Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Ξανά χώρος… αναμονής το λιμάνι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

 

ΛΥΣΗ ΑΠΟ… ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

 

-Σύσκεψη για το προσφυγικό χθες στο Παλαιό Δημαρχείο, όπου απλώς διαπιστώθηκε η κατάσταση και ζητήθηκε να γίνει αποσυμφόρηση του νησιού

 

 

Οι προσφυγικές ροές συνεχίσθηκαν αμείωτες και χθες με άλλες 90 αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά  παράλια, ενώ για δεύτερη μέρα, το λιμάνι της Μυτιλήνης αποτέλεσε χώρο “αναμονής” προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οι φορείς της Λέσβου πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό, αποφασίζοντας ότι απαιτείται η λήψη άμεσων πρωτοβουλιών από την… Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς να επικεντρωθούν στο διαχειριστικό χάος που έχει δημιουργηθεί στο χοτ-σποτ της Μόριας όπου τα στελέχη της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής εφαρμόζουν τη δική τους πολιτική, στέλνοντας στο… λιμάνι τους πρόσφυγες που φθάνουν κάθε μέρα στο νησί – μέχρι να έρθει η σειρά τους να καταγραφούν – οι τοπικοί φορείς αναζήτησαν λύσεις σε… ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτά που μπορούσαν να λυθούν άμεσα.

 

Προβλήματα συντονισμού – διαχείρισης

 

Όπως και πέρυσι, η απουσία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών τείνει να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα υπήρχαν, ακόμη και με τις ροές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η σημερινή κατάσταση είναι ακόμη διαχειρίσιμη, όμως οι εικόνες που κάνουν το γύρο της χώρας (και του κόσμου) με τους πρόσφυγες στο Κολυμβητήριο δεν τιμούν κανέναν.

Θυμίζουμε ότι οι πρόσφυγες που υποχρεώθηκαν να μείνουν για ώρες στο λιμάνι μέχρι να… γίνουν δεκτοί από την υπηρεσία Καταγραφής, θα μπορούσαν να μεταφερθούν  σε έναν χώρο του  hot spot της Μόριας (που διαθέτει αρκετούς χώρους), ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα καθώς οι ροές εδώ και ένα μήνα έχουν αυξηθεί. Αν υπήρχε συντονισμός και συνεργασία, αυτά τα ζητήματα διαχείρισης θα μπορούσαν να είχαν λυθεί ή να μην υπήρχαν καν, ακόμη και αν τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν φροντίσει για την επαρκή στελέχωση της Μόριας.

 

Η ενημέρωση από το Δήμο

 

Με βάση την ανακοίνωση του Δήμου, στην – κλειστή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ – σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παλαιό Δημαρχείο για το προσφυγικό, εκφράσθηκε η αγωνία όλων για την αύξηση των ροών και τονίσθηκε ότι θα πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα η Λέσβος καθώς σηκώνει δυσανάλογο βάρος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού, στο Παλαιό Δημαρχείο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλη, του Αντιπεριφερειάρχη Χρύσανθου Αργυρίου, εκπροσώπων των βουλευτών του Νομού Λέσβου, Γιώργου Πάλλη και Χαράλαμπου Αθανασίου, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του Στρατού, του Επιμελητηρίου, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  καθώς και του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

Μετά από εκτενή συζήτηση και αφού αναλύθηκαν διεξοδικά οι αυξητικές τάσεις στις αφίξεις προσφύγων και τα πρακτικά προβλήματα διαχείρισης που προκύπτουν από αυτές, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τονίσθηκε μεταξύ άλλων ότι η Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο βάρος στο μεταναστευτικό και ότι η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων απειλεί την κοινωνική συνοχή. Επισημάνθηκε ακόμη ότι βιώσιμη λύση στην προσφυγική κρίση μπορεί να υπάρξει με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Γαληνός, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την εικόνα της Λέσβου, ιδιαίτερα τώρα που η τοπική κοινωνία παλεύει να σταθεί στα πόδια της».

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img