Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

“Βούλιαξε” ο Μανταμάδος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


“Βούλιαξε” από τον κόσμο ο Μανταμάδος το Σαββατοκύριακο με την προσέλευση πολλών χιλιάδων πιστών από όλες τις άκρες της Λέσβου, καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας που μετέβησαν με τα πλοία της γραμμής και τα αεροπλάνα για να κάνουν το τάμα τους ή να ευχαριστήσουν τους Αγίους αρχαγγέλους για κάποια ευεργεσία που έχουν δεχθεί. Το προσκύνημα του Μανταμάδου κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων γιορτάζει τα θυρανοίξια, που έγιναν στις 8 Μαΐου του 1888 και σημειώστε πως ο σημερινός ναός που κατασκευάστηκε εκείνη την περίοδο βρίσκεται πάνω στον  παλαιότερο ναό, που ήταν μικρότερος. 

Πλήθος κόσμος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή στο προσκύνημα των Ταξιαρχών
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, έντονη όμως η παρουσία της νέας γενιάς

Η φετινή γιορτή κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες όλων των εποχών ως προς την προσέλευση του κόσμου και μάλιστα η εκκλησία του Μανταμάδου είχε εκτιμήσει από τις προηγούμενες ημέρες ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα έφτανε και στις 60.000, οι περισσότεροι φυσικά από τη Λέσβο. Αυτό καθώς πρόπερσι το πανηγύρι είχε γίνει σε στενό κύκλο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ και πέρυσι τα μέτρα ήταν ασφυκτικά και ουσιαστικά τη φετινή Κυριακή των Μυροφόρων μετά από χρόνια θεωρείται ότι η γιορτή των Ταξιαρχών μετά από 2 χρόνια ήταν κοντά στις συνθήκες, όπως στην προ Covid εποχή, αν και με την παρουσία τους οι αστυνομικοί διασφάλιζαν την σταδιακή είσοδο των πιστών και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα στην εκκλησία, πλην των ιερέων και των ψαλτών.

 

 

Από τις ετοιμασίες και την παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού

Mε όλα τα μέσα στο πανηγύρι του Μανταμάδου

 

Εκτός από τον επίσκοπο της Μητρόπολης Μηθύμνης, Χρυσόστομο, στο προσκύνημα του Μανταμάδου βρέθηκαν δύο ακόμα Ιεράρχες, ο Μεσαγρινός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος και ο επίσκοπος της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, που ιερούργησαν πλαισιωμένοι από τους ιερείς.

Στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, δεν παρέστη στο πανηγύρι του Μανταμάδου επιλέγοντας να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ηγουμένου της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Υψηλό (Σίγρι), χοροστατώντας στη γιορτή του Μοναστηριού. Παράλληλα χειροτόνησε έναν διάκονο, τον π. Δανιήλ και απένειμε το οφφίκιο – σταυρό του Αρχιμανδρίτη στον μοναχό Γαβριήλ, ενώ έγινε και η κουρά σε δυο μοναχούς.

Λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί στο προσκύνημα οι πιστοί, ένα ανθρώπινο ποτάμι

Οι πιστοί 

Η αυξημένη κίνηση στο προσκύνημα του Μανταμάδου άρχισε από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς αρκετοί εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς για να προσκυνήσουν τους Αγίους αρχαγγέλους ώστε να αποφύγουν την κοσμοσυρροή στη γιορτή. Η προσέλευση των πιστών που αναμένεται να συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα, επί της ουσίας, κορυφώθηκε χθες Κυριακή το μεσημέρι, όπου πλήθος κόσμου παρέστη στη λιτάνευση της εικόνας, ενώ ακολούθησε η διανομή του παραδοσιακού φαγητού κισκέτς που παρασκευάζεται με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού από την προηγούμενη μέρα και σιγοβράζει στα καζάνια με φωτιά από ξύλα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.

Συγκινητική για άλλη μία χρονιά φέτος η πεζοπορία εκατοντάδων ανθρώπων και κυρίως της νέας γενιάς, αρκετοί από αυτούς κρατώντας μία μεγάλη λαμπάδα για να κάνουν το τάμα τους στον Άγιο μετά από πορεία ωρών και χιλιομέτρων.

Την τιμητική της είχε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η εμποροπανήγυρη έξω από το Ναό

Το πανηγύρι του Μανταμάδου τίμησε φέτος και ο πεζοπορικός Σύλλογος Ορειάς διοργανώνοντας μια εξαιρετική βραδινή πεζοπορία μέσα από το δάσος και τα βοσκοτόπια το Σάββατο, διανύοντας τη διαδρομή από Κώμη μέχρι το προσκύνημα.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις