείας αξιοποιώντας το μεθοδολογικό πλαίσιο των Lilleker και Joathan (2020) που οργανώνει τους δείκτες μέτρησής της σε τρεις κατηγορίες, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που έχουν επιφέρει το διαδίκτυο και τα social media: Ανάπτυξη ικανοτήτων και στρατηγική (capacity building and strategy), χορηγούμενα και ιδιόκτητα μέσα (paid and owned media) και “κερδισμένα” μέσα ενημέρωσης (earned media). Η μελέτη βασίζεται σε εμπειρικά στοιχεία που αντλήθηκαν από συνεντεύξεις με στελέχη των τριών πρωθυπουργικών επιτελείων, καθώς και ανάλυση των αναρτήσεων των τριών πρωθυπουργών στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img