Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Ξανά Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο!

Επανέρχεται δριμύτερη, μετά από 1 χρόνο αναστολής λόγω της πανδημίας, η καθιερωμένη Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο. Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, οι τοπικοί φορείς, οι καστανοπαραγωγοί και οι επαγγελματίες καλούν όλους τους πολίτες να ανηφορίσουν στο γραφικό χωριό για να γευτούν το παραδοσιακό προϊόν και να περπατήσουν στον Καστανιώνα. Οι φουφούδες θα ανάψουν από νωρίς το πρωί και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα η Πρόεδρος του χωριού, Διαμάντω Ρουγκέλη, υπόσχεται μια όμορφη γιορτή για όλους με πολλά κεράσματα, μουσική και καθαρό αέρα.

Η “Γιορτή του κάστανου” έχει γίνει θεσμός για την Αγιάσο, που έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για την φετινή διοργάνωση με ενέργειες της Δημοτικής Κοινότητας. Η σοδειά φέτος είναι πολύ καλή για τους παραγωγούς και οι τελευταίες βροχές ευνόησαν τους καρπούς του Καστανιώνα, που έχει πλέον εξυγιανθεί μετά από τον εμβολιασμό των δέντρων για την καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους, που ευθυνόταν τα προηγούμενα χρόνια για τον μαρασμό τους.

 

Καλή σοδειά

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η κ. Ρουγκέλη «η φετινή παραγωγή είναι σαφώς καλύτερη και μεγαλύτερη από πέρυσι κι αν μας ευνοήσουν κι άλλο οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή αν βρέξει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο καρπός θα μεγαλώσει περισσότερο και θα μπορούμε να μιλάμε για μια καλή χρονιά για το φημισμένο κάστανο της Αγιάσου. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι κάθε χρόνο λιγοστεύουν οι καστανοπαραγωγοί γιατί η νέα γενιά δεν ασχολείται με το δάσος και τα δέντρα, αν και πρόκειται για μια πλούσια κληρονομιά του τόπου μας. Χρειάζονται νέες ποικιλίες και φυτεύσεις δέντρων για να ζωντανέψει ο Καστανιώνας και να συνεχίσει να μας δίνει τους πολύτιμους καρπούς του», τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος. 

Η Κοινότητα έχει υποβάλει ήδη αίτημα επιχορήγησης για την διοργάνωση της Γιορτής στην Περιφέρεια και τον Δήμο Μυτιλήνης, ενώ όπως πάντα όλοι οι τοπικοί φορείς και οι επαγγελματίες θα συνεισφέρουν για να είναι επιτυχημένες οι εκδηλώσεις. Εκτός από τις φουφούδες και τα κάστανα που θα προσφέρονται σε όλους τους επισκέπτες μαζί με κρασί, ούζο και μέλι, θα υπάρχει έκθεση προς πώληση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, μουσική από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου, ενώ εκτός από τον ελεύθερο περίπατο στον Καστανιώνα θα υπάρχει και βανάκι για την μεταφορά των επισκεπτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.