Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

“Ξαναζωντανεύουν” οι παιδικές κατασκηνώσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ολοκληρώθηκε η επισκευή των κτιρίων και ξεκινά η συντήρηση στα ξύλινα σπιτάκια, μαζί με την εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης

Στοίχημα με τον εαυτό της αλλά και με τον χρόνο έχει βάλει η Δημοτική Αρχή μαζί με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “Μυτιλήνη Α.Ε.” για την επαναλειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στη Νεάπολη από αυτό το καλοκαίρι. Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι επισκευαστικές εργασίες στα κυρίως κτίρια και στους χώρους υγιεινής, αλλά εκκρεμούν οι επισκευές που πρέπει να γίνουν στα ξύλινα σπιτάκια όπου φιλοξενούνται τα παιδιά, καθώς και η εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, μέσα σε αυτό το μήνα θα εκτελεστούν κι αυτές οι εργασίες και τον Ιούλιο ο χώρος θα παραδοθεί στον Δήμο Μυτιλήνης για την αξιοποίησή του.

Η επαναλειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων είναι το πρώτο έργο με το οποίο καταπιάστηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός όταν πήρε τον φάκελο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τον Δεκέμβριο του 2021, με σκοπό να προχωρήσει γρηγορότερα τις διαδικασίες. Στην πορεία όμως προέκυψαν αρκετά προβλήματα και καθυστερήσεις επειδή η νομοθεσία ως προς την αδειοδότηση και την λειτουργία των χώρων των παιδικών κατασκηνώσεων έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. 

Από την αρχή και οι χώροι υγιεινής

Η Διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στην νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, στην σύνταξη των τοπογραφικών, στην μελέτη σκοπιμότητας του έργου και στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά όταν έφθασε η ώρα να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις για την επισκευή των εγκαταστάσεων η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την εκτέλεση του έργου αποφάνθηκε ότι απαιτείται η διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού με την κατάθεση προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Για τον λόγο αυτό οι διαδικασίες “κόλλησαν” πέρυσι και οι εγκαταστάσεις παρέμειναν κλειστές.

Ξεκινούν οι επισκευές και στα ξύλινα σπιτάκια

Θυμίζουμε ότι μετά από την παράδοση του χώρου από την ΜΚΟ που τον χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών για την φιλοξενία ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, διέθεσε στο Δήμο το ποσό των 270.000 ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις. Μετά από αρκετές συσκέψεις και επιτόπιες αυτοψίες από τους αρμόδιους, κρίθηκε απαραίτητο να διεκπεραιωθούν όλες οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των κτιρίων, την περίφραξη, την πυροπροστασία, την σύνταξη τοπογραφικού, ώστε όλη η έκταση των 37 στρεμμάτων να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών. 

Ο προϋπολογισμός των επισκευαστικών εργασιών ανήλθε στο ποσό των 210.000 ευρώ, με βάση τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη τα αυστηρά μέτρα που έθεσε η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια στην αδειοδότηση της λειτουργίας των Παιδικών Κατασκηνώσεων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγει στον αέρα η εργολαβία, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, για τις ξυλουργικές εργασίες και ταυτόχρονα ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα προχωρήσει στην εγκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, ποσό που έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης. 

Η Δημοτική Αρχή έθεσε σε προτεραιότητα αυτό το έργο με σκοπό να δώσει και πάλι την δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά να φιλοξενηθούν δωρεάν στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ το ερχόμενο καλοκαίρι. «Εμείς, ως Αναπτυξιακός Οργανισμός αναλάβαμε να εκτελέσουμε συγκεκριμένες εργασίες οι οποίες αποπερατώθηκαν και συνεχίζουμε με τις τελευταίες εκκρεμότητες στα ξυλουργικά και στην πυρασφάλεια του οικοπέδου. Τον Ιούλιο ο χώρος θα παραδοθεί στο Δήμο, ο οποίος θα κινήσει τις διαδικασίες για να επαναλειτουργήσει ως Παιδικές Κατασκηνώσεις. Αυτός ήταν ο στόχος μας εξ’ αρχής, όπως δικαιούται η τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Δ. Χατζηγιάννης.

Εκτός από την Αναπτυξιακή Εταιρεία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου, έχει οριστεί αρμόδια Επιτροπή για την οργάνωση και λειτουργία του χώρου, με Πρόεδρο την Αντιδήμαρχο, Δήμητρα Αλεξανδρή. Την θέση του Αντιπροέδρου έχει αναλάβει ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης ανέλαβε καθήκοντα Οικονομικού Συμβούλου, έχοντας εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων από την συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Παραρτήματος Μυτιλήνης του ΠΙΚΠΑ. Ως μέλη έχουν οριστεί ο πρώην Αντιδήμαρχος, Ηλίας Κουνιαρέλλης και το στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, Αθηνά Πασχαλίδου. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη γίνεται από το αρμόδιο Τμήμα Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img